Mitovi o mršavljenju koje treba izbegavati

Letnja sezona je možda prošla, ali to ne znači da treba da odustanete od željenje figure. Kako smršati je pitanje koje nas muči obično na proleće, pred sezonu odmora, kako bismo svi mogli da imamo slike na kojima izgledamo fantastično. Lepo je videti da ima i vas koji mislite o zdravlju i u periodu slava i praznika. Međutim, treba biti pažljiv. Sve više i više ljudi, različitih godina, pola i opredeljenja razvija probleme sa ishranom upravo jer pitanje mršavljenja shvata isuviše ozbiljno, do te mere da aktivno ugrožava svoje zdravlje. Bulimija, anoreksija i prejedanje su pojave koje više uopšte nisu tako redak slučaj, a uglavnom ih prouzrokuju raznorazni mitovi o mršavljenju koje treba izbegavati po svaku cenu. Mršavljenje je cilj za koji pojedini ne biraju sredstva da bi ga dostigli. Nažalost, cena koju plaćaju je upravo ono što ih sprečava da dodju do tog cillja. Pogledajte korisne savete koje smo vam danas spremili kako biste izbegli neželjene efekte.

Istina koja se krije iza mitova

Najčešće je slučaj da iza uobičajenih, opštepoznatih mitova o mršavljenju ipak stoji istinita činjenica, koja se vrlo često pogrešno tumači, a samim tim i mere koje se preduzimaju budu pogrešne. Recimo, tačno je da treba trenirati, ali da li ćemo najefikasnije smršati ako intenzivno treniramo svakoga dana? Neki ljudi veruju da je ključ u smanjenju obroka, ili broja obroka. Ipak, ako je tako, da li to znači da treba da izbegavamo da jedemo kada smo gladni? Piti suplemente, limunadu, čajeve, što više vode samo su neki od saveta koji kruže po internetu ili među prijateljima. Šta je ono što će vas najbrže dovesti do savršene figure? Pojedinci čak veruju da pušenjem regulišu telesnu težinu… Da li je rak pluća prikladna cena za gubitak kilograma? Šta je od svih ovih saveta onaj pravi? Uvek je dobro posavetovati se sa lekarima bolnicama i poliklinikama, kako biste dobili savet stručnjaka.

Hrana koja je tema mitova o mršavljenju koje treba izbegavati
Tačno je da treba da vodimo računa o tome šta jedemo ako želimo da izgubimo kilograme. Međutim, ima mnogo mitova o mršavljenju koje treba izbegavati.

Najčešći mitovi o mršavljenju koje treba izbegavati tiču se ishrane

Neki od najopasnijih mitova o mršavljenju tiču se ishrane. Najviše štete ovi mitovi mogu da načine mlađoj generaciji, koja je podložna uticajema trendova o idealnoj slici tela koja se propagira u medijima in a društvenim mrežama svakodnevno. Međutim, to ne znači da su stariji, pa navodno i mudriji, imuni na ove kvazisavete o zdravlju. Upravo oni mogu da budu još podložniji mitovima o ishrani od adolescenata. Besomučno prebrojavanje kalorija i raznorazne dijete koje se rigorozno prate dovode do problema sa zdravljem, i to sa jako slabim rezultatima. Neki od najčešćih mitova koji se tiču ishrane uključuju:

  • ugljeni hidrati se moraju izbegavati
  • izgladnjavanje je neophodan deo procesa mršavljenja
  • namirnice sa oznakom niskomasnih proizvoda su uvek siguran izbor
  • izbegavati hleb po svaku cenu
  • sve grickalice su zlo poslato da nas iskuša

Neke od ovih tvrdnji zaista imaju logičku i faktičku osnovu, ali se ovi saveti ne smeju primenjivati bez konsultacije sa profesionalnim nutricionistom, a čak i tada se situacija mora pomno pratiti. Ukoliko se pridržavate ovih uobičajenih saveta, postoje dobre šanse da ćete izgubiti kilograme. Međutim, ukoliko vam je cilj da se ti kilogrami nikada ne vrate, vi morate da se potrudite da napravite plan ishrane koji vama lično odgovara. Apsolutno je u redu ukoliko ste navikli da grickate nešto dok gledate film. Postoje zdrave alternative koje se mogu primeniti umesto standardnog čipsa ili čokolade. Ugljeni hidrati su deo svakog izbalansiranog plana ishrane. Kako biste dostigli cilj kome težite, morate da imate unapred spremljen plan, i da uključite raznovrsnu hranu. Naravno, u redu je da se s vremena na vreme počastite u nekom od svojih omiljenih restorana.

čaša limunade
Nema razloga da ne uživate dok gubite kilograme. Treba pronaći način da vam režim ishrane i treninga ne bude naporan.

Zeleni čaj – smršaćete jedino ako odete u Kinu po njega peške 

Da budemo iskreni, ukoliko pijete zeleni čaj, istina je da ćete sagoreti dodatnih 75–100 kalorija dnevno. To vam neće promeniti život. Međutim, ukoliko vam odgovara ukus i ukoliko je druga opcija kafa, definitivno je bolje da onda pijete zeleni čaj. Sa druge strane, mnogi mitovi kruže oko čuvenog jabukovog sirća. Istina je da ono može da pomogne u gubitku kilograma, ukoliko se koristi umereno, da se začini salata na primer. Sa druge strane, ukoliko ste slobodni da ga koristite u prekomernim količinama, uz kilograme možete izgubiti i svoje zdravlje. Prema tome, ne bismo preporučili da preduzimate ekstremne mere, za koju god metodu da se odučite. Više korisnih informacija o ovoj temi možete saznati na sajtu mrsavljenje.co.

Treninzi su jako često tema mitova o mršavljenju koje treba izbegavati

Mnogi se muče da se motivišu da odrade svoje treninge za mršavljenje. Razlog za to su upravo mitovi koji kruže o ovim vrstama treninga. Neko ko ranije nije trenirao, radio kardio ili nešto slično tome može vrlo lako da stekne pogrešnu sliku o tome kako ovi treninzi treba da izgledaju. Jedan od uobičajenih mitova o sportu i fitnesu je se time treba baviti svakodnevno i to po nekoliko sati dnevno. Iako je tačno da ćete u tom slučaju imati neverovatne rezultate, čak ni profesionalni sportisti ne treniraju na ovaj način. Štaviše, takav tempo je prosto nemoguće održati na duže staze. Prema tome, najbolje je da trening prilagodite sopstvenom slobodnom vremenu – nema potrebe da se forsirate.

Čovek koji  džogira
Trening ne mora da bude previše ekstreman odmah u početku. Važno je da steknete naviku da trenirate nekoliko puta nedeljno.

Najbolji način da smršate je da napravite male promene, koje će vremenom dati dobre rezultate

Svi mitovi o mršavljenju koje treba izbegavati su oni koji obećavaju brze i lake rezultate. Vi ne možete da godine loše ishrane i neaktivnosti promenite za nekoliko dana, pa čak ni za nekoliko nedelja. Umesto toga se treba fokusirati na male i jednostavne promene u vašoj svakodnevici. Možete da počnete sa jutarnjom šetnjom, izbacivanjem belog hleba tokom večere i počnite da pijete dosta vode ujutru čim se probudite. Ove jednostavne promene su dobar početak nege lica i tela. Kada steknete ove navike, lako ćete kasnije uvesti radikalnije mere.

Close Comments

Comment (1)

  1. Pingback