Kada se vrši poliranje farova i zbog čega? 

I mada mnogi vlasnici automobila smatraju da je poliranje farova bitno zbog estetike, neosporna je činjenica da je taj postupak mnogo značajniji sa aspekta bezbednosti tokom vožnje. Zapravo može da bude prilično opasno u toku vožnje ukoliko su farovi na automobilu zaprljani. 

Sa tehnološkim napretkom u industriji automobila, današnji automobili opremljeni su sofisticiranijim i efikasnijim farovima koji koriste različite tehnologije, od halogenih do LED i ksenonskih svetala. Međutim, bez obzira na tehnološku superiornost, svi farovi su podložni određenim spoljnim faktorima koji utiču na njihovu funkcionalnost i izgled, pa je zato poliranje farova Beograd neophodno vršiti sa vremena na vreme.

Materijal od kog su napravljeni moderni farovi, najčešće polikarbonatna plastika, iako je uglavnom otporan na udarce i abraziju, nije potpuno imun na dugotrajne efekte sunčeve svetlosti, promenljivih vremenskih uslova i hemijski uticaj različitih zagađivača sa kojima svaki automobil neosporno dolazi u dodir. 

Vremenom, kombinacija svih navedenih faktora može dovesti do oksidacije površine fara, što rezultira time da on postane mutan i da dobije žućkaste nijanse, a ponekad se čak mogu pojaviti i pukotine na površini fara. 

Osim što smanjuju privlačnost automobila u estetskom smislu, sva ta oštećenja imaju mnogo veći negativan uticaj na sigurnost vozača, suvozača i drugih učesnika u saobraćaju. Zamislite vožnju po mračnoj, kišovitoj noći sa zamućenim farovima, kada smanjena svetlosna efikasnost može značiti da vozač neće biti u stanju da jasno vidi prepreke na putu ili pešake na prelazu. U takvim uslovima, svaka sekunda za reakciju je dragocena. Dakle, poliranje farova ne samo da vraća automobilu njegov prvobitni sjaj i lep izgled, već igra ključnu ulogu u održavanju optimalne vidljivosti tokom vožnje, pružajući time vozaču viši nivo sigurnosti dok je na putu.

Zašto je značajno poliranje farova?

Posebno ako su u pitanju vozači koji često koriste svoje vozilo i to najpre u gradskoj vožnji, poliranje farova je potrebno redovno vršiti, kako bi se vozač, ali i njegovi saputnici i, u krajnjoj liniji, svi ostali učesnici u saobraćaju osećali bezbedno tokom vožnje. 

Uz to, poliranje farova na automobilima postaje sve češće potrebno kako automobil stari. Farovi su često izrađeni od plastike koja sa vremenom može postati zamućena, matirana ili oštećena od UV zračenja, prljavštine, soli i drugih spoljnih faktora. I ne samo da sve to može imati uticaja na izgled automobila, već može i značajno smanjiti efikasnost svetla, što može biti potencijalno opasno pri vožnji u uslovima smanjene vidljivosti. 

Iz tog razloga je proces poliranja farova izuzetno značajan, budući da najpre poboljšava vidljivost. Naime, zamućeni ili matirani farovi značajno smanjuju snagu svetlosnog snopa, što može otežati vožnju noću ili u lošim vremenskim uslovima. 

Sem toga, bitna je i estetika, jer farovi koji su pažljivo ispolirani svakako doprinose tome da vozilo deluje lepše i očuvanije.

Samim tim što se poliranjem farova uklanjaju spoljni oštećeni slojevi, to može produžiti vek trajanja fara. A ne treba zanemariti ni ekonomski aspekt, uzevši u obzir da umesto zamene celog fara, što može biti skupo, poliranje predstavlja ekonomičniju alternativu koja obnavlja izgled i funkcionalnost. Takođe, poliranje farova Beograd zbog efekta koji ima, može povećati i tržišnu vrednost automobila, a što je posebno značajno kada vlasnik odluči da ga proda. 

Kada je pravo vreme za poliranje farova? 

Iskusniji vozači nemaju poteškoća da prepoznaju kada je pravi trenutak za poliranje farova Beograd, dok oni manje iskusni ipak imaju određene nedoumice po tom pitanju. 

Jedan od najčešćih znakova starenja farova jeste pojava žutila, budući da UV zračenje uzrokuje oksidaciju plastike, što rezultira pojavom žućkastih nijansi na površini fara. 

Takođe, ukoliko primetite da su farovi na vašem automobilu postali blago zamućeni, to je znak da im je potrebno poliranje. Isto tako ako prilikom prelaska rukom preko fara osetite grube tačke ili neravnine, to svakako može da bude znak da je došlo do nakupljanja prljavštine, soli ili drugih naslaga, tako da je i u tom slučaju poliranje farova potrebno izvršiti u što kraćem roku.

Samostalno ili profesionalno poliranje farova?

Ukoliko imate iskustva, te znate koja hemijska sredstva je najbolje koristiti i imate odgovarajuće alate, u tom slučaju poliranje farova možete izvršiti potpuno samostalno. 

Međutim, ako niste iskusni ili nemate potrebne alate, možda bi bilo najbolje da posetite stručnjake koji su specijalizovani za poliranje farova, kako biste postigli najbolje moguće rezultate. Imajte na umu da da je najbolja opcija za zastitu celog automobila keramička zaštita.

Close Comments

Comments are closed.