Sve što treba da znate o tehničkom pregledu vozila

Tehnički pregled je obaveza svakog vozača i obaveza za svako vozilo. Tehnički pregled se može raditi jednom godišnje, što je zakonski minimum, a ponekad i češće.

Koja je osnovna funkcija tehničkog pregleda i registracije vozila?

Osnovna funkcija tehničkog pregleda nije dodatni finansijki namet za vozače, već redovna tehnička provera vozila. Tehnički pregled je kompleksan i proveravaju se svi najvažniji parametri i funkcije vozila, od onih osnovnih, bez koje vozilo ne može da se pokrene do funkcija koje su važne za bezbednost vozača, brisači, šoferšajbna, menjač i drugo.

Koliko puta godišnje se radi tehnički pregled?

Ukoliko je vozilo polovno, tehnički pregled se radi jednom godišnje, uz obaveznu registraciju, a ukoliko je vozilo novo, tehnički pregled se radi na svake dve godine. Ukoliko je vozilo bilo učesnik u saobraćajnoj nezgodi ili nesreći, potrebno je da ide na vanredni tehnički pregled, kako bi se ustanovilo stanje vozila, nakon udesa, u cilju dalje bezbednosti vozača i drugih učesnika u saobraćaju.

Uz tehnički pregled, obavezna je i registracija vozila. Tehnički pregled uvek se obavlja pre registracije vozila, koja je administrativni deo i uglavnom ju je moguće obaviti na istom mestu, gde se radi i tehnički pregled.

Preporučuje se da se tehniički pregled vozila radi pre same regstracije, kako bi vozač imao dovoljno vremena da ispravi nepravilnosti na vozilu, na koje mu je ukazao serviser. Tehnički pregled se radi u specijalizovanom servisu koji je ovlašćen za tehnički pregled.

Šta sve podrazumeva jedan tehnički pregled?

Mnogi se pitaju šta se sve gleda na tehničkom pregledu. Tehnički pregled je kompleksan i podrazumeva pregled celog automobila i služi da se ispita njegova ispravnost. Na prvom mestu serviser će proveriti uređaj za upravljanje, uređaj za zaustavljanje, kočnice, funkcije za davanje svetlosnih i zvučnih signala, migavce, farove, sirene. Uređaj za osvetljavanje puta, farove i svetla, uređaje za kontrolu i davanje znakova, uređaje za regulisanje izduvnih gasova, funkcije za spajanje priključnog vozila, funkcije za kretanje i zaustavljanje vozila, gas, kočnicu, ručnu. Proveravaju se i elektrouređaji i instalacije, pogonski uređaj, kao i dodatna oprema.

Šta ako se ustanove napravilnosti na vozilu?

U slučaju da serviser ustanovi da je vozilo ispravno, dobija popunjen i overen registracioni list, nakon čega vozač može da registruje vozilo. Ukoliko vozilo ima nepravilnosti, neophodno je da vozač iste ispravi u roku od 30 dana, najjednostavnije na licu mesta u istom servisu.

Registraciju vozila najčešće možete obaviti na istom mestu, gde i tehnički pregled, dobijate registracionu nalepnicu i dobijate obavezno auto osiguranje, a možete kupiti i dodatnu polisu osiguranja.

Ukoliko nemate vremena, da uzimate slobodan dan zbog obaveza, postoje firme koje se bave uslugom odvoženja vozila i registracije, za samo jedan dan. Sve što je potrebno je da pripremite svoju dokumentaciju i predate je agentu. On će doći do vas preuzeti vozilo, obaviti tehnički pregled i registraciju vozila za samo jedan dan, ukoliko je vozilo tehnički ispravno. Naravno, moraćete da izdvojite dodatni novac za ovu uslugu, ali nećete morati da trošite svoje vreme i da čekate u redovima.

Šta ako nemate vremena da uradite tehniički pregled?

Ukoliko ste u potrazi za ovakvim firmama ili tražite pouzdani servis za tehnički pregled, na Guglu možete ukucati fraze kao što su Tehnički pregled Beograd”. izaberite servis koji vam je u blizini i prođite kroz ce proces brzo i jednostavno.

U slučaju da prodajete svoje vozilo, onda sigurno znate da veću cenu možete tražiti, ukoliko je vozilo skoro registrovani, a u slučaju da vam registracija tek predstoji, kupac će pokušati da snizi cenu vozila, jer mora izdvojiti i dodatni novac za registraciju.

Prema novom Zakonu, uslovi za tehnički pregled su postali oštriji i kompleksniji, pa sam tehnički pregled od 2018.godine, mora trajati minimum pola sata, a vozilo se mora slikati sa svih strana pre i posle pregleda. U servisu moraju postojati kamere, koje snimaju kompletni tehnički pregled, kako ne bi došlo do zlupotrebe. Fotografije iz tehničkog pregleda se šalju policijskoj Upravi, na pregled, a svi uslovi su značajno poooštreni. Danas, tehnički pregled možete pasti, zbog najmanje sitnice, zato je važno da svoje vozilo kontrolištete na vreme.

Iako su uslovi rigorozni, sve je to dobro za vašu bezbednost na putu. Nakon tehničkog pregleda i vama kao vozaču biće znatno lakše i osećaćete se sigurnije tokom vožnje, zbog saznanja da vam je vozilo bezbedno.

Close Comments

Comments are closed.