Kako kupiti nekretnine u Budvi

Razmišljate o ulaganju u nekretnine? Nekretnine su proizvele neke od najbogatijih ljudi na svetu. Kupovina zna nekada da bude veoma iscrpljujuća. Može biti najskuplja i emocionalno najnapetija kupovina koju ste doživeli. Ipak možemo vam olakšati to i pomoći da napravite najbolji izbor.

Za početak morate odlučiti da li ste spremni za kupovinu nekretnine. Kupovina je velika obaveza. Pre početka procesa kupovine i uopšte upoređivanja cena, morate biti sigurni da ste spremni da budete vlasnik.

Da li želite da budete stanodavac?

Biti stanodavac može biti odličan način da zaradite prihod od nekretnina, ali nije lako ni glamurozno. Pored izbora prave nekretnine, pripreme iste i pronalaženje pravih stanara, uvek postoje muke i glavobolje. 

Ono što dodatno može da vam zada glavobolju jeste održavanje nekretnine. Na vašu sreću postoje agencije koje to rade za vas i nude usluge čišćenja, održavanja, pripreme i slično.

Potrebno je da budete spremni na svakakve neplanirane troškove do kojih može doći, pa isto tako ljude koji to mogu da reše ili ako se snalazite sami sa alatom, to možete biti vi.

Analizirajte tržište

Potražite kuće slične veličine koje su nedavno prodate u blizini da biste lakše odredili pravu cenu. Razmotrite da li postoji nedavni rast ili pad cena u tom kraju, kao i zašto je to tako. Morate provesti neko vreme istražujući nekretnine u tom gradu kako biste stekli realnu sliku o ceni kvadrata, lokaciji i slično.

Pronalaženje prave lokacije

Poslednja stvar koju želite jeste da se zaglavite sa nekretninom u oblasti koja je nestabilna ili koja se ne razvija. Grad ili lokalitet u kome raste broj stanovnika, predstavlja potencijalnu investicionu priliku. 

Kada birate profitabilnu nekretninu, potražite lokaciju sa mnoštvom pogodnosti, kao što su dobri restorani, kafići, prodavnice, staze i parkovi. Pored toga naselje sa lakim pristupom javnom prevozu i rastućem tržištu rada može značiti veći broj potencijalnih iznajmljivača. 

U tom slučaju preporučujemo Budva Investment Montenegro – Nekretnine Budva gde možete naći nekretnine na najboljoj lokaciji u samom centru Budve.

Ovo su neke stvari koje biste mogli da uzmete u obzir prilikom kupovine: 

  • Cena
  • Kvadratura
  • Stanje i moguća potreba za popravkom
  • Pristup javnom prevozu
  • Broj spavaćih soba
  • Dvorište/bazen
  • Opcije lokalne zabave
  • Trendovi vrednosti imovine
  • Porezi na imovinu

Rankirajte svoje prioritete od najvažnjijih do manje važnih. Možda ćete morati da provedete neko vreme u potrazi sa savršenim domom, pa se nemojte obeshrabriti ako vaš lov traje duže nego što se očekivali.

Više gotovine

Što više gotovine možete da platite unapred za svoj dom, manje ćete morati da pozajmljujete. Veće učešće znači da će vaše mesečne uplate biti niže i da ćete plaćati manje kamate tokom hipoteke. 

Ukoliko možete da priuštite da smanjite 20 procenata ili više od ukupne cene kuće, obično nećete morati da plaćate hipotekarno osiguranje, premiju koja štiti zajmodavca u slučaju da ne otplatite zajam. Nemojte trošiti sav svoj novac na pozamašnu uplatu. 

Potrebno je imati neku rezervu u banci. Biće vam potrebna gotovina na raspolaganju za preseljenje, renoviranje ili druge nepredviđene stvari. Vodite računa o tome da uvek imate dovoljno novca za nepredviđene situacije na koje ne možete da utičete.

Vreme je za obilazak

Zbog trenutne situacije dosta otvorenih kuća je otkazano i zamenjeno prikazivanjem samo za privatne sastanke, kako bi se kupci i brokeri zaštitili. 

Mnogi kupci se odlučuju da se potpuno odreknu poseta, oslanjajući se na nedvano poboljšane video i 3D zapise. Virtuelne ture ponekad mogu sakriti nedostatke kao što su podovi koji škripe ili slabo osvetljenje, pa ne oklevajte da postavljate pitanja. 

Ukoliko uspete da zakažete privatni obilazak sa agentom, imaćete bolji uvid u nekretninu. Tokom obliaska, proverite pogled, ukoliko ima dvorište prošetajte se i razmislite o održavanju koje mu je potrebno. Pitajte dosta pitanja, ako radite od kuće da li postoji buke preko dana, kada je izgrađeno, koliko su troškovi i slično. 

Bez zaljubljivanja

Jedan od najtežih koraka u procesu kupovine jeste da se ne zaljubite u nekretninu. Budite spremni na razočarenje. Čak i nakon potpisivanja ugovora, mogu se pojaviti problemi. Desiće se da vam se nekretnina svidi, ali je cena previsoka. To je sve sastavni deo kupovine.

Koliko je potrebno za kupovinu kuće? 

U proseku, možete očekivati da će vreme za kupovinu kuće od početka procesa do trenutka kada se uselite trajati oko 5-6 meseci. Ovaj proces može biti kraći u zavisnosti od određenih faktora poput toga koliko procesa završite unapred, da li plaćate gotovinom ili ne.

Zaključak

Budite realni u svojim očekivanjima. Kao i kod svake investicije, nekretnina za iznajmljivanje neće odmah doneti veliki mesečni prihod. Morate biti spremni da postanete vlasnik nekretnine i postavite budžet. Odabir pogrešne imovine može biti katastrofalna greška, zato povedite računa o svim bitnim stavkama iz ovog teksta. Kupovina nekretnine koju ćete iznajmljivati može biti unosan način ulaganja. Za svoju prvu nekretninu razmislite o saradnji sa iskusnim partnerom. Srećno u potrazi!

Close Comments

Comments are closed.