Kako najlakše savladati strane jezike?

Kako možete savladati bilo koji strani jezik? Pitanje je koje muči mlade i stare širom sveta. Postoji više različitih načina, koji ne leže svima isto. Neki bolje uče i direktnom razgovoru, neki kroz knjige, a neki putem televizijskih emisija i serija.

Bilo da je u pitanju španski, italijanski ili neki drugi jezik, želite da ga naučite na najjednostavniji i najefikasniji način. Princip je isti za sve jezike, a vi možete izabrati one koji najviše prijaju vašim ušima ili one koji su vam potrebni u zemlji gde putujete ili se selite. Toliko je prednosti učenja jezika, ali postoji i toliko prepreka na putu da  većina ljudi odustane pre nego što i počne. 

Najčešća greška je ona da sebi postavite rok, do kog morate da naučite jezik. jezik se najbolje uči spontano, kada nemate pritisak, da morate da ga savladate,a  najveći neprijatelja stranog jezika jeste da ga ne koristite. 

Pažljivo slušajte umesto da samo učite iz knjiga

Iako je važno govoriti i pisati jezik koji pokušavate da naučite, takođe morate samo da sednete i slušate. To se zove period upijanja jezika. Ovaj princip koriste bebe sasvim nesvesno, dok slušaju roditelje kako govore. Jedan od najboljih načina jeste da slušate video zapise, filmove, emisije na stranom jeziku koji učite. Što češće praktikujete slušanje to ćete brže usvojiti reči i rečenice na zabavan način.

Izaberite nešto što vas zanima i čitajte o tome na stranom jeziku

Kada ste stranac u drugoj državi, znanje jeziika vam je potrebno da biste preživeli. Tako ste prinuđeni da učite nove reči i pojmove, dok ste u prodavnici, kako bi znali šta da kupite. Dok tražite željeni proizvod učite nove reči, a sledeći put ćete sigurno zapamtiti kako se zovu te namirnice, tako da će vam svaki naredni odlazak u kupovinu biti lakši.

Koristite više načina za učenje jezika

Jedan od sajanih načina jeste da pronađete prijatelja koji govori strani jezik koji vas zanima, tada ćete se viđe truditi da ga razumete. Ljubav čini čuda, pa tako kada se nađu dve srodne duše koje pričaju na različitim jezicima, to predstavlja odličnu motivaciju, da se jezik nauči što pre.

Drugima je potreban udžbenik da bi razumeli kako jezik funkcioniše. Ali, to ne znači da se treba pridržavati samo jedne metode. Trebalo bi da probate nekoliko i nastavite da menjate stvari dok ne naučite strani jezik bez greške.

Ukoliko ste u potrazi za dobrom školom, gde možete naučiti strani jezik, ukucajte na Guglu fraze kao što su škole stranih jezika Beograd

Čitajte na stranom jeziku

Čitanje časopisa, knjiga i brošura na stranom jeziku su sjajan način da obogatite svoj jezik. Na web-u postoji nekoliko dobrih aplikacija, pomoću kojih možete učiti jezik.

Pišite kratke priče na stranom jeziku i neplašite se grešaka. od pomoći može biti i dopisivanje sa prijateljima koji govore strani jezik koji učite. Oni vas mogu ispravljati, tokom dopisivanja, što je odlična praksa.

Ne plašite se neuspeha

Učenje novog jezika je teško. Ali, nije važno koliko imate godina. Svako može naučiti novi jezik ako je uporan i ne plaši se grešaka. Morate da provedete vreme govoreći strani jezik dugi niz godina, kroz komunikaciju uživo i uz adekvatne udžbenike.

U procesu učenja može da se pojavi nesigurnost. Polaznike je sramota svog neznanja i zatim izbegavaju neprijatene situacije, tako što izbegavaju da pričaju sa drugima na stranom jeziku, što nije dobro i dovodi do stagnacije i zaboravljanja jezika.

Najbolji način da naučite jezik, jeste da se preselite u zemlju, gde je taj jezik maternji

Svedoci smo da kada neko ode u stranu zemlju, nakon nekoliko godina perfektno nauči jezik, bez mnogo truda. Dokaz za to je motivacija, koja se graniči sa borbom za opstanak. Znanje jezika vam je potrebno u bilo kojoj situaciji, od onih svakodnevnih, odlaska u prodavnicu, apoteku, salon, do veoma važnih, koje se tiču dokumentacije, pa sve do poslovnih sastanaka i zahteva koje imate na svom poslu. Jasno je da je strani jezik veoma važan a može vam i značajno poboljšati kvalitet života, a zahvaljujući svom znanju možete dobiti bolji posao i napredovati u karijeri veoma brzo.

Čovek se uči dok je živ i zato neka vam učenje stranog jezika ne bude cilj sam po sebi, već proces u kome ćete uživati. 

Close Comments

Comments are closed.