Kako uz pomoć rasvete napraviti prostor atraktivnijim?

Ukoliko potražite stručno mišljenje bilo kog dizajnera, on će vam reći da je rasveta jedan od najbitnijih elemenata uređenja svakog prostora. Uz pomoć kvalitetne, pažljivo odabrane rasvete, postavljene na strateškim mestima, možete postići veoma mnogo i potpuno promeniti izgled ambijenta. Od sasvim obične sobe, možete napraviti glamurozni apartman, ili veoma moderan poslovni prostor. Ukoliko odaberete pravu rasvetu, možete vizuelno povećati ili smanjiti prostor, učiniti ga svetljim, mračnijim, vedrijim, veselijim, ali takođe i ukoliko niste stručni, možete narušiti izgled veoma atraktivnog prostora. Rasveta može stvoriti iluziju velikog ali i malog prostora. Ukoliko izgled vašeg enterijera nije na zavidnom nivou, možete popraviti utisak sa pažljivo odabranom rasvetom.

Nemojte koristiti svetla velike jačine

Najčešća greška koju vlasnici kuća prave je korišćenje osvetljenja velike snage koje dominira u prostoriji i koje može da istakne sve mane jednog prostora, naglašavajući svaki ugao, svaki komad nemaštaja. Mala prostorija izgledaće mnogo lepše pod neutralnim osvetljenjem koje blago osvetljava prostor. Takođe je veoma važno znati koje uglove bi trebalo istaći, a koje ne.

Osvetljenje za male prostorije

Osnovno pravilo za planiranje i postavljanje rasvete u malim prostorijama i sobama jeste da omogućimo da se svetlost reflektuje. To ćemo najbolje postići ako imamo ogledala u sobi, dakle, umesto jednog glavnog svetla na sredini plafona, zidna svetla i ukrasne lampe su mnogo bolji izbor, jer suptilno naglašavaju meke linije prostorije i čine prostor udobnijim. Mnogo ljudi se pod jakim osvetljenjem oseća neprijatno, pa ona nisu za dnevne sobe, spavaće sobe, već za poslovne prostorije, kancelarisijske prostorije, konferencijske sale i drugo.

Boje zidova igraju značajnu ulogu

Ukoliko imate malu sobu ili prostor, neohodno je da zidovi budu u svetlim tonovima. Tamne nijanse u suštini nisu za stambene prostore prosečne veličine, već za ugostiteljske objekte, salone i druge prodajne objekte, a ukoliko ste ljubitelj tamnih boja, možete ih iskoristiti na jednom zidu i to samo u slučaju ako je prostorija dovoljno velika. Rasveta neće moći da pokaže svoj puni potencijal, ako izaberete tamnu boju zidova, ali može dočarati određeni mistični ton prostorije, ukoliko imate restoran ili kafić.

Okačite efektno ogledalo kao najjači adut za male prostorije

Najbolji način za reflektovanje svetlosti je okačiti ogromno zidno ogledalo koje čini da soba izgleda duža i šira. Međutim i nameštaj može pomoći vizuelnom uvećanju prostora. Svetle reflektujuće površine, kao što su veliki sto za kafu sa staklom i sjajnom površinom.

Različite sobe zahtevaju različite tipove osvetljenja

Kupatila su obično manja, pa neutrališite tamne ćoškove i senke podnim osvetljenjem i svetlima u ormarićima. Spavaće sobe, s druge strane su lepše ako imaju manje osvetljenja. Suptilno osvetljenje manje zidne lampe. čine spavaću sobu udobnijom i mirnijom. Senzorno osvetljenje možete ostaviti za kuhinje, dnevnu sobu i hodnik, kao prostorije, kroz koje se naviše puta prolazi u toku dana ali u toku noći. Ukoliko ne znate baš mnogo o rasveti i njenim mogućnostima možete konsultovati dizajnera, a odabir rasvete, možete obaviti i sami, jednostavnom pretragom pojmova na Guglu, kao što su “rasveta Beograd” gde možete izabrati rasvetu koja vam se dopada, a prave savete dobiti od dizajnera, koji će rasvetu postaviti na prava mesta.

Odabir pravog osvetljenja utiče na to kako doživljavamo prostor

Kako bi prostor smatrali atraktivnim, važno je i koju vrstu sijalica koristimo. Topla svetla koja su se ranije koristila imaju žućkasto osvetljenje što prostor čini toplijim. Međutim sve više se koriste ekonomičnije verzije LED sijalica koje imaju hladniji ton, pa bi trebalo biti pažljiv sa takvim sijalicama ukoliko želite udoban enterijer. Hladniji beli tonovi LED sijalica koriste se za poslovne prostore, dok deluju veoma agresivno za dnevni boravak i osvetljenje u domu, koje bi trebalo da bude što je moguće prirodnije i mekše. Trebalo bi izbegavari hladne LED sijalice bele boje, ako želimo da ostavimo utisak prijatnog prostora. Za moderno opemljeni ambijent, poslovnu halu ili kancelarijski prostor najbolje je koristiti hladnije LED tonove.

Isprobajte podne lampe i svetiljke

Ako već imate malo prostora, koristite podne i stone lampe. Da biste osvetlili svoj prostor bez zauzimanja dodatnog prostora, možete se odlučiti za elegantnu  podnu lampu.  Svaki ugao je bitan, pa se možete i sami igrati, tako što ćete lampe koje već imate pokušati da postavite na što više različitih mesta, kako bi došli do najboljeg efekta. Ovo je veoma praktično rešenje.

Close Comments

Comments are closed.