Na šta bi trebalo obratiti pažnju pri registraciji vozila

Sigurno znate da posedovanje vozila i vozačke dozvole, nosi sa sobom niz obaveza. Vaš automobil zahteva posebnu pažnju, skoro kao i član porodice. Stalni pregledi i servisi vozila, kao i vanredni troškovi i popravke u slučaju saobraćajnih nezgoda, nešto je što će vam se verovatno dogoditi u nekom trenutku. Postoje stalni i redovni troškovi, koji se tiču održavanja autumobila, a to su mali i veliki servis, ali i registracija i tehnički pregled, bez čega ne smete da se uključite u saobraćaj.

Prolazak kroz procedure registracije vozila i tehničkog pregleda, očekuje vas kada tek kupite vozilo, ali i svake sledeće godine. Za sve vozače i njihova vozila, obavezna je registracija i tehnički pregled. Registraciju i tehnički pregled radite onda kada vam istekne registracija od prošle godine ili nekoliko dana pre isteka.

Sam proces registracije i tehničkog pregleda vozila, osim novca iziskuje mnogo vremena i živaca. Istina, postoje specijalizovane agencije koje će vam završiti administrativni deo posla oko registracije, za određenu sumu novca, tako da možete biti pošteđeni tog dela.

Propisi za svaku narednu registraciju su sve složeniji i teži, kako za vozače ali i za njihov budžet. Vozila više ne mogu da prođu tehnički pregled ako imaju vidljiv nedostatak, ali i kvar određene komponente automobila.

Svako vozilo mora imati ispravnu saobraćajnu dozvolu, a to znači da se stanje vozila svake godine proverava, te da vozila koja ne ispunjavaju sve procese ne mogu biti deo saobraćaja.

Registracija vozila i tehnički pregled su standardizovane procedure, važno je da znate šta vam je sve potrebno, kako bi mogli da završite sve na vreme. Sama registracija je administrativni deo, a pre njega ide tehnički pregled vozila koji ispituje ispravnost vozila i proverava sve opcije na automobilu. Ukoliko ne zadovoljavate sve uslove kako biste prošli tehnički pregled, mehaničar će vam sugerisati, šta bi trebalo popraviti i u kom roku, kako bi vaše vozilo moglo da pređe tehnički pregled.

Kada se vozilo registruje dobijate saobraćajnu dozvolu i registarske tablice. Registarske tablice se dobijaju kada te kupujete vozilo, kada se menja vlasnik i drugo.

Vozilo se registruje na vlasnika koji je državljanin Republike Srbije i zato je važno da kod sebe imate svoja lična dokumenta.

U sklopu same registracije morate imati i obavezno auto osiguranje a imate i opciju dodatnih osiguranja, kao što je osiguranje stakala, osiguranje putnika, osiguranje za inostranstvo i drugo.

Ukoliko ste veoma zauzeti i nemate puno vremena za ovu obavezu, možete angažovati agencije koje će uz vaše ovlašćenje registrovati vaše vozilo. Sve što je potrebno je da pripremite dokumentaciju i predate je agentu. Pojedine agencije imaju i opciju da dođu po vaše vozilo, odvezu ga na tehnički pregled, a zatim urade registraciju i tek kada je sve gotovo, dolaze na vašu adresu i vraćaju vam registrovano vozilo. I sve to bez vašeg učešća.

Ukoliko ste u potrezi za takvim agencijama, možete ih pronaći na internetu. Dobar savet je ako ukucate fraze kao što su registracija vozila Beograd”. 

Svako putničko i teretno vozilo se mora registrovati. Svako vozilo prolazi kroz niz pravila u odnosu na svoju kategoriju,pa tako postoji poseban pravilnik za putnička a poseban za teretna  vozila.

Ukoliko ste kupili polovno vozilo, vozilo ćete morati da registrujete nakon isteka poslednje registracije. Zato kod kupovine vozila prednost imaju ona koja su tek registrovana. Ukoliko vozilo nije registrovano, cena se spušta za iznos registracije.

Ukoliko se pitate koje će to stvari majstor gledati na tehničkom pregledu vašeg vozila, onda morate znati da je tehnički pregled jako detaljan, ali pre svega najvažnije komponente su pregled svetala, migavaca, farova, zatim pregled kočnica, kočionog sistema, ulja, antifriza i drugo. Pregled motora je obavezan, a zatim se gledaju iu kakvom su stanju gume, koje moraju biti adekvatne i u skladu sa sezonom, dakle letnje u letnjem periodu i zimske u zimskom periodu prema tačno određenim zakonskim rokovima.

Close Comments

Comments are closed.