Šta sve radi dečiji oftalmolog i kako izgleda pregled?

Dečiji oftalmolog je specijalista koji se bavi dijagnostikom, lečenjem i prevencijom bolesti i problema sa vidom kod dece, od novorođenčadi do adolescenata. Njihova uloga je veoma važna u identifikaciji i rešavanju različitih problema sa vidom u ranoj fazi razvoja deteta.

Koje su to bolesti i stanja kojima se bavi dečiji oftalmolog?

Dečiji oftalmolog Beograd bavi se različitim stanjima i bolestima prednjeg i zadnjeg segmenta oka, kako kod dece tako i kod odraslih. Važno je da se kod dece neka potencijalna stanja spreče na vreme, odnosno da se ne prošire u tolikoj meri da to znalajno utiče na dečiji vid.

U ranom uzrastu deteta postoje neka stanja koja su karaktersitična za ovaj period ali se ona mogu javiti i kasnije tokom života. Dečiji oftalmolog najviše se bavi sledećim bolestima (kratkovidošću(miopijom), dugovidošću (hiperopijom), astigmatizmom, ambliopijom (lenjo oko), strabizmom (krivim položajem očiju), problemima sa binokularnim vidom, problemi sa suznim kanalima, Infekcijama oka, nasleđenim bolestima oka.

Kako izgleda pregled kod dečijeg oftalmologa?

Najpre se radi detaljna anamneza. Oftalmolog će razgovarati sa roditeljima o istoriji detetovog zdravlja i bilo kakvim primetnim problemima sa vidom.

Oftalmolog će koristiti različite vizuelne testove prilagođene uzrastu deteta kako bi procenio vid, uključujući testiranje oštrine vida i testove za dijagnozu drugih problema.

 Takođe će  će pažljivo pregledati oči deteta koristeći specijalizovane instrumente radi procene zdravlja oka, proveru očne jabučice, očnog pritiska, i drugih parametara.

U nekim slučajevima, oftalmolog može koristiti kapi za proširenje zenica kako bi bolje pregledao unutrašnje strukture oka.

 Na osnovu rezultata pregleda, oftalmolog će postaviti dijagnozu i predložiti plan lečenja, koji može uključivati naočare ili kontaktne sočiva, terapiju lekovima, ili hirurške intervencije.

Close Comments

Comments are closed.