Na ovaj način ćeš pronaći knjigovodstvenu agenciju spram svojih potreba

Glavno pitanje nije pronaći knjigovodstvene agencije, već pronaći pravu knjigovodstvenu agenciju, onu koja će odgovoriti na zahteve vašeg poslovanja. Vaš izbor knjigovodstvene agencije može biti pogrešan, ako sklopite saradnju sa knjigovodstvenom agencijom koja nudi vođenje knjiga za velike kompanije, a vi imate mali lokalni biznis, jer usluge takvih knjigovodstvenih agencija podrazumevaju i usluge koje se ne odnose na vašu pravnu formu ili vaša firma nije dovoljno velika, kako bi joj bile potrebne takve usluge. Sa druge strane ako ste deo velike kompanije, morate naći profesionalnu knjigovodstvenu agenciju koju vode stručna lica sa adekvatnim znanjem. Birajte agenciju spram svog uspeha i tražite saradnike koji će moći da vam pomognu u vašem napredovanju.

Raspitajte se o cenama i uslugama koje nude knjigovodstvene agencije

Niko ne želi da plati više nego što je potrebno, a vi morate znati i kako stoji situacija na tržištu. Ukoliko ste velika uspešna kompanija sigurno ne želite posla sa amaterima, koji vam ne mogu dati pravi savet, zato usluge finansijskog savetovanja koštaju više nego puko vođenje knjiga.

Procenite buduću knjigovodstvenu agenciju

Veoma je važno da imate poverenja u vašu knjigovodstvenu agenciju, jer će ona imati pristup vašim poslovnim podacima i informacijama. Važno je da saradnja bude kvalitetna i na obostrano zadovoljstvo. Obe strane imaju svoje obaveze koje moraju ispoštovati a saradnja je praćena Ugovorom. Knjigovodstvena agencija koju izaberete mora poštovati pravilo diskrecije i vaše poslovne podatke čuvati u tajnosti. Takođe, izbegavajte saradnju sa knjigovođama koji rade sami i nisu deo agencije. Knjigovođe koje rade samostalno, često nemaju dovoljno znanja za neke složenije slučajeve, pa su one pogodne za firme koje su početnici.

Bazu knjigovodstvenih agencija možete pronaći na internetu

Iako je inetrenet veoma koristan za pronalaženje različitih informacija i stvaranja baze knjigovodstvenih agencija koje nude usluge, koje su vam potrebne, često ni sami nećete znati za koju tačno knjigovodstvenu agenciju da se opredelite. Prvi korak bi mogao biti pretraživanje na Guglu, tako što ćete ukucati fraze kao što su knjigovodstvena agencija Beogradili umesto Beograd stavite deo grada.

Blizina knjigovodstvene agencije je jako važna ali ne i presudna

Veoma je važno da vam je knjigovodstvena agencija u blizini, jer ćete često morati da je posećujete, da nosite dokumentaciju ili da izvršite svoje obaveze, tako da je preporučljivo da knjigovodstvenu agenciju tražite u svom delu grada. Veoma je naporno ako morate da gubite vreme u saobraćaju, da biste obavili svakodnevne obaveze sa knjigovođom.  Ipak, blizina nije najvažnija. Ako ste kompanija sa specifičnim poslovnim izazovima, onda će vam biti potrebna profesionalna i specijalizovana knjigovodstvena agencija koja vam možda neće biti u blizini, ali su vam njene usluge i znanje veoma važni kako bi razvijali svoj kapital i napredovali.

Proverite da li vam odgovara sistem rada knjigovodstvene agencije

Knjigovodstvene agencije imaju različite sisteme rada. Dobra opcija je ako je knjigovođa dostupan i fleksibilan, tako da možete biti u toku sa svim poslovnim promenama i dešavanjima u trenutku kada vam je to potrebno. Takođe dobar knjigovođa mora pratiti zakone, i obaveštavati vas o važnim promenama i vašim obavezama. Takođe, knjigovodstvena agencija mora balgovremeno podnositi izveštaje dražvnim instsutucijama kao što su APR, PU i druge, voditi evidenciju o vašim zaposlenim i sve druge administrativne obaveze za koje ih placate.

Dobra preporuka nema cenu

Ukoliko imate sreće da imate dobru preporuku za knjigovođu, onda bi trebalo to i da iskoristite. Mnogo je teško, ako niste zadovoljni saradnjom sa postojećom knjigovodstvenom agencijom, jer to može uticati i na vaše poslovne rezultate i u ekstremnom slučaju, možete imati problema i sa zakonom.

Nemojte prihvatati plaćanje po satu, niti paket usluga koji vam nije potreban

Najbolja ponuda koju možete dobiti jeste individualno kreiranje paketa u zavisnosti od veličine firma i vaše pravne forme. Određene knjigovodstvene usluge nisu potrebne svim firmama, neke usluge koriste samo velike kompanije, dok je za početni biznis dovoljno samo vođenje knjiga i adminsitrativne obaveze. Već kreiran paketi nisu dobro rešenje, jer se može desiti da platite više i da ne dobijete usluge koje su vam stvarno potrebne. Zato insistirajte na detaljno objašnjenoj ponudi i usluga koje možete dobiti i šta one podrazumevaju. Mnogo je važno da vam bude kristalno jasno šta bi trebalo da očekujete od svoje knjigovodstvene agencije. Ovo je odluka koja treba veoma pažljivo da se razmotri.

Close Comments

Comments are closed.