Da li zebra zavese skupljaju prašinu?

Zebra zavese postale su omiljeni detalj svakog enterijera. Pošto su one veoma moderne i funkcionalne, jedne su od najpopularnijih, kako zbog velikog izbora dezena, tako i zbog jednostavnog održavanja, a najvažnija prednost rolo zavesa jeste njihova sposobnost podešavanja količine svetla.

Zebra zavese savršeno podešavaju količinu svetlosti ali su i lake za održavanje

Zebra zavese možete podesiti tako da ih potpuno zatvorite i time zamračite prostor ili jednostavnim mehanizmom povlačenja u prostor pustite adekvatnu količinu svetla, pomeranjem tamnih i prozirnih traka. Kada tamne trake dođu u jednu ravan, možete potpuno zamračiti prostor, dok njihovim laganim povlačenjem u prvi plan stavljate prozirne trake, koje se mogu delimično ili potpuno istaći tako da je jednostavno podešavanje svetla poput zabavne igre, koja će vas osvojiti.

Zebra zavese su odličan izbor kako za stambene, tao i za poslovne prostore, zbog svojih jednostavnih linija, koje se mogu uklopiti u bilo koji enterijer. Za poslovne objekte izabraćete crne ili sive zavese, koji su u skladu sa koorporativnim stilom vaše kancelarije. Dok za spavaću ili dnevnu sobu možete izabrati pastelne, nežno roze, zelene ili bež nijanse za veoma efektan enterijer.

Da li su zebra zavese jednostavne za održavanje?

Mnogi se pitaju da li su zebra zavese jednostavne za održavanje i da li se na njima nakuplja velika količina prašine. Odgovor je da je prašina svakako nešto što se ne može izbeći i čemu je sklon bilo koji komad nameštaja ili materijala u vašem prostoru, a dobra strana jeste što se rolo ili zebra zavese veoma jednostavno održavaju.

Kako da održavate zebra zavese?

Sve što je potrebno jeste mekana magična krpa, koju ćete blago nakvasiti i nežnim pokretima skinuti prašinu sa svih traka pojedinačno. Za one koji vole detaljno čišćenje kao i da budu sigurni da je svaka trunka prašine nestala, možemo preporučiti i lagano usisavanje koje je potrebno podesiti na najmanju jačinu, kako se ne bi oštetio elegantni mehanizam i materijal. Iako usisavanje nije potrebno, već samo lagano brisanje vodom i deterdžentom, za one koji ipak insistiraju na usisavanju, trebalo bi da kažemo da se ono ipak mora raditi retko i ne previše često.

Šta nikako ne bi trebalo raditi prilikom održavanja zebra zavesa?

Ono što je ključno kod zebra zavesa da agresivne metode čišćenja, jednostavno nisu za ovaj tip zavesa. Zebra zavese imaju veoma osetljive mehanizme i ne mogu se prati poput običnih plišanih ili platnenih zavesa, tako što ih ubacite u veš mašinu. Šta više, zabranjeno je pranje zebra zavesa u veš mašini, ako želite da one ostanu u istom stanju, kao kada ste ih dobili. Zebra zavese takođe se ne smeju slati na dubinsko pranje, zbog suviše agresivne hemije, koja se koristi ovom prilikom i koja može oštetiti zebra zavese.

Ukoliko vam se ipak dogodi da prospete kafu na zavese, ne očajavajte, možete koristiti paročistači, ali ne oni koji se koriste za dubinsko pranje tepiha, već onaj na najmanjoj jačini kao i da bude dvadesetak centimetara udaljem od materijala, jer ovaj materijal ne trpi agresivne metode koje ga mogu nepovratno uništiti. Nećemo lagati i reći da se zebra zavese nisu sklone sakupljanju prašine, ali se ona svakako nakuplja u manjoj meri nego kod drugih vrsta zavesa, koje mogu biti veliki sakupljači prašine, ako se ne peru na vreme.

Zebra zavese imaju i svoj mehanizam, koji takođe može biti sklon kvarovima, ako se ne koristi pravilno. Zato je bilo kakva montaža i demontaža od strane nestručnih lica veoma opasno za zebra zavese. Ako želite jednostavniji život bez puno čišćenja, najbolje je da jednom nedeljno prebrišete svoje rolo zavese vlažnom krpom, kako ne bi oštetili mehanizam. Nije potrebno da zavese skidate, već ih samo brišete onako kako su postavljene, kako ne biste umrsili kanape koji su deo mehanizma. 

Mnogi nisu znali ali zebra zavese imaju mogućnost automatizovanog sistema, a to znači da svoje zebra zavese možete podešavati i iz fotelje jednostavnim daljinskim upravljačem, koji dobijate uz mehanizam. A ukoliko imate dodatna pitanja najbolje je da angažujete stručnjake, koji će uzeti prave mere i osmisliti ih na najbolji mogući način. Na vama je da izaberete boju i dezen zebra zavesa i vrstu atomatskih sistema. Majstori koji se bave montažom i izradom zebra zavesa će odgovoriti na sva vaša pitanja, pa i na pitanja vezana za održavanje.

Close Comments

Comments are closed.