Sve što treba da znate o medu

Šta je med

Med je prirodni proizvod koji se dobija od nektara cvetova koje oprašuju pčele. Pčele su ključni faktor u procesu proizvodnje meda, one prenose nektar iz cveta u košnicu, gde se kasnije pretvara u med. Med je poznat po svojoj upotrebi za lečenje u medicinske svrhe, kao i po svojoj upotrebi u kulinarstvu.

Postoji preko deset različitih vrsta meda, svaki sa svojim specifičnim ukusom, bojom i sadržajem, zavisno o vrsti cveta od kojeg je proizveden. Neki od najpoznatijih vrsta meda su bagremov, suncokretov, borov, livadski med. Pročitajtt na linku vrste meda.

Med je prirodni zaslađivač i često se koristi umesto šećera. On je bogat mineralima i antioksidansima, koji su važni za zdravlje. Med takođe ima antibakterijska i protivupalna svojstva, što ga čini korisnim za lečenje različitih vrsta bolesti.

U ovom blog postu ćemo se detaljno baviti svojstvima meda, različitim vrstama meda, njegovom proizvodnjom, kulinarskim upotrebom u lečenju. Takođe pisaćemo i o važnosti pčela za proizvodnju meda i kako se med proizvodi u gazdinstvima.


Proces dobijanja meda  

Ključan factor u procesu proizvodnja meda su pčele koje su odgovorne za prenošenje nektara iz cveta u košnicu. Pčele su vrlo važne za proizvodnju meda, jer one su glava karika u procesu prenošenja nektara. Pčele to rade uz pomoć svojih jezika koji su dizajnirani da lako skupljaju nektar, a zatim ga prenose u košnicu bez gubitaka.

Pčele i saće

Nakon što pčele prenesu nektar u košnicu, one ga stavljaju u saće i zatim počinju sa procesom fermentacije. Fermentacija je proces u kojem se voda iz nektara oslobađa, a zatim nastaje med. Pčele tada ventiliraju saće kako bi se sasušio višak vode.

Nakon što se med suši, pčele ga zatvaraju sa voskom, što mu daje zaštitu od vlage i drugih štetnih utjecaja. Pčele takođe stavljaju oznaku na saće sa medom, što označava da je med spreman za berbu.

U gazdinstvima, proizvodnja meda je proces koji se obavlja u skladu sa prirodnim metodama. To znači da se ne koriste kemijski pesticidi ili herbicidi u procesu proizvodnje. Gazdinstva takođe koriste tradicionalne metode prenošenja i čuvanja meda, kao što su ručna berba i filtriranje meda.

Proizvodnja prirodnog meda u gazdinstvima je proces koji zahtijeva pažljivo i stručno rukovanje, kako bi se osigurala visoka kvaliteta proizvoda. Pčele su ključni faktor u proizvodnji meda i njihovo zdravlje i dobrobit su od suštinskog značaja za proizvodnju kvalitetnog meda.

Kao što je spomenuto, postoji mnogo različitih vrsta meda, svaki sa svojim specifičnim okusom, bojom i konsistencijom. To zavisi o vrsti cveta od kojeg je dobijen. Gazdinstva se fokusiraju na proizvodnju meda od određenog cveta, i tako proizvode specifične vrste meda, kao što je Bagremov med ili Suncokretov med. 

Lekovita dejstva – Zdravlje i med

Med je poznat po svojim lekovitim dejstvima, što ga čini važnim sastojkom u tradicionalnoj medicini prilikom pravljenja mnogih lekova. Med sadrži velike količine antioksidanasa, minerala i vitamina, što mu daje moć lečenja mnogih bolesti. 

Med i djumbir

Med ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo, što ga čini korisnim za liječenje različitih bolesti. Lečenje prehlade, gripa, kašlja, bolova u grlu, upale sinusa, kao i liječenje rana i opekotina. Med takođe ima pozitivan uticaj na probavu, pomaže u regulaciji šećera u krvi i snižava nivo holesterola.

Pozitivno utiče na kožu i kosu. On je poznat po tome što hidrira kožu, čini je glatkom i sjajnijom, te sprečava brzo starenje kože. 

Med je takođe poznat po svojim sposobnostima da pomaže u spavanju. On pomaže u relaksaciji i smanjuje anksioznost, što pomaže u postizanju kvalitetnijeg sna.

Budite obazrivi:

Međutim, treba napomenuti da postoje različiti tipovi meda i ne poseduju svi ista lekovita dejstva. To zavisi od vrste cveta od kojeg je dobjen, pa se preporučuju medovi sa specifičnim lekovitim dejstvima.

U svakom slučaju, preporuka je da se med koristi u umerenim količinama i da se ne zloupotrebljava. Ukoliko se koristi u prevelikim količinama ili ako se koristi neodgovarajući tip meda, to može imati negativne posledice po zdravlje.

Ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili alergija, preporučujemo da se posavetujete sa svojim lekarom pre nego što počnete da koristite med.

Za koje poremećaje možete koristiti lekovitost meda

Jača imunitet organizma

Med sadrži antioksidanse, vitamine i minerale koji pomažu u jačanju imuniteta. On takođe ima antibakterijska i protivupalna svojstva, što ga čini korisnim za prevenciju prehlade i gripa.

Poboljšava cirkulaciju

Flavonoidi pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi, a samim tim pomaže u sprečavanju začepljenja krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska.

Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam 

Sadrži u odredjenom procentu antioksidanse i minerale koji pomažu u jačanju srca i poboljšanju srčanog ritma. On takođe pomaže u snižavanju holesterola u krvi, što smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Poboljšava probavu i revitalizuje organe za varenje

Med pomaže u regulaciji probave i poboljšava rad creva, što pomaže u otklanjanju zatvora i dijareje. Ima pozitivan uticaj na jetru, žuč i želudac, što pomaže u održavanju zdravlja organa za varenje.

Poboljšava obnavljanje tkiva, kose i noktiju

Minerali i vitamine koje sadrži med pomažu u obnavljanju tkiva, kao što su kolagen i elastin. To pomaže u sprečavanju starenja kože i poboljšava njenu teksturu. On također pomaže u jačanju kose i noktiju.

Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata

Sadrži minerale poput gvoždja i cinka, koji su važni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. To pomaže u prevenciji anemije i poboljšava kvalitetu krvi.


Dijeta – koristi se za dijetu u kombinaciji sa limunom

Često se koristi u kombinaciji sa limunom kao sredstvo za mršavljenje. Kombinacija meda i limuna je poznata po tome što pomaže u otklanjanju toksina iz tijela i pomaže u regulaciji rada probavnog trakta. Limun je bogat vitaminom C i antioxidantima, što pomaže u jačanju imuniteta i borbi protiv stresa. Prirodni je izvor glukoze i pomaže da održite energiju tokom dana. Dijeta sa medom i limunom se često koristi kao način za postizanje zdravog tela i savršene težine.

Ima antibakterijsko, antiseptično i antimikotično dejstvo

Prirodni antibiotici i enzimi pomažu u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica. To ga čini korisnim za liječenje različitih infekcija i bolesti.

Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma

Pomaže u otklanjanju toksina iz organizma, što pomaže u održavanju zdravlja jetre i bubrega. On također pomaže u regulaciji rada crijeva, što pomaže u otklanjanju toksina putem stolice.

Deluje protiv stresa i nesanice, lošeg raspoloženja i razdražljivosti

Ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje, pomaže u relaksaciji i smanjuje anksioznost. To pomaže u postizanju kvalitetnijeg sna i poboljšava raspoloženje.

Kombinacija sa drugim namirnicama

Med je moguće kombinovati sa velikim brojem namirnica kako bismo pojačali njegovo lekovito dejstvo. Dajemo vam pregledn najdelotvornijih kombinacija: 

Med i čuvarkuća

Čuvarkuća je poznata po svojim antibakterijskim i protivupalnim svojstvima. U kombinaciji sa  medom, čuvarkuća se koristi za lečenje različitih bolesti disajnih puteva, kao što su: 

 • Prehlada
 • Gripa
 • Kašalj
 • Upala sinusa.

Priprema: Da bi se pripremio ovaj napitak, potrebno je da samljete čuvarkuću i pomešate sa medom u omeru 1:1. 

Kako se koristi: Uzimajte 1-2 čajne žličice ovog tonika dnevno dok se ne oporavi.

Kurkuma i med

Kurkuma je poznata po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Kombinacija meda i kurkume se koristi za liječenje bolesti: 

 • Artritis
 • Dijabetisa
 • Bolesti srca 
 • Raka. 

Priprema: Da bi se pripremio ovaj tonik, potrebno je pomiješati 1 čajnu žličicu kurkume u prahu sa 1 žlicom meda i 1 žlicom vode.

Kako se koristi: Uzimajte ovaj napitak dnevno koliko god prija vašem organizmu i tako sve dok ne osetite poboljšanje.

Jabukovo sirće i med

Jabukovo sirće je poznato po svojim svojstvima za regulaciju pH vrijednosti i poboljšanje probave. Kombinacija meda i jabukovog soka se koristi za lečenja:

 • Bolesti probavnog trakta
 • Zatvor
 • Dijareju 
 • Refluks. 

Priprema:  Da bi se pripremio ovaj tonik, potrebno je pomešati jednu kaščicu jabukovog soka sa sa jednom kašičicom meda i 1 šoljicom vode. 

Kako se koristi: Uzimajte napitak po potrebi tokom dana. 

Djumbir i med

Djumbir je poznat po svojim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Kombinacija meda i djumbira se koristi za liječenje: 

 • Prehlade 
 • Gripa
 • Bol u grlu 
 • Upale sinusa.

Priprema: Da bi se pripremio ovaj napitak, potrebno je da sameljete 1-2 cm svježeg djumbira i pomešati sa 1 kašicom meda.

Upotreba: Uzimajte ovaj napitak ujutru i uveče. 

Med i cimet

Cimet je poznat po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, kao i po tome što pomaže u regulaciji šećera u krvi. Kombinacija meda i cimeta se koristi za liječenje različitih bolesti: 

 • Uključujući dijabetes
 • Bolesti srca 
 • rak. 

Priprema: Da bi se pripremio ovaj tonik, potrebno je pomiješati 1 kašicu cimeta u prahu sa 1 kašicom meda. 

Upotreba: Uzimajte ovaj napitak svako jutro i veče u kontinuitetu.  

Kopriva i med

Kopriva je poznata po svojim ljekovitim svojstvima, kao što su poboljšanje cirkulacije i jačanje imuniteta. Kombinacija koprive i meda se koristi za liječenje: 

 • Anemije
 • Bolesti jetre 
 • Bubrega. 

Priprema:  Da bi se pripremio ovaj tonik, potrebno je samljeti listove koprive i pomiješati ih sa medom u omjeru 1:1. 

Upotreba:  Uzimajte 1-2 čajne kašičice ovog napitka dnevno. Možete ga slobodno uzimati dug period bez straha od neželjenih posledica. 

Vrste meda

Med je jedinstven proizvod od nektara cvetova ili medonosnih biljaka koji su pčelama dostupni. Postoji nekoliko različitih vrsta meda koji se razlikuju po boji, teksturi, uskusu i mirisu. Podela meda se obično vrši na osnovu porekla, odnosno biljke iz koje je pčelama dostupan nektar.

Jedna od najčešćih podela meda je na bagremov, kestenov, lipov, suncokretov, kikiriki i lekovit med. Bagremov med je tamno smeđe boje i ima jak i specifičan miris, kestenov med je tamno smeđe boje i ima slatko-gorki ukus, lipov med je svjetlo žute boje i ima blag i slatkast ukus. Suncokretov med je svetlo žute boje i ima jak i specifičan miris, Kikiriki med je tamno smeđe boje i ima jak i specifičan miris, a lekovit med se proizvodi od biljaka sa lekovitim svojstvima, kao što su kopriva, echinacea i propolis.

Druga podela meda je na cvetni med i biljni med. Cvetni med se dobija od nektara cvetova, a biljni med od nektara biljaka koje nemaju cvetove.

Može se takodje podeliti i na prirodni med i industrijski med. Prirodni med je onaj koji je minimalno vestački, dok industrijski med sadrži veću količinu vode i dodatke, kao što su šećer, sirupi i druge namirnice.

Najviš se prodaju sledeće vrste meda:

 • Suncokretov med
 • Med od uljane repice
 • Bagremov med
 • Šumski med
 • Lipov med
 • Borov med
 • Med od kadulje prodaja
 • Livadski med prodaja

Pogledajte oglase vezane za prodaju meda.

Bagremov

Kako se proizvodi: 

Bagremov med se pravi od nektara cvetova bagrema, koji je jedna od najznačajnijih medonosnih biljaka u Srbiji. Pčele skupljaju nektara iz cvetova bagrema, obično u maju i junu. Bagremov med je tamno smeđe boje i ima jak i specifičan miris. 

Za šta se koristi: 

On se koristi za lečenje različitih bolesti, kao što su prehlada, gripa, upala grla i pluća. 

Prodaja: 

Prodaja Bgremovog med se kreć po ceni od oko 1000 dinara po kilogramu.Možete ga kupiti preko interneta na pijacama ili lično posetom nekih od gazdinstava širom Srbije. Mi vam preporučujemo gazdinstvo Pavlović

Suncokretov

Pravi  se od nektara cvetova suncokreta. Suncokret je jedna od biljaka koja daje najviše meda a a dominraju zasadi u severnoj  Srbiji. Suncokretov med je svetlo žute boje i ima jak i specifičan miris. 

Maslačka med

Maslačka med se pravi od nektara cvetova maslačka, ima ga na celoj teritoriji Srbije. Pčele ga skupljaju tokom jeseni. Maslačka med je svjetlo žute boje i ima blag i slatkast ukus. On se koristi za liječenje različitih bolesti, kao što su prehlada, gripa, upala grla i pluća. 

 

Close Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *