Proleće je vreme za sređivanje terase

Sa pojavom prvog lepog vremena, ljudi se obično aktiviraju i počnu da uređuju prostor u kome žive. Da, takozvano prolećno čišćenje i pranje, sklanjanje zimskih stvari i osvežavanje letnjih. Lepo vreme znači i mnogo vremena napolju, a kada je o domu reč, znači i slobodno vreme na terasi. Ma koliki to kutak bio, moguće je urediti ga tako da postane prava oaza iz koje nećete želeti da odete.

Za trenutke odmora i uživanja odaberite opuštajuće boje

Proleće je doba zelenila, cveća, prijatno toplog vremena i sunčevih zraka. Kada živite u gradu, velike su verovatnoće da vam terasa ili balkon imaju pogled na ulicu ili drugu zgradu. Svi smo svedoci koliko je sve manje zelenila a sve više stambenih i poslovnih objekata. Zato vam nema druge nego da svoju terasu oplemenite biljkama. Naravno, što veća terasa, to i više mesta i za neke veće biljke. Međutim, i male terase mogu se lepo obogatiti zelenilom. Tada se uglavnom postavljaju biljke na ogradi u visećim saksijama, po ćoškovima ili na zidu. Cveće je nezaobilazno da unese šarenilo i vesele boje i tako postane pravi odmor za vaše oči.

Odaberite i pvc bakonska vrata u nekim prirodnim bojama

Ceo ambijent terase, naročito ako se se radi o terasama u stambenoj zgradi, može se posmatrati odvojeno od samog stana, ali i kao njegov sastavni deo. Drugim rečima, uređenju terase možemo pristupiti tako što ćemo je urediti u skladu sa ostalim prostorijama, ili, s druge strane, u potpuno drugačijem stilu. Pri izboru pvc stolarije, trebalo bi malo proširiti vidike i odbaciti standardne boje kao što je pomalo dosadna bela. Mada, ukoliko su i bela pvc balkonska vrata, može se osmisliti mediteranski izgled terase sa plavim elementima. Prirodne boje kao što su bež, zelena ili braon, lepo se uklapaju uz biljke na terasi i ceo prirodnjački stil.

Izaberite udoban nameštaj koji ne zauzima mnogo prostora – sto, stolice za baštu ili baštenske garniture

Za potpun ugođaj u jutarnjoj kafi, laganom ručku ili večernjem piću, svakoj terasi je potreban udoban nameštaj. Na većim terasama obično se postave baštenske garniture koje se sastoje od dvoseda ili fotelja. Međutim, sasvim udobna varijanta mogu da budu i stolice za baštu ukoliko se postave i odgovarajući jastuci. Zanimljivi dodaci kada je nameštaj u pitanju, jesi taburei, koji takođe mogu služiti i kao mesta za odlaganje. Takođe postoje i klupice koje se koriste kao sanduci gde možete ostavljati stvari koje smetaju, a posebno su zgodni za terase manje površine.

Osvetljenje i dekoracija

Nijedno veče na terasi neće biti potpuno bez prigodnog osvetljenja. Bilo da su u pitanju solarne lampe, sve popularniji fenjeri ili lampioni, sve će dati izgledu terase posebnu notu. U svim prodavnicama i robnim kućama u kojima se prodaju nameštaj i stvari za kuću, mogu se naći razni dodaci i ukrasi koji će ambijent učiniti interesantnijim. 

Ne postoji univerzalni savet oko izbora detalja i aksesoara, tu je na sceni samo vaša mašta i smisao za uklapanje sitnica sa celokupnim ambijentom. Posebno su popularne mešavine raznih stilova, a ono što je uvek moderno jesu morski i mediteranski detalji koji će vam pomoći da se makar u mislima premestite na neku lepu plažu na  kristalno čistom moru.

Close Comments

Comments are closed.