Kako treba održavati nameštaj od punog drveta?

Ručno izrađeni nameštaj od punog drveta zahteva posebnu pažnju prilikom održavanja. Bez obzira da li je to ram kreveta ili kredenac, odnosno trpezarijski ili klub sto, odnosno ram od ogledala, te bilo koji drugi deo nameštaja, ukoliko je on izrađen od punog drveta, treba mu posvetiti adekvatnu pažnju. 

Čime se čisti nameštaj od punog drveta?

Možda će vam zvučati čudno, ali dovoljna je samo mlaka voda, u koju je dodato malo blagog sapuna da bi nameštaj od punog drveta Beograd bio adekvatno održavan. 

A ono o čemu posebno treba voditi računa tom prilikom jeste da voda ne bude previše topla na prvom mestu, a zatim da krpa koju u tu vodu natapate i kasnije njome brišete nameštaj od punog drveta, ne bude mokra, već vlažna. Sve to u praksi znači da je neophodno krpu dobro da ocedite pre nego što počnete da brišete konkretnu površinu. 

Međutim, čak i ako se desi da ne iscedite dovoljno dobro krpu, a da vaš nameštaj od punog drveta ne bi bio oštećen, uvek možete nakon toga da prebrišete celokupnu površinu i suvom krpom. 

O čemu još treba da vodite računa?

Čak i ako nameštaj od punog drveta čistite onako kako je prethodno opisano, morate takođe voditi računa i o tome da on ne bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti. A to znači da ne bi trebalo da bude pozicioniran pored prozora, jer će vremenom sunčeva svetlost negativno uticati na nameštaj izrađen od takvog drveta i vrlo je verovatno da će se na njemu stvoriti pukotine, koje i te kako mogu da naruše njegov izgled. 

Isto tako bi trebalo da obratite pažnju i na to gde je pozicioniran nameštaj, a u smislu da pored njega ne bi trebalo da bude izvor toplote, bez obzira da li je to radijator u okviru sistema centralnog grejanja ili uljani radijator, koji se uglavnom koristi za dogrevanje. Isto kao i kada je u pitanju sunčeva svetlost, ukoliko je nameštaj od punog drveta izložen uticaju topolote radijatora, vremenom će se na njemu pojaviti pukotine. 

Svakako bi trebalo da u prostoru u kome postoji takav nameštaj bude prisutan i ovlaživač vazduha i to posebno u mesecima, koji su topli i slušni, jer će to pomoći održavanju nameštaja od punog drveta. 

Šta ako dođe do oštećenja nameštaja od punog drveta ošteti? 

Postoji mogućnost da čak i ako uradite sve što smo prethodno naveli, odnosno ako nameštaj od punog drveta održavate na pravilan način i vodite računa o tome da ne bude izložen ni sunčevoj svetlosti ni uticaju radijatora, ipak dođe do određenih oštećenja na njemu. Obično se oštećenja na takvom nameštaju ispoljavaju u vidu pukotina, koje narušavaju njegov izgled, mada se neretko može desiti da dođe i do mehaničkih oštećenja površina takvog nameštaja. 

A ako se to bude dogodilo, kao jedno od najjednostavnijih i najbržih rešenja za reparaciju oštećenog nameštaja od punog drveta preporučuje se korišćenje namenske kreme za obuću, čija boja odgovara boji nameštaja. 

Takođe, mnogi ljudi greše te smatraju da bi ovakav nameštaj trebalo da premazuju različitim kremama i uljima, kako bi na taj način dodatno zaštitili nameštaj od punog drveta Beograd. Međutim, ono što moraju znati jeste da se prilikom proizvodnje nameštaj štiti na propisani način, te u tom smislu nema potrebe za korišćenjem bilo kakvih dodatnih sredstava. 

Neretko se događa da ukoliko neko ima sto za ručavanje ili klub sto od punog drveta, da na njemu ostane otisak čaše ili šolje, koja je bila vlažna. Naravno da je to neprijatno videti, pa bi trebalo vlasnici takvih delova nameštaja da se posluže jednim trikom, koji vrlo brzo rešava konkretni problem. Biće im potrebna samo pegla i tanka pamučna tkanina, kako bi ručno reparirali nameštaj od punog drveta, ukoliko na njemu postoji fleka od čaše ili šolje. Najjednostavnije moguće, potrebno je postaviti pamučnu tkaninu preko mesta na kome postoji otisak, a zatim peglom na ne tako visokoj temperaturi preći preko te tkanine, sve dok se otisak ne ukloni. 

Druga opcija možda zvuči čudno, ali isto tako ima pozitivan efekat i podrazumeva korišćenje pepela od cigarete i jestivog ulja. Dovoljno je da se ta dva sastojka pomešaju i da se utrljaju preko dela površine stola na kojoj postoji otisak, te da se sa puno pažnje utrljava ta smesa dok otisak ne nestane.

Close Comments

Comments are closed.