Osnovni alati koje svako domaćinstvo treba da ima

U današnjem svetu tehnologija i inovacije, nema ničega što već neko nije napravio. Ipak, kada se vratimo osnovama, postoje neki ključni alati koji su nezamenljivi za svako domaćinstvo. 

Bez obzira da li ste majstor ili neiskusni početnik, osnovni alati su obavezni u svakodnevnim popravkama u kući ili većim radnim projektima. Njihova prisutnost omogućava ne samo brze intervencije u slučaju neočekivanih situacija poput curenja slavine ili kvarova u kući, već i pruža nezavisnost od pomoći majstora. 

Sposobnost da sami rešimo manje probleme u domaćinstvu može biti ne samo ekonomski korisno već i odličan način da se osećamo samostalno. Sa alatima kao što su čekić, šrafciger, metar i ostali osnovni alati, svako domaćinstvo može biti opremljeno za suočavanje sa različitim kvarovima i kreativnim projektima.

Osnovni alati u svakoj kući

U svakoj kući, bilo da ste vlasnik ili podstanar, važno je imati određen skup osnovnih alata koji će vam pomoći u svakodnevnim popravkama i projektima. Ovi alati nisu samo korisni u slučaju hitnih popravki, već mogu biti od pomoći i u kreativnim poduhvatima. Neki alati su skuplji, neki jeftiniji, ali najčešće možete kupiti alat na rate i na taj način obezbediti sebi sve što vam je potrebno bez opterećenja po novčanik. Ovde su neki od osnovnih alata koje bi trebalo imati u svakom domaćinstvu:

 • Čekić: Koristan za razne zadatke kao što su zabijanje eksera, rušenje zidova i druge sitne popravke u kući.
 • Šrafciger: Neophodan za skidanje i pričvršćivanje šrafova, često se koristi za popravke na elektronici, nameštaju i raznim uređajima.
 • Set šrafcigera: Uključuje razne veličine i vrste šrafcigera koji mogu biti korisni u popravkama različitih predmeta u kući.
 • Klešta: Omogućavaju čvrsto držanje predmeta tokom popravki ili uklanjanja sitnih delova.
 • Metar: Koristi se za merenje dužine predmeta i objekata prilikom postavljanja ili rada na projektima koji zahtevaju preciznost.
 • Testera: Koristi se za rezanje drva, metala i drugih materijala prema potrebama.
 • Set ključeva: Sadrži različite veličine ključeva za pričvršćivanje ili odvijanje šrafova i matica.
 • Libela: Koristi se za proveru horizontalnosti ili vertikalnosti površina, kao što su police ili slike na zidu.
 • Bušilica: Koristi se za bušenje rupa u različitim materijalima, poput drveta, betona ili metala.
 • Lepak za drvo ili univerzalno ljepilo: Korisno za popravke i izradu manjih konstrukcija.
 • Skalpel: Koristi se za precizno rezanje različitih materijala poput papira, kartona ili tkanine.
 • Klešta za cevovode: Koriste se za hvatanje, savijanje i okretanje cevi ili drugih glatkih površina.
 • Bušilica sa odvijačem: Kombinacija bušilice i odvijača koja omogućava bušenje i pričvršćivanje šrafova pomoću istog alata.

Ovi osnovni alati su od suštinskog značaja za održavanje doma i rešavanje manjih problema koji se mogu pojaviti. Bez obzira na vaše iskustvo u rukovanju alatima, ovaj alat u kući vam može olakšati rad, uštedeti vreme i novac. 

Alat za održavanje bašte i dvorišta

Održavanje bašte i dvorišta može biti zahtevan zadatak, ali uz odgovarajući alat, može postati zadovoljstvo. U arsenalu alata za održavanje bašte i dvorišta, postoje razni alati koji olakšavaju brigu o biljkama, travnjaku i okolini.

Jedan od osnovnih alata koji bi trebalo imati jeste baštenska grabulja. Baštenska grabulja koristi se za razbijanje grudvi zemlje, uklanjanje korova i nivelisanje tla. Osim toga, motika je takođe neophodna za obrađivanje zemlje, okopavanje i aeraciju tla, što pomaže biljkama da bolje apsorbuju hranljive sastojke.

Za održavanje travnjaka, trimer za travu je koristan za sečenje trave na teško dostupnim mestima ili oko ivica dvorišta. Takođe, baštenske makaze za grane omogućavaju precizno sečenje grana i biljaka, čime se održava uredan izgled biljaka i grmlja.

Za zalivanje biljaka, crevo za zalivanje ili prskalica su svakako neophodni. Oni omogućavaju lako i ravnomerno zalivanje biljaka, čime se osigurava zdrav rast biljaka i cvetova. Pored toga, lopata je neophodna za sadnju biljaka, presađivanje i kreiranje manjih vrtova, olakšavajući manipulaciju zemljom i sadnicama.

Kombinacija ovih alata omogućava lakše i brže održavanje bašte i dvorišta, pružajući vam mogućnost da stvorite oazu zelenila i cvetnih aranžmana koja će osvežiti vaše dvorište.

Skladištenja i organizacija alata

Efikasno skladištenje i organizacija alata nam pruža da u svakom momentu znamo gde nam se šta nalazi od alata. U hitnim situacijama, nećemo dolaziti do trenutaka kada moramo da razmišljamo gde smo šta ostavili i da li smo nešto zagubili. Postoje brojni načini na koje možete organizovati svoje alate kako biste ih učinili dostupnim, a istovremeno ih zaštitili od oštećenja i gubitka.

Jedan od načina je korišćenje alata kao što su alatne kutije ili koferi sa pregradama. Ove kutije omogućavaju sortiranje alata prema vrsti i veličini, čime se olakšava pronalaženje određenog alata kada vam zatreba. Osim toga, zidne ploče sa kukicama ili polica mogu se koristiti za kačenje alata koji se često koriste, čime se štedi prostor i olakšava pristup.

Korišćenje regala, ormarića ili radnih stolova sa fiokama takođe može biti korisno za organizaciju manjih alata i sitnih delova. Ove površine omogućavaju vam da alate držite na dohvat ruke, dok istovremeno štite od prašine i oštećenja.

Održavanje reda i čistoće u radnom prostoru takođe je važno. Redovno čišćenje i vraćanje alata na svoje mesto pomaže u očuvanju organizacije i sprečavanju gubitka alata.

Na ovaj način, možete omogućiti sebi da efikasno upravljate svojim inventarom alata, olakšavajući radne procese i smanjujući gubitak vremena tražeći određeni alat.Za još interesantnih tekstova, čitajte naš blog!

Close Comments

Comments are closed.