5 saveta za uređenje stana sa tamnim podovima

Zidovi, stolarija i podovi čine polazišnu tačku za uređenje stana ili bilo kojeg drugog enterijera. Kada su oni usklađeni i dobro osmišljeni, celokupno dalje sređivanje enterijera prelazi u jednu prijatnu igricu sa ciljem i rezultatima koji oduševljavaju. Od same polazišne tačke se kreće u dalje uređenje, jer se pored celokupnog rasporeda posmatraju i boje koje dominiraju u praznom prostoru.

Već godinama veliku popularnost imaju i tamni podovi, a ono što kasnije dovodi do određene zabune jeste kako prostor preurediti tako da tamni podovi ne ometaju u tom uređenju, a da opet budu istaknuti i da ostavljaju šarm koji sa sobom donose. Imamo 5 saveta koji će vam na tom putu pomoći, ali pre toga, da razrešimo dilemu: da li su tamni podovi dobar izbor ili ne?

Zašto su tamni podovi dobri za vaš stan?

Samu popularnost tamniji do sasvim tamni podovi nisu dobili slučajno, već zbog utiska koji ostavljaju nakon svog postavljanja.Imaju veoma šarmantan izgled, posebno kada se kontrastiraju sa svetlim zidovima, odaju utisak elegancije i prefinjenosti prostora. Pružaju ujedno i mnogo različitih mogućnosti kada je uređenje stana u pitanju, zbog čega ih je dobro uvek birati. Na tržištu se danas mogu naći različite vrste podova sa sjajnim završecima – od klasičnih drvenih parketa, višeslojnih varijanti, preko laminata i pločica sa završnim obradama koji čine da izgledaju poput drveta i mermera. Sve ove varijante možete potražiti kod Floor Experts-a. Pored prodaje i ugradnje, oni vam mogu pomoći i oko kompletne pripreme i sanacije poda. 

Potražite inspiraciju na internetu

Danas se bez klikova ne može, pa tako je i kada uređenje stana dođe na red. Imali pomoć nekog stručnjaka ili ne, pogledajte na domaćim i stranim sajtovima kakve sve ideje za uređenje prostora sa tamnim podovima postoje, jer ćete tako lakše dobiti viziju onoga što zaista za sebe želite i lakše ćete se za određene stvari odlučivati. 

Beli zidovi za bolji izgled

Već smo pomenuli kontrastiranje boja između zidova i podova. Ukoliko su podovi tamniji ili sasvim tamni neka zidovi budu bele boje, ili bar svetli, kako bi celokupan prostor dobio na eleganciji, ali i kako bi izgleda veće i čistije, prijatnije za oko i boravak u njemu.

Podne lajsne u boji zidova

Česta greška je biranje lajsni koje spajaju ćošak zida i poda u boji parketa ili neke druge vrste podova. Lajsne birajte u beloj boji, ako su zidovi beli ili u boji zida, jer ćete tako vizuelno proširiti prostor, nećete ga ograničiti tamnim lajsnama koje čine da prostor izgleda manje nego što zapravo jeste. Ovo je savet koji će vam mnogo značiti, a to ćete uvideti u trenutku kada se lajsne postave i uređenje stana završi. 

Ne zanemarite tepihe

Drveni, tamni podovi zaista jesu odličan način da se uređenje stana dovede na jedan drugačiji nivo u odnosu na ono što se uglavnom naviklo. Međutim, kada su podovi potpuno tamni, skoro crni ili tamno braon, nije loše sve to „razbiti“ nekim svetlijim shaggy tepihom, čime se dobija na ležernosti enterijera i opuštenosti u samoj kućnoj atmosferi. Dobra ideja je da odaberete shaggy tepih svetlije nijanse od drveta, ili možete dodati boju u prostoriju pomoću tepiha u pastelnim nijansama. Takođe, tepisi u boji predstavljaju odličan način da unesete više svetlosti u mračnu prostoriju, naročito ako imate i tamne zidove i tamne podove.

Prirodni materijali su dobra opcija za tamne drvene podove. Tepisi od jute su popularna opcija i oni će stvoriti prirodan osećaj u bilo kojoj prostoriji u vašem domu. Kada je u pitanju izbor tepiha, tekstura je takođe veoma važna. Dodavanje teksturiranog shaggy tepiha, pomoći će da se apsorbuje zvuk i da se doda više svetlosti vašem prostoru. Ovo bi bila odlična opcija za spavaću sobu ili dnevnu sobu sa podovima od tamnog drveta.

Kakav nameštaj birati?

Ovde postoje dve opcije, biranje svetlijeg ili tamnijeg nameštaja, kao i njihova kombinacija koja je uvek dobrodošla. Pitanje je samo da li želite da podovi ostanu neprimećeni ili želite da ih istaknete u svom životnom prostoru. Ukoliko želite da se podovi istaknu, baš zato što su tamni, onda birajte svetliji nameštaj, u sličnim nijansama, jer će on poput zidova ostvariti odličan kontrast, vizuelno proširiti prostor, te doprineti eleganciji i prefinjenosti samog izgleda celokupnog enterijera.

Close Comments

Comments are closed.