Kako da vam cveće duže ostane sveže?

Ukoliko želie da ukrasite svoj dom ili ulepšate nekome dan, možete obići cvećare u Kragujevcu i izabrati buket cveća ili cveće u saksiji, koje će dugo ostati sveže, a samim tim i lepše.

Da biste produžili vek cveću i održali ga svežim što je duže moguće, evo nekoliko saveta koje možete primeniti:

Pravilno sečenje stabljike: 

Pre nego što stavite cveće u vazu, secite donji deo stabljike pod uglom od 45 stepeni. To pomaže biljci da bolje upija vodu. Sada kada to znate, možete produžiti rok cveću koje kupujete u cvećari. Cvećare Kragujevac dobro znaju ovu tajnu, a od osoblja možete saznati i druge dobre trikove za dugotrajnost cveća koje kupujete.

Kvalitetna voda:

Koristite svežu i čistu vodu za vašu vazu. Promenite vodu svakih nekoliko dana kako biste sprečili razvoj bakterija i algi. Voda mora biti i hranljiva a to ćete postići dodavanjem hranljivih  materija  u vodu kako biste produžili vek cveću. U cvećarama i različitim specijalizovanim prodavnicama, možete pronaći posebne pakete za hranjenje cveća ili napravite sopstveni hranjivi rastvor.

Odstranite lišće koje će biti potopljeno u vodu: 

Ako lišće dođe u dodir s vodom, ono može brže istruliti. Zato uklonite lišće koje će biti potopljeno u vodi kako biste produžili vek cveću.

Držite cveće dalje od izvora toplote: 

Izbegavajte postavljanje vaze s cvećem blizu prozora na direktnom suncu, grejnih tela ili drugih izvora toplote. Visoke temperature mogu isušiti cveće, što će doprineti da ono brže otpadne. Svaka vrsta cveća ima svoje zahteve koje bi trebalo da ispunite, ako želite da vam uspe i dugo bude sveže. Ovo se posebno odnosi na cveće u saksijama, koje ima svoje posebne uslove za gajenje.

Redovno uklanjajte uvele cvetove: 

Uklanjajte uvele cvetove iz buketa kako biste sprečili da ispuštaju etilen, gas koji ubrzava proces starenja cveća.Provetravajte  prostorije, redovno otvarajte prozore, kako biste omogućili protok svežeg vazduha u prostoriji gde držite cveće.

Održavajte vazu čistom

Redovno perite vazu kako biste uklonili bakterije i nečistoće koje mogu skratiti vek cveću. Uvek Izaberite sveže cveće.  Kada kupujete cveće, obratite pažnju na njegov izgled. Izaberite sveže cvetove s jakim bojama i čvrstim stabljikama.

Close Comments

Comments are closed.