Ideje za organizovanje tim bildinga

O tome koliko su tim bildinzi u današnje vreme važni i svrsishodni svedoči i činjenica da danas svaka ozbiljna i jaka kompanija, ne samo u svetu, nego i kod nas, organizuje ovu vrstu korporativnih događaja. Postoje čak i specijalizovane agencije za njihovu organizaciju, na koje se oslanjaju brojna preduzeća. Ukoliko i vama nedostaju ideje za organizovanje tim bildinga, pre nego što kontaktirate sa jednom od ovih agencija, nastavite sa čitanjem teksta. Saznajte nešto više o ovoj vrsti događaja i izaberite neki od naših predloga. Možda će upravo neke od predloženih aktivnosti biti sjajan način za otkrivanje novih hobija i skrivenih talenata kod zaposlenih. 

Prednosti tim bildinga

Ako želite da poboljšate atmosferu koja vlada unutar kolektiva, podignete samopouzdanje svakog njegovog člana i ojačate svoj tim, razmislite o organizovanju korporativnog tim bildinga. Različite tim bilding aktivnosti, zahvaljujući pozitivnoj atmosferi koju podstiču, osim što imaju uticaja na bolji timski rad i spremnost na saradnju, utiču i na poboljšanje komunikacije među zaposlenima, bez obzira na poziciju. Upravo su bolji zajednički rezultati i podizanje nivoa efektivnosti čitavog tima neki od glavnih ciljeva tim bildinga. 

Kao rezultat dobre komunikacije i usklađivanja timova zarad postizanja zajedničkih ciljeva, različite tim bilding aktivnosti pomažu u ojačavanju poslovnog tima i prevazilaženju brojnih poslovnih izazova. Osim što poboljšavanju komunikaciju među kolegama, one neguju pozitivne stavove i grade dugoročne radne odnose. Veštine svih učesnika podstiču kreativno razmišljanje i saradnju, promovišući zdravu konkurentnost i prevazilaženje slabosti pojedinaca. Ukoliko se ovakve aktivnosti obavljaju na zadovoljavajući način, povećava se i poverenje koje postaje stimulans za poboljšanje učinka na radnom mestu.

Dakle, tim bilding je tehnika upravljanja koja se koristi za poboljšanje efiksnosti i učinka radnih grupa kroz različite aktivnosti i za formiranje jakog i sposobnog tima radi postizanja ciljeva. Suštinski faktor tim bilding aktivnosti je zabava. Poenta je da se zaposleni osećaju prijatnije sa svojim kolelegama. Zato je važno ne prisiljavati ih da rade bilo šta što ne žele. Na kraju krajeva, ono čemu se teži jeste integrisanje koncepta slobodnog vremena u radni život. 

Ideje za organizovanje tim bildinga

Ukoliko su kuglanje, zajednička večera u restoranu ili sportske igre previše konvencionalne ideje za vas, predlažemo vam neke aktivnosti koje su drugačije od onih na koje ste navikli. Bez obzira na to da li ste avanturistički tip ili više volite konvencionalnija druženja, krajnje je vreme da organizujete korporativni događaj koji podrazumeva više od zajedničke proslave Nove godine.

Koncepata tim bildinga ima zaista mnogo, s ozbirom na to da se mogu održavati na različitim mestima, i to u zavisnosti od vrste aktivnosti. Različita vikend putovanja, sportski programi u nacionalnim ili gradskim parkovima, različiti vidovi volonterskog rada i sl. – kako biste izabrali onu koja najbolje odgovara vašem timu, važno je da najpre definišete njihovu svrhu, u zavisnosti od onoga šta želite da postignete i na čemu želite da radite. To može biti timski rad, komunikacija, brzina, sposobnost rešavanje problema itd. U nastavku teksta navodimo samo neke od brojnih mogućnosti za organizovanje tim bildinga.

Aktivnosti u prirodi

Rekreativne posete zanimljivim mestima i različitim znamenitostima u Srbiji, te putovanja i izleti sa kolegama u kojima se odvijaju timske aktivnosti dobar su način da budete van kancelarije i da se malo bolje upoznate. Aktivnosti u prirodi i dalje su broj jedan kada je u pitanju organizovanje tim bildinga. 

Za zaposlene koji žele da dožive pravu avanturu i pravo adrenalinsko iskustvo, rafting na Tari ili zajedničko kampovanje mogu biti idealne aktivnosti. Organizujte vožnju kajakom, hajking, orijentiring i sl. Ovakve aktivnosti su namenjene uglavnom manjoj grupi ljudi koja dok uživa u avanturama, istovremeno radi na liderstvu, komunikaciji i samousavršavanju. Zajedničke ekološke akcije sve su popularnije u svetu tim bildinga. Mogu se organizovati na teritoriji čitave Srbije, i to tokom cele godine. Ovakve volonterske aktivnosti poboljšavaju kod zaposlenih veštine komunikacije i empatije. 

Ukoliko tim bilding podrazumeva odlazak i druženje van grada sa kolegama na više dana, uz više različitih aktivnosti, idealno bi bilo da zaposleni sa sobom ponesu i sklopivi orman, u koji bi mogli da odlože garderobu ili opremu nemenjenu različitim aktivnostima i prilikama tokom putovanja. 

Muzički izazovi

Muzika je zaista univerzalan jezik i ništa neće bolje od nje zabaviti i zbližiti vaš tim. Organizovanje zajedničke posete nekom od brojnih muzičkih festivala (Exit, Guitar Art Festival i dr.) neobičan je, ali originalan i sjajan vid druženja zaposlenih van kancelarijskog prostora. S druge strane, karaoke žurka nije retkost u svetu tim bildinga. Ovaj vid druženja zaposlenih predstavlja odličan izvor zabave, usavršavanja znanja i utiče na poboljšanje klime i međuljudskih odnosa unutar tima. Koncept karaoke večeri podrazumeva takmičenje u pevanju, podelu u više grupa, tj. timova i biranje pobednika na kraju.

Onlajn tim bildinzi

U novije vreme, onlajn tim bildinzi su sve češća pojava, s obzirom na to da je rad od kuće poslednjih godina sve aktuelniji i da je od pandemije koronavirusa došlo do značajnih promena u poslovanju. Naime, ovaj vid tim bildinga podrazumeva da zaposleni putem interneta, odnosno različitih onlajn platformi, učestvuju u nekom od brojnih programa (timski ili individualno), kao što su različiti kvizovi, mozgalice i sl. Ipak, u uslovima mimo epidemiološke situacije svakako je preporučljiviji tradicionalniji vid tim bildinga, zbog neposrednijeg kontakta među zaposlenima.

Close Comments

Comments are closed.