Sudopera vam se puni vodom kada napolju pada kiša? Evo kako to da rešite

Velikom broju pojedinaca nepogodno vreme sa pljuskovima i grmljavinom neretko može pokvariti raspoloženje. Kompletna situacija postaje još teža kada se usled obilnih padavina sudopera napuni vodom. Možda do sada niste to primećivali, ali sada definitivno znate da postoji veza između ove dve pojave. Pitate se kako možete rešiti ovaj problem i kako on uopšte nastaje? Znajte da odgovor na takva pitanja nije uvek jednostavan te da zavisi od nekoliko faktora. Kada otkrijete pravi uzrok i pročitate najvažnije savete koje smo pripremili za vas, sigurni smo da će vam biti lakše da rešite ovaj problem.

Zbog čega se sudopera puni vodom kada pada kiša?

Sudopera se iznenada može napuniti vodom zbog nekoliko razloga. Najučestaliji uzroci su uglavnom zapušeni, neispravni ili oštećeni odvodi, problemi sa septičkom jamom (naravno, ako živite u kući i imate septičku jamu) te ozbiljnija havarija u kanalizacionom sistemu

Zapušeni odvodi i oluci

Pretpostavljamo da znate da u vašem domu postoji nekoliko sistema koji su povezani sa kanalizacijom. Ukoliko niste upoznati, evo kratkog spiska tih sistema:

  • Oluci – prohodni sistemi koji su napravljeni da bi se otpadne vode slivale svojim tokom prilikom padavina u kanalizaciju iz nekoliko pravaca. 
  • Sanitarije – Znamo da voda iz sanitarija, odnosno wc šolje, lavaboa, kade i sudopere odlazi putem cevi u kanalizaciju. 
  • Mašine za pranje – kada koristimo mašine za pranje veša ili sudova u njima postoje cevi koje uvlače čistu vodu za pranje i odvode prljavu vodu putem cevi u kanalizaciju. 

Isto tako verujemo da znate da voda ne može teći onda kada je bilo koji od ovih puteva zapušen. Tada nastaje problem, jer se voda, umesto da odlazi u kanalizaciju, vraća nazad, i to najčešće u sudoperu. Zašto je to tako? Kiša se sliva u kanalizaciju i time je dodatno opterećuje. Međutim, ne sliva se samo voda u kanalizaciju, već se iz spoljne sredine dodatno nakuplja i prljavština, lišće te granje koji mogu biti potencijalni uzrok zagušenja. U takvim momentima se povećava rizik od poplave u objektu i neophodno je profesionalno otpušavanje sudopere.

Problem sa zapušenom septičkom jamom

Premda vlada potpuno suprotno mišljenje, vraćanje vode u sudoperu zapravo uopšte nije ređe ukoliko živite u kući i još uvek nemate kanalizaciju, već septičku jamu. Vredi napomenuti da prekomerne padavine i zapušena septička jama nikako nisu dobar spoj i bi redovno pražnjenje moralo biti vaša uobičajena praksa. Intervencija kao što je otpušavanje sudopere se dodatno komplikuje ukoliko ne obavljate vaše obaveze na vreme.

Nestručno povezani ili oštećeni odvodi

Ukoliko se vaša sudopera puni vodom kada pada kiša, to takođe može ukazivati i na oštećene odvode. Uvek je moguće da su neke cevi dotrajale ili da su se jednostavno oštetile, zbog čega je neophodno da se pregledaju svi odvodi. Detekcija čepova i pregled odvoda se vrše specijalnim kamerama, koje putem video snimka ili informacija na displeju prikazuju realno stanje u cevima, stepen zagušenja, ali i stanje samih cevi.

Kako da rešite ovaj problem?

Jasno je kao dan da je ovo veoma komplikovan problem koji zahteva stručnu intervenciju. Kako je izuzetno teško samostalno odgušiti sudoperu (čak i ako posedujete nekoliko adekvatnih alata), uvek je najbolje angažovati profesionalni servis za otpušavanje sudopere.

Redovno održavanje odvoda

Održavanje odvoda podrazumeva preventivno čišćenje odvoda i redovno angažovanje stručnjaka kako bi se ustanovile eventualne havarije. Pravna lica su u obavezi da vrše redovno servisiranje odvoda, dok pojedince niko ne obavezuje na tako nešto. Ipak, kako bi svi sistemi funkcionisali neometano, osnovna preporuka stručnjaka jeste da se servis odovda i pregled instalacija radi makar jednom godišnje. Mnogo je jednostavnije, ali i isplativije, uložiti u redovan pregled kanalizacionih sistema, nego kasnije plaćati dodatne popravke i prolaziti kroz stresne situacije u trenutku kada je to najmanje potrebno. Razmišljajte dugoročno.

Ukoliko ne budete vodili računa o stanju odvoda i zadesi vas problem sa sudoperom, tada morate pozvati vodoinstalaterski servis sa naglaskom da vam je potrebna hitna intervencija. Profesionalni vodoinstalateri će doći na vašu adresu u ugovoreno vreme, zatim pregledati vaše cevi, odvode i ventile te ustanoviti pravi uzrok zagušenja i naposletku pristupiti rešavanju problema. Ukoliko su odvodi potpuno oštećeni i potrebno ih je zameniti, vodoinstalateri iz servisa će zajedničkim snagama velikom brzinom nabaviti i montirati zamenske komponente. Ukoliko to bude bilo potrebno, otpušavanje sudopere se može obaviti i profesionalnim mašinama.

Šta je ono što možemo sami da uradimo?

Time što bacamo ostatke hrane, ulja (ili bilo kojih drugih masnih tečnosti), taloga od kafe, kozmetčkih sredstava ili predmeta u odvod, najčešće sami iniciramo stvaranje površinskih čepova u odvodu. Premda do problema neće doći odmah, nedisciplina, lakomislenost i stalna navika bacanja otpadaka u odvod će vremenom svakako prouzrokovati zagušenje. Naslage će se pomešati i zalepiti za zidove cevi te u jednom momentu potpuno zaustaviti prohodnost i vratiti vodu u sudoperi. Kada na sve to dodamo i opterećenje odvoda u vidu kiša ili lošeg stanja u spoljnoj  kanalizaciji, izlivanje vode će postati vaša svakodnevnica.

Delikatne intervencije uvek treba prepuštati profesionalcima, međutim, kako biste izbegli zagušenja sudopere bar u nekoj meri, potrebno je da se pridržavate određenih mera predostrožnosti. Uradite ono što možete – budite pametni, redovno servisirajte i održavajte odvode čistim,  koristite sredstva za lepši miris, zabranite bacanje otpatka u sudoperu te nikako ne dozvolite da vas zadesi slična situacija.

Close Comments

Comments are closed.