Nekretnine Crna Gora - saveti za izbor i kupovinu

Crna Gora je postala jedna od najprivlačnijih destinacija za kupovinu nekretnina na Balkanu. Njena prelepa priroda, obala sa kristalno čistim morem i povoljni uslovi privlače sve veći broj potencijalnih kupaca. 

Međutim, pre nego što se upustite u proces kupovine nekretnine u Crnoj Gori, važno je biti dobro informisan i imati odgovarajuće savete za donošenje odluka. U ovom članku ćemo vam pružiti pet saveta za izbor i kupovinu nekretnine u Crnoj Gori.

Odredite svoje potrebe i ciljeve – koja će biti namena nekretnine?

Pre nego što krenete u potragu za nekretninom u Crnoj Gori, važno je jasno definisati svoje potrebe i ciljeve. 

Pitanja koja trebate sebi postaviti su: 

 • Da li želite nekretninu za odmor ili za stalno stanovanje?
 • Da li želite kuću, stan ili vikendicu? 
 • Koje su vam prioritetne karakteristike nekretnine, kao što su lokacija, pogled, veličina ili prateći sadržaji?

Sajt https://crnagoranekretnine.me/ je za vas pripremio širok odabir nekretnina različitih karakteristika širom zemlje, tako da ćete sigurno pronaći nešto po svom ukusu.

Odgovori na gore postavljena pitanja će vam pomoći da se fokusirate na odgovarajuće opcije i olakšate proces donošenja odluke. Odgovor na prvo pitanje je u ovom slučaju ključan.

Primera radi, kuća, stan ili vikendica će biti mnogo privlačniji za iznajmljivanje za turiste ukoliko su u blizini priobalja ili još bolje na samoj plaži. Sa druge strane, kada kupujete nekretninu za život, blizina mora nije presudna, već blizina nekih drugih važnih stvari, kao što su škole, bolnice, restorani itd.

Istražite tržište nekretnina – detaljno informisanje 

Pre nego što se odlučite za kupovinu nekretnine, važno je detaljno istražiti tržište u Crnoj Gori. Pregledajte različite lokacije, uporedite cene i proučite trendove na tržištu. 

Informišite se o zakonodavstvu vezanom za kupovinu nekretnina i poreze koji se odnose na vlasništvo nekretnina. Takođe, korisno je razgovarati sa lokalnim agentima za nekretnine ili konsultantima kako biste dobili stručne savete i informacije o trenutnom stanju tržišta.

Činjenica je da tržište nekretnina u Crnoj Gori od početka 2023. godine i dalje jeste nestabilno, sa još uvek primetnim uvećanjem cene kvadrata. Međutim, ovo može biti odlična prilika za sve one koji imaju spreman novac i žele da ga dalje investiraju. Potencijalno će cene nekretnina rasti još neki određeni vremenski period, tako da će kupci ovim tipom kupovine možda zaraditi u budućnosti.

Pronađite pouzdanog agenta za nekretnine

Angažovanje pouzdanog agenta za nekretnine može biti od ključne važnosti u procesu kupovine nekretnine u Crnoj Gori. Pronađite agenciju ili agenta sa dobrim poznavanjem tržišta, iskustvom i reputacijom. 

Pouzdani agent će vam pomoći da:

 • pronađete nekretninu koja odgovara vašim potrebama;
 • pregovarate o ceni;
 • agenti sprovede zakonske procedure i pružaju vam sve potrebne informacije i podršku tokom celog procesa kupovine.

Danas nema nikakvog razloga da ne ukažete svoje poverenje profesionalni agentima za nekretnine, koji će uz određenu proviziju, kupovinu maltene obaviti umesto vas.

Proverite pravnu dokumentaciju

Pre donošenja odluke o kupovini nekretnine, pažljivo proverite pravnu dokumentaciju vezanu za tu nekretninu. Obratite pažnju na:

 • Vlasnički list – službeni dokument koji potvrđuje vlasništvo nad nekretninom. Proverite da li je vlasnički list izdat na ime prodavca i da ne postoje tereti ili hipoteke na nekretnini. Takođe, proverite da li se podaci o nekretnini na vlasničkom listu podudaraju sa stvarnim stanjem;
 • Uverenje o katastarskoj parceli – pruža informacije o granicama parcele na kojoj se nalazi nekretnina. Proverite da li su granice parcele jasno definisane i da ne postoje sporovi u vezi sa zemljištem na kojem je nekretnina izgrađena;
 • Urbanistička dozvola – dokument koji potvrđuje da je građevinska parcela legalna i da je građevina izgrađena u skladu sa propisanim urbanističkim planom;
 • Građevinska dozvola – potvrđuje da je kuća ili zgrada izgrađena u skladu sa propisima i da je ispunila sve građevinske zahteve; 
 • Potvrda o plaćenim komunalnim doprinosima – proverite da li su svi komunalni doprinosi za nekretninu plaćeni. Ovi doprinosi obično uključuju troškove infrastrukture kao što su voda, struja, kanalizacija i putevi;
 • Poreske obaveze – ovo uključuje porez na promet nepokretnosti, porez na imovinu i druge poreze koji su vezani za vlasništvo nekretnine;
 • Energetski pasoš – dokument koji pruža informacije o energetskoj efikasnosti nekretnine.

Uverite se da je nekretnina legalna, da nema tereta ili sporova u vezi sa vlasništvom. Takođe, savetuje se angažovanje pravnog stručnjaka ili advokata koji će vam pomoći u pregledu dokumentacije i osigurati da je celokupan proces kupovine pravno siguran.

Razmislite o posredničkim uslugama prilikom plaćanja

Prilikom plaćanja za nekretninu, razmislite o angažovanju posrednika. Postoje kompanije ili advokatski biroi koji pružaju usluge deponovanja novca na posebnom računu, čime se obezbeđuje sigurnost i zaštita interesa obe strane u transakciji. 

Ovo može biti korisno posebno ako se radi o većim iznosima novca i ukoliko niste upoznati sa lokalnim bankarskim procedurama i sigurnosnim merama.

Kupovina nekretnine u Crnoj Gori sa pravim savetima i pažljivim pristupom biće praktična i jednostavna. Možete pronaći idealnu nekretninu koja zadovoljava vaše potrebe i ciljeve. Sa sveobuhvatnim pristupom i stručnim savetima, možete uživati u kupovini nekretnine u Crnoj Gori i uživati u njenim prelepim pejzažima i obali sa kristalno čistim morem posebno na proleće i leto.

Close Comments

Comments are closed.