Kako da uspešno izdajete stan na dan - Saveti i preporuke

Izdavanje apartmana na jedan dan dobilo je velikog maha u našoj zemlji, a razlozi za to su mnogobrojni. Naime, statistike govore da je iznajmljivanje stana na dan postala jedna od najjeftinijih i najpovoljnijih opcija u sferi turizma, a ujedno su i jedna od atraktivnijih vrsta smeštaja. Zbog toga, mnogi koji imaju nekretninu u svojim rukama odlučuju se da je iznajmljuju za svoje turiste, što značajno povećava njihov budžet. 

Ipak, prilikom izdavanja stana na dan važno je znati kako na siguran i legalan način izdavati svoj smeštaj, kako ne bi došlo do nedoumica ili potencijalnih problema. Zahvaljujući brojnim informacijama na internetu, danas se može lako doći do svih potrebnih papira, stvari i procesa koje treba obaviti. Kako biste uspešno izdavali stan na dan i imali prihode od toga, ispratite dalje korake koje vam pružamo. 

Prvi korak je kategorizacija smeštaja

Kada odlučite da je vreme da vaš stan konačno ugleda svetlost dana i primi nove goste, prvi korak će biti kategorizacija smeštaja, odnosno registracija apartmana. Procedura iznajmljivanja stana na dan ne može da počne ukoliko niste vlasnik stana, ili nemate overeno punomoćje kojim dokazujete potvrdu vlasnika stana. Kategorizaciju apartmana vršite kao fizičko lice, a za to nije potrebno da imate sopstvenu firmu, da registrujete delatnost i slično. 

Ukoliko želite da podnesete zahtev za kategorizaciju smeštaja, to možete učiniti na dva načina. Jedna opcija jeste da deo potrebnih dokumenata pribavi nadležni organ za to, dok je druga opcija jednostavnija i ona podrazumeva da sami nabavite sve što je potrebno. Na taj način ćete skratiti sam birokratski proces koji često zna da se oduži bez posebnog razloga, te ćete i dobijanje dozvole dobiti što pre.

Budite spremni i na dodatne troškove

Iako prilikom kategorizacije nigde direktno nije navedeno da su nezaobilazni i dodatni troškovi, ovaj proces sa sobom ih ipak nosi. U slučaju kada fizičko lice želi da iznajmi stan, tada se javlja porez na izdavanje apartmana, odnosno propisani deo novca koji treba da uplaćujete na godišnjem nivou. 

Često može da se desi da većina vlasnika mora da izdvoji mnogo veću sumu novca nego do tada, što se dešava usled promene kategorije smeštaja. Naime, postoji mogućnost da se stambena jedinica u kojoj se nalazi objekat svrsta pod poslovnu jedinicu, što automatski čini porez većim. Takođe, cena poreza se menja ukoliko fizičko lice stanuje na istoj adresi gde se nalazi objekat za iznajmljivanje, dok su cene povoljnije ukoliko fizičko lice stanuje na drugom mestu. 

Oglasite svoj smeštaj u nekoj od agencija 

Ukoliko ste sigurni da ste završili čitavu papirologiju, vreme je da razmislite i o oglašavanju svog smeštaja, kako bi vaš biznis mogao da raste. Stan na dan agencije mogu vam obezbediti besplatno oglašavanje vaše smeštajne jedinice, a čitav proces završava se u nekoliko koraka. Mnoge agencije nude ilustrovane primere i instrukcije kako oglasiti smeštaj, što će vam značajno pomoći.

Pored toga, stan na dan agencije mogu vam pružiti i razne savete koji će vam biti od velike važnosti prilikom izdavanja apartmana. Uz njihove instrukcije, znaćete kako da se ponašate ukoliko gosti oštete apartman ili kako postupiti u slučaju otkaza rezervacije, ali i kako da sami potražite svoj smeštaj na sajtu agencije. 

Gostima uvek pružite tačne i konkretne informacije

Iako su papirologija i oglašavanje apartmana od krucijalne važnosti za napredak vašeg biznisa, jako je važno da vodite računa o izgledu vašeg apartmana, kao i o svim uslovima koje on pruža. Dakle, trebalo bi da svojim gostima pružite tačne i konkretne informacije o tome koliko on osoba prima, koje je kvadrature, šta nudi od dodatnih pogodnosti, koliko košta najam za noć i slično. Na taj način ćete uspeti da steknete poverenje gostiju, dok će vaš biznis ići uzlaznom putanjom. 

Održavajte čistoću i komfor u stanu 

Pored toga, posvetite se izgledu apartmana koliko to dozvoljavaju vaše mogućnosti. Trudite se da on uvek bude čist, uredan i komforan, što će gostima dati do znanja da vodite računa o smeštaju. Trudite se da vaš apartman poseduje udobne ležajeve, što više kvalitetnog prostora i sve uređaje za lagodan boravak. Isto tako, pogodnosti poput brzog interneta, televizije sa kablovskim kanalima, saune, đakuzija ili terase dodatno će privući goste da vam budu stalni posetioci. 

Dobar marketing je pola posla

Prilikom iznajmljivanja smeštaja, važno je da osmislite dobru reklamu koja će uspeti da privuče turiste baš u vaš apartman. Ukoliko niste sami sigurni kako bi bilo najbolje izreklamirati vaš stan i predstaviti ga svima, u svakom trenutku možete angažovati stručnjaka koji će vam pomoći u tome. Naravno, reklamiranje vašeg apartmana za izdavanje ne sme da sadrži netačne i neproverene informacije, te budite posebno oprezni tokom stvaranja ideja i procesa reklamiranja. 

Izdavanje stana na dan sa sobom može da nosi mnoštvo peripetija i nepredviđenih situacija, koje na trenutak ne biste znali kako da rešite. Ipak, ovaj kratak vodič biće dovoljan da vas edukuje o tome kako na najbolji način proći kroz kategorizaciju nameštaja, koje cene poreza da očekujete ali i kako da pravilno održavate svoj stan na dan. Navedeni koraci znatno će poboljšati vaš biznis, te ćete imati goste koji će vam se uvek rado vraćati. 

Close Comments

Comments are closed.