Kako da povećate poslovni promet lokala?

Da je u biznisu nekada dovoljno povući jednostavne poteze, svedoči i naredna lista predloga, koji će vam bez izdašnih investicija pomoći da povećate poslovni promet lokala.

#1 – Počnite od početka

Rezultati psiholoških studija ukazuju da  preko 50% klijenata donosi odluku za ulazak u poslovne prostorije na osnovu vizuelnog utiska koji ostavlja izlog lokala. Upravo zbog toga bi novu poslovnu strategiju trebalo zasnovati na dobro uređenom i pre svega privlačnom izlogu. Za svež start, a imajući u vidu da prethodni biznis plan nije bio naročito uspešan, pre svega preporučujemo da potpuno ispraznite svoj izlog. Dakle, eliminišite sve promotivne materijale, izbacite stare police i vitrine, uklonite zastarele dekore, te se fokusirajte na postavljanje modernijih elemenata.

#2 – Dekorišite izlog

Zbog svoje dugovečnosti, lakog postavljanja i kvaliteta štampe, reklamne folije za izloge će sasvim izvesno biti vaš najverniji saradnik prilikom dekorisanja izloga. Fleksibilnost ovih dekora pružiće vam  priliku da birate između malih banera ili velikih promotivnih nalepnica, a vi se potrudite da donesete najpogodniju odluku. Ukoliko odaberete štampu velikih formata, imajte na umu da bi dizajn morao sadržati kvalitetan pozivni tekst, te najvažnije informacije o lokalu. Budite unikatni i razmotrite angažovanje renomiranih dizajnera.

#3 – Osvetlite izlog

Kvalitetni rasvetni uređaji će poslužiti kao odlično sredstvo za privlačenje pažnje mnogih prolaznika, tako da bi trebalo iskoristiti njihovu promotivnu moć. Unutar izloga možete da postavite šinske LED reflektore, mini-panele, heksagonska svetla ili lampe koje ističu najprodavanije proizvode, dok oko samog izloga (po ivicama) možete zalepiti futurističke RGB trake. Potrudite se da sakrijete strujne kablove rasvetnih uređaja, jer biste u suprotnom slučaju mogli znatno naružiti vizuelni izgled izloga. 

#4 – Nova rasveta za enterijer

Koliko su rasvetni uređaji važni za eksterijer lokala, toliko su bitni i za samu unutrašnjost poslovnog prostora. Tržište rasvetnih uređaja obiluje raznovrsnom rasvetom, a evo nekoliko zanimljivih ideja za vaš prostor:

  • ugradne zidne lampe;
  • šarenolike RGB svetiljke za spušteni plafon;
  • lampe sa mermernim ili metalnim detaljima;
  • šinska rasveta sa sijalicama zanimljivog dizajna;
  • moderni i skulpturalni lusteri.

#5 – Napravite razmeštaj

Premda na prvi pogled ne deluje kao presudni faktor, raspored nameštaja u prodajnom objektu zapravo može biti izuzetno uticajan. Upravo zbog toga bi, s vremena na vreme, trebalo napraviti mali razmeštaj, te uvesti nekoliko krupnijih promena u enterijeru. Ovakvim potezom ćete uspešno održavati svežinu u lokalu, što će se svakako odraziti i na raspoloženje kupaca.

#6 – Održavajte higijenu

Stavite se u situaciju kupaca – da li biste uopšte razmatrali boravak u lokalu čiji su prozori prašnjavi, prijemni pultovi uflekani ili stolovi umašćeni? Prilično smo sigurni da je vaš odgovor ne. Stoga bi ozbiljnu pažnju trebalo posvetiti i čistoći. Ukoliko smatrate da brisanje ne možete obaviti na zadovoljavajući način, predlažemo da uposlite radnika koji će biti zadužen za higijenu. Kako bi čitav proces čišćenja bio olakšan, nabavite kvalitetnu opremu kao i sva sredstva za čišćenje. Nadalje, potrudite se da u toaletu vašeg lokala nikada ne manjka sredstava za održavanje lične higijene (naročito ubrusa, papira i sapuna).  

#7 – Oglašavajte se na internetu

Za povećanje poslovnog prometa takođe iskoristite i medije. Socijalne platforme su neizostavni marketinški alat, tako da bi što pre trebalo da napravite naloge na popularnim mrežama. TikTok će vam verovatno doneti najbrže rezultate, ali svakako možete razmotriti i opciju plaćanja promocije na Meta mrežama (Instagram i Facebook). U zavisnosti od prirode poslovanja, takođe možete napraviti i YouTube kanal. Kako biste informisali kupce o pravljenju profila, na izlogu ili meniju možete postaviti QR kod koji vodi do svih naloga.

#8 – Zadovoljite čulo mirisa kupaca

Svežina vazduha unutar poslovnog je nemerljivo važna stavka. U cilju zadovoljenja čula kupaca, najveću korist mogu doneti ovlaživači vazduha, odnosno difuzeri, ali vi svakako možete potražiti i druge uređaje. Što se tiče funkcionalnosti samih difuzera, oni rade tako što upijaju tečnosti eteričnih ulja, a zatim ih ispuštaju u vazduh u vidu finih čestica. 

#9 – Poboljšajte atmosferu muzikom

Lagana pozadinska muzika će značajno uticati na stvaranje komfornog osećaja kod većine klijenata, stoga se obavežite da što pre kreirate muzičku plejlistu sa relaksirajućim tonovima. Na istu možete dodati domaće i inostrane hitove laganog ritma, ali i popularna dela iz klasične muzike. 

Loša posećenost lokala i sve slabiji profit mogu pokolebati mnoge privatne preduzetnike. Međutim, odustajanje nikada ne sme biti opcija. Nadamo se da će vam naši  predlozi biti inspiracija za nove pobede.

Close Comments

Comments are closed.