Odgovori na sve nedoumice oko grčeva kod beba

Grčevi kod beba nastaju u najranijem životnom periodu i mnogim roditeljima predstavljaju problem. Dečiji organi za varenje su po prvi put u upotrebi, još uvek osetljivi što se manifestuje kroz kolike u prvim mesecima života.

Iako stanje nije alarmantno, uticaće i na bebu i na okolinu. I dok dete neutešno plače po nekoliko sati dnevno, roditelji teško pronalaze rešenje. Nekada je to zagrevanje stomaka, nekada pomognu čajevi, a nekada ništa od toga. Pošto se simptomi ponavljaju mesecima, jasno je zašto je roditeljima potreban pravilan savet i pomoć oko nedoumica kojih je jako puno.

U slučaju da se i vaša beba bori sa grčevima, niste jedini, a evo i zašto. Statistika kaže da globalno između 5% i 40% dece ima simptome grčeva. Oni se najčešće javljaju u 2. ili 3. nedelji života, najjače su u 6. nedelji, da bi već oko 60% dece sa 12 nedelja prestalo da ima simptome, a do 16. nedelje čak 90% njih.

Kako izgledaju grčevi kod beba?

Prvi simptomi grčeva kod beba su čak u 20% slučajeva razlog za posetu pedijatra u prvim nedeljama života.

Beba koja je bila mirna, spavala bez ometanja i imala redovno pražnjenje stolice…sada neočekivano ima epizode plača, pojačanih gasova, neredovnije stolice, a sve prati stezanje ručica, skupljanje nogu, napinjanje što uzrokuje crvenilo lica i ljutit plač.

Lekari uzimaju u obzir nekoliko faktora pri postavljanju dijagnoze:

  • Dete je mlađe od 5 meseci,
  • Simptomi se ponavljanju periodično,
  • Ne postoji drugi uzrok koji se može pripisati traumi ili bolesti.

Samo na osnovu opisa simptoma i isključenja drugih tegoba pedijatar će dati svoje mišljenje. S’ obzirom da je reč o najranijem periodu života bebe, a da se mnogi roditelji bore sa post-porođajnom depresijom i tek prilagođavaju svojoj ulozi, jasno je koliko može da frustrira uporan plač od po nekoliko sati svaki dan bez adekvatnog načina lečenja.

Zašto se javljaju kolici?

Glavni uzrok pojave grčeva kod novorođenčadi nije jasno definisan i veruje se da na pojavu deluju različiti uzročnici.

Na prvom mestu, grčevi kod beba nastaju usled nedovoljno razvijenog sistema za varenje ili jednostavno zato što on po prvi put vari mlečnu hranu. I odraslim osobama se događa da pri uvođenju novih namernica nastanu problemi sa varenjem pa je sasvim očekivan period kolika baš kod beba.

Kolike zavise i od hrane koju beba unosi, a naročito ako doji. U ovom slučaju majka je ta koja mora voditi računa o namernicama koje jede jer sve što nadima će izazvati grčeve detetu pa se biranim režimom zdrave ishrane situacija znatno popravlja.

Problem nastaje i zbog toga što beba jede dosta, količine koje su previše u prvom periodu hranjenja, a kada se tome pridoda i broj obroka koji je između 6 i 8 dobije se razlog zašto  se stvaraju gasovi i stomak teže vari.

Gasovi kod beba nastaju i zbog nepravilnog hranjenja i prevelikog gutanja vazduha. Uz to, ako beba ne podrigne dolazi do nakupljanja gasova i bolnog varenja što stvara kolike.

Većina dece kroz par sedmica preraste grčeve, ali pojedini imaju problem mesecima nakon pojave. U svakom slučaju su roditelji primorani da traže rešenje i pokušavaju da umire razdraženu bebu.

Kako ublažiti grčeve kod beba?

Svako dete je drugačije pa će se i smirivati na različit način pa treba slušati savete i kombinovati preporuke za pronalaženje najbolje pomoći.

Kada beba ima grčeve, u tim situacijama uglavnom uvek može da pomogne utopljavanje stomaka, bilo da se stavlja mlaka obloga na stomak, bilo da beba leži na stomaku. Pomaže i masaža stomaka i vežbice blagog podizanja nogu i savijanja ka grudima.

Dete će biti nervozno tokom period kolika pa bi trebalo raditi na smirivanju i kreirati atmosferu koja će prijati. Umirujuća muzika, nosanje, maženje sa bebom mogu da smire i najuporniji plač. Neće svaki put pomoći iste stvari i zato ih treba kombinovati da bi se beba smirila i postigao najbolji rezultat.

Infantilni grčevi kod beba su stanje koje u većoj ili manjoj meri pogađa skoro svu decu. Bilo da traju samo nekoliko sedmica ili i duže važno je biti strpljiv i kombinovati preporuke za olakšanje tegoba.

Najpre se treba obratiti pedijatru koji će potvrditi dijagnozu i dati preporuke kako pomoći bebi. Uz sve savete važno je i biti strpljiv i znati da je ovo stanje prolazno i biće brzo zaboravljeno kako dete bude raslo.

Close Comments

Comments are closed.