Topčiderski park

U ovim paklenim vrućinama, pored reka, bazena i mora, ostaju nam parkovi u kojima možemo potražiti prirodnu hladovinu. Nedelja koja je pred nama nosi talase toplote koji će se samo povećavati. Nadamo se se snalazite kada ste van svojih domova, a hlada nigde u blizini. Mnogi koji se u najtoplijem dobu dana nađu u gradu, spas potraže u obližnjim klimatizovanim kafićima i restoranima. Svako se snalazi na svoj način, a mi Vam preporučujemo najbolja rešenja.

Klijenti agencije Apartmani u Beogradu se često pitaju da li su recimo, naši apartmani klimatizovani, a mi vam sa sigurnošću možemo reći da jesu, tako da ukoliko dolazite u Beograd, svakako možete računati na to da će vam smeštaj pružiti komfor i hladovinu koja će odgovarati svakome. Bilo da su kuće, stanovi ili garsonjere za izdavanje u Beogradu, svaki u svom sklopu ima funkcionalan klima uređaj za optimalnu temperaturu tokom boravka.

Topčiderski park

Pored velikog unosa vode u organizam i svih vidova rashlađivanja, od lepeza, mobilnih ventilatora i ostalih pomagala za osveženje, najbolje je skloniti se negde u hlad da malo odmorite. Na svu sreću, Beograd nije grad kom manjka zelenila. Pun je prelepih parkova i o većini smo Vam već pisali. Ono što treba da znate je to da su parkovi ovog grada jedni od najlepših gradskih parkova. Prelepo uređeni i bogati prelepom vegetacijom. Prava oaza u sred ovih saharskih vrućina koje su nas zadesile u čitavoj zemlji. 

Jedna od oaza je sigurno i Topčiderski park.

Kratka istorija Topčiderskog parka

Topčiderski park ograđen je po nalogu kneza Miloša Obrenovića, koji je davne 1831. godine zamislio da se baš na teritoriji današnjeg parka izgradi dvorac prema njegovom uputstvu. Knez je zamislio dvor okružen zelenilom oko kog bi se nalazali spomenici i fontane, drveće, cveće i retke tropske biljke. Knez Miloš Obrenović je okupio najbolje graditelje i slikare tog doba kako bi sagradio svoj rezdencijalni kompleks, zbog čega mnogi umetnici smatraju da je Konak izgrađen prema modernim evropskim tokovima.

Tako je polovinom XIX veka Topčiderski park već bio otvoren za javnost, gde su posetioci mogli da uživaju u javnim kulturnim i sportskim manifestacijama. Od 2015. godine Topčiderski park je postao važan spomenik prirode grada Beograda u kom se nalazi šest spomenika kulture i neke od veoma retskih vrsta drveća. 

Pre početka rekonstrukcije parka ovde su se nalazili vinogradi i letnjikovci mnogih imučnih beogradskih porodica, a potom je ovd nikao prvi park u Beogradu.

Smatra se da naziv parka i naselja “Topčider” potiče iz doba osmanske vladavina i da je preuzeta iz persijskoj jezika, a u prevodu znači tobdžijska dolina. Ukoliko želite da pročitate nastavak bloga kliknite na link: Topciderski park u Beogradu

Close Comments

Comments are closed.