Šta svaki muškarac mora da poseduje u srednjim godinama

Srednje godine i kriza koja ih prati je nešto što ne zaobilazi gotovo nijednog muškarca. Ona se dešava kao posledica neke traumatične životne situacije ili jednostavno kao prirodan stadijum. Psiholozi tvrde da je ova kriza sasvim normalna i da nema razloga za brigu.  Ono što često prati krizu srednjih godina jesu promene na životnom planu. Reč je uglavnom o postepenim i blagim promenama, mada se dešava da te promene budu velike i nagle. 

Velike promene su često uzrokovane velikim nezadovoljstvom dosadašnjeg života ili trenutnim stanjem. Zato danas govorimo upravo o srednjim godinama, neizbežnoj krizi u njima, kao i šta to treba da imate kako biste što bezbolnije prošli kroz ovaj period.

Člansku kartu teretane

U redu, ne mora baš teretana ako niste ljubitelj ove vrste vežbanja, ali neki vid aktivnosti će vam biti od velike pomoći. Ne mislimo na treninge u kojima pomerate svoje granice, dižete kilaže koje nikada pre niste, trčite maratone, izgledate fit. Naravno, ukoliko već sve ovo možete – sjajno! Mislimo, pre svega, na umerenu fizičku aktivnost koja će vam pomoći da održite svoje psihofizičko stanje na zadovoljavajućem nivou. 

Ukoliko sumnjate u blagodati umerenih aktivnosti, imajte na umu podatak da muškarci koji se dnevno popnu uz 50 stepenika ili preprešače barem 500 metara imaju 25% manje šanse da dožive srčani udar. Pritom, dokazano je da vežbanje pozitivno utiče na naše mentalno stanje, održava naš mozak zdravim, i poboljšava naše raspoloženje. 

Još jedan statistički podatak koji će vas naterati da razmislite o trenizima je da je čak 70% bolesti uzrokovano našim navikama i našim načinom života, a tek 30% je genetski uslovljeno. Zato, pravac teretana ili trim staza na lagano trčanje ili u šetnju.

Prva pomoć u srednjim godinama je dobrodošla

Da, srednje godine su to doba, kada naš libido opada. Kako često zna da u ovim godinama nastupi i kriza srednjih godina, tako postajemo osetljiviji za svaki problem, pa i problem naše muškosti. Inače, problem sa libidom je jedan od generators krize. Ne mirimo se lako sa prirodom, i posledicama njenih zakonitosti. U velikoj meri mogićnost da budemo seksualno aktivni povezujemo sa doživljajem nas kao muškarca. Pa ako nismo u stanju da budemo seksualno aktivni, nismo više ni muškarac.

Jasno je o kakvom se udaru na naš ego i samopuzdanje radi. Na našu sreću, ovaj problem je jednostavno rešiv. Zahvaljujući napretku medicine i farmacije, danas postoje lekovi koji ovaj problem lako rešavaju. Jedan od najuspešnijih i najdostupnijih je kamagra. Ovaj preparat godinama unazad uspešno rešava probleme potencije kod mušakaraca. Ako se i vi botite sa ovim problemom, preparat možete da nabivite putem sajta – kamagra Crna Gora. Dostava ovog preparata se vrši na teritoriji cele Crne Gore, a diskrecija i privatnost prilikom kupovine je zagarantovana.

Hobi – najbolji vid borbe  sa dokolicom

Želja ili možda još preciznije potreba za hobijem će se u ovim godinama javiti zaprao sama od sebe. Mi želimo da vam poručimo da je ne zapostavljate. Pre svega zato što će se manifestovati uglavnom u vidu onih aktivnosti koje smo u mladosti propustili da radimo, pa sada dolazi na “naplatu”. Želja za konkretnim hobijem je često i podstaknuta talentom ili potencijalom koji čuči u nama. 

Zanimljivo je da se ti hobiji kod muškaraca uglavnom manifestuju kroz neke kreativne aktivnosti. Tako se vrlo često muškarci okreću nekom vidu umetnosti, kao što je slikanje ili pisanje, kao i zanatskim poslovima poput izrade sopstvenih komada nameštaja. 

Pronalazak hobija, i posvećivanje pažnje svojoj stvaralačkoj strani je zasigurno najbolji način da se izborimo sa osećajem prolaznosti koji nas savladava u srednjim godinama. Hobi će tako da zaokupi naše vreme i odagna negativne misli pa će da popravi naše mentalno stanje u velikoj meri.

Psihoterapija će vam biti od velike pomoći

Na našim prostorima, do sada dosta stigmatizovana, psihoterapija polako postaje normalna pojava, i počinje da se posmatra kao znak zrelosti, što ona zapravo i jeste. Kako su naše dvadesete i trideste ispunjene ostvarivanjem ciljeva, obrazovnih, poslovnih i porodičnih, malo vremena odvajamo za sebe i naše unutrašnje želje. A onda dolaze čuvene srednje godine za koje nije neuobičajeno da budu praćene nekim vidom depresije.

Kako se često radi o nekim potisnutim potrebama i željama, koje nam se obraćaju iznutra, odnosno iz podsvesti, vrlo često ih je teško razumeti. Podsvest je deo ličnosti koji nam se ne obraća racionalnim jezikom, već nam šalje poruke koje moramo sami da razumemo. Za ovo nam je potrebno stručno lice, i što je vrlo važno objektivno. U suprotnom, pogrešno tumačenje poruka koje dobijamo odvešće nas do pogrešnih odluka. 

Dakle, pomoć psihoterapeuta u ovakvim situacijama je dobrodošla i sama odluka da ga posetimo je vrlo zrela. Psihoterapteut je, podsetimo, stručno lice koje razgovorom sa vama pokušava da pronađe uzroke vaše trenutne krize, nekih obrazaca ponašanja ili psihičkog stanja i da kroz razgovor sa vama dođe do rešenja.

Nadamo se da su vam naši saveti bili od pomoći, i da će vaše srednje godine i vi sa njima da budete znatno ispunjeniji.

Close Comments

Comments are closed.