Trgovi u Beogrdu

Verovali ili ne, usku teritoriju Beograda sačinjava čak 16 trgova, više od 5.000 ulica i desetine skverova. Najstarije ulice u Beogradu su ulica Vase Čarapića, Kralja Petra, Cara Dušana, Jevrejska, Narodnog fronta, Gavrila Principa i Karađorđeva ulica. Interesantno je da je razvoj ulične mreže počeo davne 1867. godine, po odlasku Turaka sa ovih prostora, prema planovima inženjera Emilijan Josimović sadržanim u delu “Objašnjenje predloga za regulisanje onog dela varoši Beograda što leži u Šancu”. Inače, njegovo delo smatra se danas prvom stručnom knjigom u oblasti urbanizma u Srbiji. U prvim godinama su centar grada naseljavale  najuticajnije i najbogatije porodice trgovačkog i političkog života Beograda. Tako je Emilijan Josimović u istoriji ostao zapamćen kao prvi urbanista. 

Emilijan Josimović izradio je planove prema uzoru na velike evropske gradove i opredelio se za planove kojima bi se saobraćaj u Beogradu ubrzao. Ulice i parkove, kojima i danas prolazio, osmislio je i trasirao upravo Emilijan Josimović – Knez Mihailovu ulicu, ulice Kralja Petra i Cara Dušana, javne parkove na prostoru Kalemegdana i Studentskog trga (nekada Velike pijace). Prvu ideju o potrebi izgradnje modernog vodovoda imao je upravo Emilijan Josimović još 1867. godine, kao i ideju o izgradnji keja sa stovarištem uz reku Savu i pristaništa na Dunavu, potrebnog za rečni saobraćaj i trgovinu.

Važno je pomenuti još jedno ime kada je reč o prvim urbanističkim planovima Beograda, a to je Stevan Zarić. Inženjer Stevan Zarić sastavio je plan Beograda za potrebe beogradskih osnovnih škola 1878. godine i zaslužan je za realizaciju prvog projekta parkovske površine na području Beogradske tvrđave.

Kada su u pitanju trgovi u Beogradu, najstariji trg u Beogradu je Studentski trg, dok je najpoznatiji Trg republike.

Koji su najveći i najpoznatiji trgovi u Beogradu?

U Beogradu se nalazi 16 trgova, a ovo su neki od najvećih, najprometnijih i najznačajnijih trgova u našoj prestonici. Većina beogradskih trgova se nalazi u samom centru grada gde ima najviše prolaznika i turista. Ukoliko Vam se dopada ideja da se nađete u srcu gradskih dešavanja i najpoznatije pešačke zone u Srbiji, rezervišite Stan na dan Beograd Centar.

Trg republike

Trg republike zauzima danas centralno mesto u Beogradu. Prostrani plato okružen je impozantnim građevinama Doma štampe, Dečijeg pozorišta “Boško Buha”, Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja, a posebno mesto zauzima Spomenik knezu Mihailu Obrenoviću. Trg republike se nalazi na mestu gde se u XIX veku prostirala Stambol kapija – najveća i najlepša kapija sa početka XVIII veka, a u srpskoj istoriji zabeležena i kao najozloglašenija. Turci su upravo ispred Stambol kapije na stravičan način mučili zarobljeno srpsko stanovništvo. Kako je put kroz Stambol kapiju vodio do grada Carigrada ili Istanbula, po njemu je i dobila naziv.
 
Prostor trga je dugo godina nakon rušenja Stambol kapije ostao neiskorišćen. Zgrada Narodnog pozorišta sagrađena je 1869. godine, a spomenik knezu Mihailu 1882. godine kada je počelo postepeno preuređivanje trga. Veliki deo trga zauzimala je čuvena kafana “Dardaneli”, gde su se okupljali ugledni umetnici i akademici. Njeno mesto je 1903. godine zauzela zgrada Narodnog muzeja.

Nekadašnji naziv Trga republike glasio je Pozorišni trg. Prema urbanističkim planovima Emilijana Josimovića trasirane su Knez Mihailova ulica, Čika Ljubina i ulica Kneginje Ljubice uz Obilićev venac i Vasinu ulicu. Teško je zamisliti da su nekada kroz Trg republike prolazili fijakeri, kola, pa i tramvajske šine. Od Slavije ka Kalemegdanu je saobraćala prva tramvajska linija pod brojem 1.

Trg republike je danas popularno šetalište i mesto za fotografisanje, a najpoznatije je kao mesto sastajališta mnogih Beograđana, te se često može čuti: “Čekam te kod Konja”.

Terazije

Terazije se ubrajaju među najpoznatije trgove u Beogradu. Prostire se od Sremske ulice sve do ulice Kralja Milana i zajedno za Knez Mihailovom ulicom čini deo najlepše pešačke zone u našem gradu. Plato Terazije je svoje neobično ime dobio za vreme Turaka. Na mestu gde se danas nalaze Terazijska česma i hotel “Moskva” se pre nekoliko vekova nalazio sistem za snabdevanje vodom. Oni su gradili kule ili zidane vodovode odakle su vodovodnim cevima izvodili vodu i nazivali ih “terazijama”.

Centralni deo trga zauzima Terazijska česma, izgrađena po želji kneza Miloša Obrenovića 1860. godine. Česmu, delo majstora Franca Lorana, čini oblik trostepene piramide i predstavlja simbol povratka kneza Miloša na srpski presto. Sam prostor oko trga počeo je da se uređuje početkom XIX veka kada su ga naseljavale zanatlije, kovači i kazandžije prema naredbi kneza Miloša Obrenovića. Terazije i Balkanska ulica važile su za centar društvenog i trgovačkog života u Beogradu tokom XIX i XX veka. Plato Terazija su okruživali najbolji hoteli, restorani i prodavnice toga vremena.

Od značajnijih objekata prostor na Terazijama krase Palata Albanija, sagrađena 1938. godine, hotel “Moskva” ili Palata Rosija  iz 1096. godine, Palata Igumanov, Palata Atina, hotel Kasina iz 1922. godine, Pozorište na Terazijama i Dom Vukove zadužbine. U kafani “Kod zlatnog krsta” održana je 1896. godine prva bioskopska predstava. Trg Terazije predstavljaju jedinstvenu priliku da se razgledanjem upoznaju najraskošnija gradska zdanja u Beogradu. Kompletan blog procitaje na Trgovi u Beogradu .

Close Comments

Comments are closed.