Najbolja banja u Srbiji

Banjski turizam je već dugi niz godina jedna od vodećih oblasti čitave ponude naše zemlje. Prostori koji poseduju lekovite izvore razvili su brojne sadržaje i atrakcije, te time postali omiljene destinacije kako srpskih, tako i stranih turista. Banje u Srbiji su turistički izbor koji može da pruži: prirodne lepote i lečilišta, kvalitetne atrakcije i prostore za odmor: wellness, spa centre, bazene, restorane, apartmane i hotele, kao i čarobne okolne predele, koji predstavljaju odličnu priliku za izlet i otkrivanje lepota srpske istorije i tradicije. Zahvaljujući svemu ovome, banje su zasigurno savršen izbor za sve one koji žele da uživaju u jednom divnom, ispunjenom odmoru.

Srbija poseduje više turističkih destinacija ove vrste, ali su se neke od njih ipak ubrzano razvijale, te su postale najpopularnije i najposećenije. Za vas opisuje Vrnjačku Banju, jednu od najboljih destinacija Srbije i prostor koji već dugi niz godina svojom raznovrsnom ponudom osvaja srca turista.

Lepote i atrakcije Vrnjačke Banje

Atmosfera u gradu je tako bajkovita i prijatna da se Banja naziva jednim od najromantičnijih mesta u Srbiji. Vrnjačka Banja idealno mesto za vikend udvoje. Šta je to što je čini tako posebnom?

 • Bujno zelenilo i brojne prirodne površine koje se prostiru širom grada. Centralni park i najveće šetalište prožeti su divnim cvetnim aranžmanima i bujnim krošnjama, koje pružaju čist vazduh i vrlo prijatan hlad. Centralno mesto parka jeste Japanski vrt – jedan od najzanimljivijih prostora čija je vegetacija potpuno urađena po uzoru na japansku. Tamo ćete pronaći drveće neobičnog izgleda i čajnu kućicu koja se nalazi pored jezerceta. Sve ovo podseća na bajku i tokom leta i proleća vrca od šarenila i bujnog života vegetacije.
 • Osim ovog prostora, jedno od najromantičnijih obeležja svakako je čuveni Most ljubavi – građevina koja je postala sveopšti simbol ljubavne snage. On je nastao na osnovu priče o učiteljici Nadi, koja je tokom Prvog svetskog rata izgubila voljenog verenika. Njen dragi se kao vojnik zaljubio u Grčkoj i tamo oženio drugu ženu. Duboko povređena Nada, umrla je prerano od tuge, a ovaj most sa vezanim katancima ostao je kao simbol sećanja na ovu divnu dušu.
 • Turistička organizacija Banje organizuje vožnju fijakerom kroz centralni park. Ova vožnja će uspeti da vam pokaže sve lepote banjskih predela i pruži vam divne romantične trenutke sa dragom osobom.

Pored romantičnih detalja, Vrnjačka banja ima da se pohvali još mnogo čime. Vaš boravak ovde upotpuniće:

 • Lekoviti izvori – smešteni su u samom centru grada i pogodni su najrazličitije vrste oboljenja. Najpoznatiji je Topla voda, koji je u upotrebi još od rimskog perioda.
 • Kvalitetan smeštaj, koji vam nudi mogućnost da birate da li ste za noćenje u hotelu ili su vaš izbor apartmani Vrnjačka Banja. Ukoliko biste da uživate u smeštaju privatnog tipa, uštedećete značajnu sumu novca, a, pritom, dobiti brojne pogodnosti.
 • Ukoliko ste pak tip turiste koji u smeštaju želi nešto veću dozu luksuza, onda se možete odlučiti za smeštaj u hotelu. Ovde će vam na raspolaganju biti welnes i spa centri, zatvoren i otvoren bazen, obroci. Najpopularniji hoteli, smešteni u centru, su Solaris, Fontana, Slatina.
 • Izuzetni restorani i kafići – ponuda bogata najrazličitijim objektima, koji nude jelovnike domaće i internacionalnih kuhinja. Ovde možete uživati u ukusnom obroku, ali i zaliti srećne trenutke odmora dobrom rakijom, vinom ili koktelom. Osim toga, neki restorani se noću pretvaraju u prostore odličnog provoda. Preporučujemo: Savku i White Club. Za najbolju klopu zaduženi su: Tri golubice i Tri lipe.

Osim ovoga, Banja je razvila i niz zanimljivih događaja. Pa u nastavku upoznajte najpopularnije.

Gradske manifestacije

Vrnjačka Banja tokom leta postaje epicentar odličnog provoda i vesele atmosfere. Ovde se održavaju dva festivala različite prirode, ali odličnog kvaliteta, koji već godinama oduševljavaju publiku i pružaju joj mnogo trenutaka za pamćenje. 

 • Lovefest – događaj koji svakog tokom tri dana avgusta okuplja ljubitelje savremenog zvuka, koji mogu uživati na brojnim binama i đuskati do ranih jutarnjih časova. 
 • Karneval u Vrnjačkoj Banji – tokom pet toplih julskih dana u Banji se stvara vrela atmosfera Južne Amerike. Tokom događaja se odvija niz koncerata, maskenbala, predstava. Centralni događaj je Velika međunarodna karnevalska povorka, u kojoj ogroman broj učesnika pleše uz pratnju zanosnih zvuka.

Okolni sadržaji i lepote

Osim gradskih sadržaja, Banju odlikuje i odličan položaj. U njenoj neposrednoj blizini nalaze se divna mesta za izlet i svakovrsno uživanje. Tokom boravka u gradu ne propustite da posetite:

 • Goč – uputite se do čarobne planine, koja obiluje zelenim pašnjacima, bujnim livadama i rečicama koje otiču ka Zapadnoj Moravi i Rasini. Na njemu ćete uživati u boji malinjaka, ukusu šumskih plodova, a možete ubrati i lekovito bilje.
 • Naše najpoznatije manastire – nedaleko od Vrnjačke Banje smešteni su naši najznačajniji srednjovekovni manastiri: Studenica i Ljubostinja. Možete napraviti izlet do ovih svetih mesta, tokom koga ćete svratiti i do lepog Kraljeva.

Za organizaciju izleta zadužena je Turistička organizacija Vrnjačke Banje, koja će vas uputiti na lokalne vodiče. Oni vrlo jeftino prevoze do navedenih mesta i organizuju divine ture.

Verujemo da je ovaj opis banjskih sadržaja, lepote i pogodnosti uspeo da opravda brojne pozitivne epitete koje smo ovoj destinaciji pripisali. Ona je idealna za porodične odmore, grupe prijatelja koji žele da se dobro zabave, zaljubljene koji žele da uživaju u romantičnim sadržajima. Poklonite joj svoje slobodne dane i ona će vam pružiti mnogo kvalitetnih uspomena.

Close Comments

Comments are closed.