<strong>NABAVI EXPRES LONAC I NEKA KUVANJE POSTANE TVOJA OMILJENA AKTIVNOST</strong>

Svi volimo da pojedemo kuvan obrok, topao, ukusan, brižljivo pripremljen i sa mnogo zdravih sastojaka. No, kako za kuvanje nemamo uvek dovoljno vremena, volje, a katkad i veštine, u pomoć priskače expres lonac zahvaljujući kojem ćemo dobiti zdrav ručak brzo i jednostavno.

SPECIFIČAN NAČIN KORIŠĆENJA

Expres lonac predstavlja posudu u kojoj se priprema hrana, ali se po karakteristikama i načinu na koji se koristi razlikuje od drugih šerpi. On je vrlo čvrst, trajan i otporan, a izrađuje se od aluminijuma ili, još češće, čelika – ti su skuplji i kvalitetniji lonci. Odlikuju ga naročito ojačano dno, kao i specijalni ventili koji propuštaju paru, posebne ručke i dr. 

Namirnice se stave unutar njega, poklopac se zatvori, temperatura se podesi i u expres loncu priprema se hrana. Vrlo je važno slediti uputstva koja se odnose na količine namirnica, vode, potom visinu temperature, vreme spremanja hrane. Suština je u tome da se obrok priprema u zatvorenom prostoru, a sav višak pare izlazi van preko ventila. Na taj način, jela se pripremaju znatno brže, i svakako jednostavnije. Važno je samo biti oprezan prilikom upotrebe.

UKUSNA I ZDRAVA JELA

U expres loncu pretežno se pripremaju variva i čorbe, odnosno jela koja su svakodnevna i najčešće na meniju mnogih porodica, poput supe, gulaša, pasulja, pirinča. Kuvane i kod kuće spremljene obroke, raznovrsnih sastojaka, važno je jesti prvenstveno radi zdravlja, ali i zbog održavanja vitke linije, boljeg varenja. N

e kaže se bez razloga da jela „na kašiku” nemaju alternativu, barem ne dugoročnu. Specifičan način rada, kada obroci spremaju u poklopljenom sudu, čini da hrana zadrži svoje minerale i vitamine, boju, mirise, čak i da oni budu intenzivniji, te se pri svakom zalogaju oseća punoća ukusa. Ovako spremljeni obroci su veoma zdravi i sjajnog ukusa.

OLAKŠAVA PROCES KUVANJA

Prilikom svakodnevne obaveze kuvanja, expres lonac biva naš sjajan saveznik u pripremi omiljenih ručaka. Naime, njegov način rada, odnosno brza priprema i efikasnost, omogućuju da obroke pripremimo lakše i jednostavnije nego ranije. Trošimo manje vremena, pre svega, koje možemo iskoristiti na drugačiji način, manje sudova uprljamo, manje se umaramo i, krajnje, trošimo i manje energije jer se ceo ručak brže priprema. Prema tome, upotreba expres lonca je višestruko korisna, ali i ekonomična.

U SKLADU SA ŽIVOTNIM TEMPOM

Uobičajeni današnji životni ritam podrazumeva da imamo mnogo obaveza, da se uvek i svuda žuri, da treba da delamo i odlučujemo brzo. Upravo zbog užurbanosti i stresne svakodnevice, kao i tekućih obaveza i problema, često ne stižimo da povedemo računa o zdravoj ishrani. Stoga se expres lonac savršeno uklapa u koncept moderne kuhinje jer nam omogućuje da dobijemo zdrav kuvan obrok, a uštedimo dragoceno vreme. 

VREME JE ZA KUPOVINU

Ukoliko još uvek nemaš expres lonac, pravo je vreme da ga kupiš. Postoji više modela, koji se, osim po dizajnu, razlikuju i po zapremini, prečniku dna, materijalu od kog su napravljeni. Marka proizvoda, kao i specifične karakteristike, uslovljavaju i njegovu cenu. Ali, jedno je sigurno: u expres lonac se definitivno isplati uložiti novac jer će se višestruko vratiti.

Close Comments

Comments are closed.