Najlepše tvrđave u Srbiji

Sećanje na srednjovekovna vremena i svojevrsni put kroz vreme najbolje se može doživeti posetom tvrđavama u Srbiji. Mada, nažalost, nisu sve ovo stare građevine uspele da odole turbulentnim istorijskim događajima, mnoge od njih i danas ponosno stoje. Nekada budni zaštitnici starih gradova i svedoci najvažnijih zbivanja, tvrđave su danas postale jedne od omiljenih turističkih destinacija. Rasprostranjene su po čitavoj teritoriji Srbije, a mi smo pokušali da odaberemo najbolje od njih.

Beogradska tvrđava

Tokom istorije duge neverovatnih 16 vekova, Beogradska tvrđava je mnogo puta bila rušena, dograđivana i popravljana. Ikonična tačka na ušću dve velike evropske reke, Dunava i Save, bila je mesto gde su se neprestano smenjivale kulture i civilizacije. Većina njih je na neki način urezala trag svog boravka na ovim prostorima. U spoju drevnih zidina tvrđave i prelepog Kalemegdanskog parka koji ih okružuje, Beograd je dobio svoj najprepoznatljiviji simbol. Danas je dom velikog broja zanimljivih atrakcija i sadržaja. Sve zajedno one čine jedan neponovljiv muzej na otvorenom. Možete videti dobro očuvane kapije i zidine koje potiču iz različitih istorijskih razdoblja.

Na prostoru Beogradske tvrđave nalaze se dve crkve, ljupka Crkva svete Petke i neuobičajena Crkva Ružica. Ova druga specifična je po tome što je sagrađena kao barutni magacin, koji je tek kasnije preobražen u bogomolju. U blizini je i nekoliko muzeja. Monumentalni Vojni muzej okružen je brojnim eksponatima na otvorenom. Tu je i mala galerija Prirodnjačkog muzeja, pred kojom se nalazi Dino park pun maketa ovih praistorijskih reptila.

Ne može se govoriti o Beogradskoj tvrđavi, a da se ne spomene jedan od najprepoznatljivijih simbola grada. To je spomenik Pobednik, čiji pogled luta ka tački gde se Sava i Dunav ulivaju u jedno. Sve atrakcije ove tvrđave veoma je teško nabrojati. Blizu leži zagonetni Rimski bunar koji je zadivio i čuvenog reditelja Alfreda Hičkoka. Ispod same tvrđave protežu se zagonetni tuneli, bunkeri i laguni, koji polako otvaraju kapije turistima. Prelepi parkovi, spomenici, opservatorija: to je samo deo onog što Beogradska tvrđava nudi.

Šabačka tvrđava

Šabac je od davnina često bio pozornica na kojoj su se odigravale bitke i događaji presudni za istoriju Srbije. Malo je reći da je zbog toga ovaj grad bogat vrednim zdanjima koja su ostala i nakon nestanka burnih vremena. Mešu svim vrednim zdanjima koje nudi, posebno se izdvaja Šabačka tvrđava, poznata još i pod nazivom Stari grad.

Ova tvrđava je tihi svedok brojnih bitaka i kroz vekove je prelazio iz ruke u ruku mnogih vlasnika i naroda. Zbog toga, tvrđava je doživela veliki broj transformacija. Prva tvrđava na ovom prostoru nastala je daleke 1470. godine, ali ona nije odelela zubu vremena. Ruševine koje danas možemo obići nastale su nešto kasnije. Potiču iz XVII veka, perioda vladavine Osmanskog carstva. Nažalost, veliki deo tvrđave nije dočekao XXI vek. Tome su delimično doprinele krvave bitke neretko vojevane na prostorima oko Šapca, ali i izlivanje ćudljive reke Save. Danas je opstala jedino južna polovina tvrđave, njene dve okrugle kule i bedem. Severni deo bio je žrtva jednog od mnogobrojnih izlivanja reke.

Kao i Beogradska tvrđava, i Stari grad danas živi prvenstveno kao turistička destinacija. Važi za jedan od najprepoznatljivijih simbola Šapca. Danas je jedno od omiljenih mesta turista koji dolaze u Šabac, a njena neposredna okolina je pretvorena u divan rekreativni centar i jedno od najlepših izletišta u gradu i okolini.

Petrovaradinska tvrđava

I najveći grad Vojvodine, Novi Sad, može da se podiči jednom predivnom tvrđavom. Zbog svog fantastičnog položaja na Dunavu, Petrovaradinska tvrđava dobila je nadimak Srpski Gibraltar. Ne zna se skoro ništa o zagonetnim nastancima ovog zdanja, osim da je veoma staro. Pretpostavlja se da njeni koreni potiču još iz doba Kelta. Kao i Novi Sad, i Petrovaradinska tvrđava obiluje raznovrsnim atrakcijama. U samom srcu tvrđave nalazi se nekoliko vrednih novosadskih institucija, poput Muzeja grada Novog Sada i niza malih ateljea. Za mališane tu su u planetraijum i opservatorija, jedne od retkih atrakcija ovog tipa u celoj Srbiji.

Zaštitni znak Petrovaradina je čuveni toranj sa satom, kolokvijalno poznat i kao ,,Pijani sat”, zbog toga što su funkcije male i velike kazaljke obrnute. Ispod same tvrđave pruža se složena mreža tunela i vojnih bunkera. Skrivenim hodnicima možete se spustiti direktno do podzemnug bunara koji snabdeva vodom ceo Novi Sad. Petrovaradinska tvrđava je takođe božanstveno mesto za šetnju, sa svojim bujnim zelenilom i predivnim pogledom na sneni tok Dunava. Na njoj se nalazi i veliki broj kafića i restorana, pa je lako naći sjajno mesto za kratak predah sa nezaboravnom panoramom. Sve to zajedno čini ovo drevno mesto lepom destinacijom za kratak vikend odmor.

Ovom kratkom listom nismo ni izbliza iscrpeli sav turistički potencijal srpskih tvrđava. One su smeštene u svim ćoškovima teritorije i predstavljaju uvek uzbudljive turističke destinacije. Upoznajte i najbolje očuvanu tvrđavu Srbije smeštenu u Smederevu, kolevku srednjovekovne države u Rasu, zagonetni Golubac, Vršačku kulu i mnoge druge nezaboravne tvrđave u Srbiji.

Close Comments

Comments are closed.