Strabizam nije samo estetski problem

Kada je reč o zdravlju očiju naše dece, strabizam predstavlja jedan od izazova koji zahteva našu punu pažnju i brigu. Ovaj poremećaj u položaju očiju nije samo estetski problem; negativno utiče i na razvoj vida, a može čak dovesti i do smanjenja prostornog vida. 

Strabizam kod dece

Kada se razvija, normalan položaj očiju podrazumeva da obe oči gledaju u istom pravcu. Međutim, kod strabizma, očni mišići ne rade sinhronizovano, što dovodi do toga da slike koje mozak prima nisu usklađene. Kao rezultat toga, dete može razviti ambliopiju ili “lenje oko”, jer mozak nauči da ignoriše sliku od oka koje odstupa od normalnog položaja.

Zašto je strabizam opasan za decu?

Strabizam može imati ozbiljne posledice na vid i psihički razvoj deteta. Ambliopija, ili “lenje oko”, često se razvija kao posledica strabizma, jer mozak počinje da ignoriše sliku od odstupajućeg oka. Ovo može dovesti do gubitka vida na tom oku ako se ne leči na vreme. Pored toga, deca s razrokošću često se suočavaju s emocionalnim izazovima i mogu biti izložena zadirkivanju od strane vršnjaka. Zato je potrebno blagovremeno lečenje strabizma u Beogradu.

Kako prepoznati strabizam kod dece?

Nekoliko simptoma ukazuje na mogućnost strabizma kod dece, uključujući neusklađene oči, trljanje očiju, zatvaranje jednog oka ili nepravilan položaj glave. Roditelji treba da budu posebno pažljivi i da obrate pažnju na ove znakove kako bi na vreme reagovali i potražili pomoć stručnjaka.

Kako se leči strabizam kod dece?

Lečenje strabizma obično počinje konzervativnim metodama kao što su nošenje naočara ili okluzivna terapija. U nekim slučajevima, vežbe na posebnim uređajima mogu pomoći u ispravljanju razrokošću. U težim slučajevima, operacija se može smatrati kao opcija. Važno je da se lečenje započne što je pre moguće kako bi se sprečile ozbiljnije posledice na vid i psihu deteta.

Close Comments

Comments are closed.