Popularno naselje Dorćol

Gradska opština Stari grad je sigurno jedna od najpoznatijih opština u Beogradu, zajedno sa opštinama Zemun i Novi Beograd. U Starom gradu se krije jedno od najpopularnijih beogradskih naselja, a to je Dorćol. Dorćol je čuven po mnogo čemu i važi za kraj pun urbanih lokala, velike istorijske vrednosti i veoma lepo za život, kao i obilazak, jer Dorćol zaista ima mnogo toga da pokaže svim posetiocima.

Dorćol je podeljen na gornji i donji Dorćol, a njegove granice se nalaze između Kalemegdanskog parka. Iako mnogi stanovnici Dorćola tvrde da se Dorćolom smatra samo donji Dorćol koji je smešten između ulice Cara Dušana i reke na severu, zajedno sa gornjim Dorćolom ova opština zaista sadrži najlepša mesta u gradu. Kalemegdan je definitivno jedno od čuvenih obeležja naselja Dorćol i svakako najlepši park Beograda. Samo ime Dorćola predstavlja raskrsnicu četiri ulice – raskrsnicu ulice Cara Dušana i Kralja Petra, a potiče iz turskog jezika. Sve do druge polovine devetnaestog veka, sve najvažnije kuće su se nalazile upravo na Dorćolu.

Dorćol – Naselje sa zanimljivom istorijom

Nije slučajno što je Dorćol jedno od centralnih mesta u Beogradu, jer nam istorija govori da je tako bilo i u vreme Rimljana. Smatra se da su Rimljani na teritoriji današenjeg Dorćola izgradili čitavo naselje ispod utvrđenja, današnjeg Kalemegdana. Dorćol ima značajnu istorijsku važnost, jer je dočekao i ispratio svaku vlast i migracije naroda u Beogradu. Tako je za vreme osmanske vladavine Dorćol je bio deo glavne trgovačke zone tadašnjeg Beograda. Takođe, jedan deo Dorćola se se ubraja među prva nastala naselja u Beogradu, kao mesto gde su pripadnici bogatijeg turskog sloja gradili kuće sa velikim baštama. Stanovnici Dorćola za vreme osmanske vladavine bili su i Jeverji, koji su imali svoju Jeversjku mahalu na području današnje ulice Cara Dušana. 

Mnogi objekti su za vreme ratova doživeli velika oštećenja, pa su se krajem Drugog svetskog rata na Dorćolu počele graditi prve zgrade. Prostor uz reku Dunav iskorišćen je za smeštanje plovnih objekata, a poslednjih godina XX veka izgrađen je i veliki sportski centar. Današnji izgled Dorćola gotovo je nemoguće uporediti sa izgledom pre Prvog svetskog rata.

Ukoliko želite da pročitate ostatak bloga, kliknite na link: https://www.apartmani-u-beogradu.com/blog/popularno-naselje-dorcol

Close Comments

Comments are closed.