Da li limari spadaju u najtraženije majstore?

Opšte je poznato da je industrijska revolucija promenila svet. Ovo je bila promena od lokalne proizvodnje do široke distribucije usluga i proizvoda. Industrija se razvijala istovremeno razvijajući mehanizaciju i smanjujući troškove i vreme koje potrebno da se određena usluga izvrši.

Kakvi su zanati bili nekad, a kakvi su sad?

Ipak iako su industrija i mehanizacija donele nove pomene i olakšale veliki broj radova i dalje su lokalni majstori koji rade uz pomoć ručnog alata na ceni. Jedni od njh su i građevinski limari, koji će uvek biti potrebni za usluge poput opšivanja krova, popravljanja oluka i druge.

Limari su radili sa limom i drugim materjalima (poput bakra i mesinga). Od ovog materijala, koji bi im iz livnice trebalo otpremiti, pravili bi kotliće, rezače za kolače, lonce za kafu, šolje, kutije za tablete, lampe i niz drugih korisnih uređaja.

Ali limarija se nije zaustavila na ovim jednostavnim predmetima. Lusteri i lonci za kafu sa krivim izlivom takođe su bili delo limarskog asortimana. Danas građevinska lmarija se odnosi na sve komponente koje čine jednu stambenu ili poslovnu jedinicu, a obično se odnosi na njegov spoljni deo, krovove, kapije, oluke i sve delove koji su i te kako važni za trajnost jednog objekta.

Ukoliko imate napukle oluke, koji ne mogu da iznesu ogromnu količinu kišnice, onda je i vaš objekat ugrožen. Oštećenja na krovu, takođe mogu biti veoma pogubna za vaš objekat.

I danas imamo limare, iako se ne zovu uobičajeno tim imenom. Veliki broj zanata koristi veštine limara – od postavljanja oluka za kišu na domovima do izrade vazdušnih kanala za HVAC sisteme. Gotovo sve što je napravljeno od lima, do kože automobila, potiče od limarskog zanata.

Kao i kod većine drugih zanata, limari su imali svoje šegrte i obični limari i građevinski limari. Stariji bi najčešće učili svoje sinove ovom zanatu, a ukoliko nisu imali sinove, onda su pronalazili svoje šegrte, koji bi od njih nasledili posao.

Limarski zanat podrazumevao je alate koje su koristili i kovači. Tanki limovi su mekši i fleksibilniji od čelika i gvožđa, tako da nema potrebe da ih zagrevate da biste ih formirali. Limar bi sekao svoj materijal makazama za lim i formirao ga udarajući po njemu čekićem i savijajući ga preko različitih delova.

Kako izgleda građevinska limarija danas?

Iako je limarski zanat skoro izumro i sve manje mladih želi da uči limarski zanat i za automobila i za građevinsku limariju, to je dovelo do toga da će majstori uskoro nestati, što značajno podiže cenu rada. Moglo bi se reći da će stari zanati biti sve više cenjeni, jer nema puno zainteresovanih da ih rade, zato je bilo koji zanat, pa i građevinska limarija veoma dobar izbor, pri odabiru škole.

Ukoliko i vi imate problema da pronađete, majstora za građevinsku limariju, možete ih pronaći na internetu. Ukoliko se bavite bilo kojim zanatom, znate da su korisnici vaših usluga na internetu, zato je potrebno da se oglašavate. Za one koji traže usluge građevinskog limara, do njega mogu doći jednostavnom pretragom fraza na Guglu. Ukucajte Limar Beograd”, “Građevinska limarija Beograd” i slično i pojaviće vam se nekoliko desetina rezultata u pretrazi. Na jednom mestu imaćete nekoliko desetina konatakta, pa možete kontaktirati majstore i zatražiti ponudu.

Ukoliko se pitate, čime se to građevinski limari bave danas, odgovor je i više nego kompleksan. Kada bismo morali da svim uslugama pronađemo zajedničku osobinu, mogli bi da kažemo da se usluge građevinske limarije odvijaju napolju. Neke od njih su sanacije krovova, kompletna građevinska limarija, izrada i popravka hala, nadstrešnica garaža, popravka oluka, okapnica, limova, krovova. Izrada mreža za oluk, rebrastih limova, dimnjaka, panela. Pokrivanje krovova, čišćenje i popravke krovova, izrada i montaža oluka su najtraženije limarske usluge. Ukoliko dođe do zagušenja oluka, to može povesti čak i do plavljenja zidova, ukoliko se svi oluci ne čiste ne vreme, zato zajedničkom intervencijom vodoinstalatera i limara, može se uraditi komletno čišćenje i sanacija oluka i krovova.

 Veoma je važno da pred svaku zimu proverite stanje vaših oluka i krovova, kako se ne bi desilo da u zimskom periodu kada ima mnogo nanosa peska, prašine, kiše i snega, vaš krov i oluci pretrpe mnogo veća oštećenja, koja se teže saniraju u zimskim uslovima, zbog veće količne padavina i otežanih uslova rada usled vremenskih prilika.

Close Comments

Comments are closed.