Kako izabrati kvalitetan smeštaj? Dajemo vam 5 saveta

Najveći zadatak svakog našeg odmora ili putovanja jeste pronalaženje kvalitetnog smeštaja. Kako u moru ponuda opredeliti se za kvalitetan i onaj koji nama najviše odgovara? U nastavku teksta ćemo odgovarati baš na ova pitanja.

No, pre nego što pređemo na odgovore, mali savet za vas. Odabir smeštaja ostavite za kraj planova. Pre toga, detaljno isplanirajte vaše putovanje. Ukoliko ostajete više dana, po danima isplanirajte aktivnosti. Pronađite zanimljivosti i mesta koja želite obiđete i njihove tačne lokacije. I naravno odredite tačan broj vaših saputnika. Što vaš plan bude detaljniji to ćete više biti u stanju da odaberete pravi smeštaj za vas.

Opredelite se za vrstu smeštaja

Tip putovanja, planirane aktivnosti kao i atrakcije koje želite da obilazite u najvećoj meri odrediće smeštaj koji vam odgovara. Za početak, opredelite se između privatnog i hotelskog smeštaja.

Hotelski smeštaj je pogodan za romantične odmore, kada ne želite da se obavezujete oko pripreme hrane, spremanja svog smeštaja i slično. Sa druge strane, mane ovog smeštaja budu cene, kao i sužen izbor lokacija. Hotelski smeštaj je skuplji od privatnog, i uglavnom je skoncentrisan u užem centru mesta. 

Sada već i naslućujete prednosti privatnog smeštaja. Reč je o povoljnijem smeštaju, sa znatno većim izborom lokacija. Pritom privatni smeštaji počinju da proširiju svoj asortiman usluga, pa tako možete pronaći privatne smeštaje koji vam obezbeđuju obroke i koji imaju svoje osoblje.

Ukoliko ste se opredelili za vrstu smeštaja, preostaje vam konkretan izbor. Ono što nazivamo hotelskim smeštajem podrazumeva mogućnost smeštaja u hotelima, gde pored prenoćišta imate i obroke ili neke dodatne mogućnosti, poput bazena, spa centra i slično. Zatim hostele, koji su jeftiniji ali koji vam obezbeđuju samo prenoćište. 

U okviru privatnih smeštaja imate priliku da birate između apartmana, čiija struktura može da bude apartman sa odvojenim spavaćim sobama ili studio apartman gde u jednoj prostoriji imate krevete i kuhinjski deo. 

Studio apartmani su često najpovoljnija varijanta smeštaja. Uglavnom su izbor za kraće boravke, ali oni opremljeniji su pogodni i za duže boravke. Više o ovoj vrsti smeštaja i predloge konkretnih apartmana ove vrste možete pogledati na stranici – studio apartmani Vrnjačka Banja.

Ukoliko su vam potrebne smeštajne jedinice koje primaju veći broj ljudi imate mogućnost iznajmljivanja kuća, vikendica, brvnara ili vila.

Obratite pažnju na opremljenost smeštaja

Opremljenost smeštaja je nešto što u najvećoj meri određuje njegov kvalitet, i cenu. Zato je ovo stavka na koju bi trebalo posebno da obratimo pažnju, kako kada je reč o privatnom, tako i kada je reč o hotelskom smeštaju.

Naš savet je da pored opisa i pojedinačno nabrojanih elemenata, obratite pažnju i na fotografije smeštaja. Fotografije će biti najuverljiviji dokaz kvaliteta smeštaja, alii potvrda opisa! 

Tokom zimskog odmora, proverite vrstu grejanja u smeštaju, a tokom toplih dana obratite pažnju da li je smeštaj klimatizovan. 

Vlasnici privatnih smeštajnih jedinica u cilju poboljšanja usluge, svojim gostima nude peškire, kozmetike, zamenu posteljine. Kako je ovo važna stavka, pogotovo tokom dužih boravaka, ali još uvek nije postala standard u privatnim smeštajima (mada je uveliko zastupljena), obratite pažnju i na ovo. 

foto: pexels.com

Ukoliko putujete autom, proverite da li je parking obezbeđen i da li se plaća.

I na kraju proverite da li vaš smeštaj nudi neke luksuzne usluge, poput spa usluga, bazena, Iz ove kategorije definitivno su najtraženiji apartmani sa đakuzijem. Niš, Beograd, i Novi Sad prednjače od gradova sa ponudom ovih smeštaja, dok se među banjama izdvajaju Vrnjačka Banja, Sokobanja kao i Banja Koviljača. 

Lokacija smeštaja je takođe njegov kvalitet

Lokacija smeštaja je stavka koja nam može biti od pomoći tokom odmora, ali isto tako nam može i odmoći. Kada je reč o lokaciji, privatni smeštaj je u velikoj prednosti u odnosu na hotelski. Privatne apartmane možemo da pronađemo u svim delovima mesta gde idemo. Tako možemo znatno bolje da planiramo svoje putovanje.

Kada je reč o hotelima, oni su pretežno smešteni u centrima turističkih lokacija. Naravno, ovo je prednost ukoliko želite da ste u centru dešavanja. Sa druge ukoliko želite odmor ili ste skloni istraživanju i avantrurama, onda će smeštaj u centru biti mana za vas.

Iskoristite prednosti interneta

Internet može da bude vaš najpouzdaniji saveznik u potrazi  za smeštajem. Na prvom mestu smeštaj pretražujte na internet platformama za  oglašavanje smeštaja. Ovde ćete pronaći najviše informacija i fotografija o samom smeštaju. 

foto: pexels.com

Koristite i mape da utvrdite tačnu lokaciju smeštaja. Ovo je najpouzdaniji način da utvrdite gde se tačno nalazi vaš smeštaj i koliko je udaljen od atrakcija i lokacija koje želite da posetite.

Proverite recenzije i utiske gostiju

Internet nam može biti od pomoći i na samom kraju kada nam je potrebna potvrda onoga što smo pronašli i videli. Recenzije gostiju koji su već boravili u tom smeštaju su nam u tome velike pomoći. One su dobre potvrde kvaliteta, ili pak nekvaliteta smeštaja. Recenzije možete pronaći na pojedinim platformama za oglašavanje ili na google-ovom pretraživaču.

Verujemo da ste sada spremni za odabir kvalitetnog smeštaja i put! Mi vam želimo prijatan odmor!

Close Comments

Comments are closed.