Pravilno uklapanje tepiha u enterijer

Bilo da se useljavate u novi stan ili planirate uređenje enterijera moraćete da isplanirate gde će sav vaš nameštaj biti postavljen.  A jedan od najvažnijih koraka u uređenju je i planiranje i kupovina prostirki i tepiha. Budimo iskreni: pronalaženje savršenog tepiha za vaš prostor može biti pravi izazov, kako po stilu  tako i po veličini, ali da se i vama dopada i da se uklopi u enterijer. Pravila se menjaju u zavisnosti od prostorije gde želite da postavite tepih. Nije dovoljno samo da uklopite boje i dezen, već i da tačno isplanirate dimenzije tepiha, tako da on ne udara u orman ili krevet, da se ne mora savijati, jer time gubi svoju funkciju i izgleda neuredno.

Postavljanje tepiha u trpezariji može biti najvažniji detalj u svakom smislu. Njegovo mesto je ispod trpezarijskog stola, gde će delovati veoma efektno. Važno je samo da tepih bude dovoljno veliki da na njemu mogu biti postavljene i sto i stolice da stolice ne stoje na pola na tepihu, a pola na parketu. Ako niste sigurni koju veličinu da kupite, izvucite stolice oko stola, a zatim izmerite prostor tako da znate da će vaš tepih savršeno stati ispod.

Uklapanje tepiha u dnevnoj sobi

U dnevnoj sobi postavljanje tepiha je veoma važno. U proseku, dnevna soba se najviše koristi, a deca se često igraju na tepihu. Soba deluje udobnije i komfornije sa tepisima i upotpunjuje kompletni enterijer, ali i dalje sve zavisi od veličine vašeg prostora i postavke.

Za manje dnevne sobe, imate dve opcije: možete koristiti manji tepih koji može da stoji u prostoriji između nameštaja, ali ispod stolića za kafu ili ako pokušavate da učinite da vaš prostor bude veći, planirajte veći tepih koji vam odgovara. Za sobe srednje veličine, uzmite veći tepih. Ako podelite sobu na različite prostore (poput različitih rasporeda sedenja ili otvorenog koncepta sa trpezarijom i prostorima za sedenje), koristite različite tepihe, kako biste vizuelno odvojili prostorije.

Tepih u spavaćoj sobi

Kada je u pitanju spavaća soba, veličina zaista zavisi od veličine vašeg kreveta. Ukoliko imate veliki francuski krevet, trebalo bi da tepih bude veći od kreveta ili da uzmete jedan manji tepih koji ćete postaviti pored kreveta. Ako uopšte ne želite da postavite prostirku ispod kreveta ili u spavaću sobu možete postaviti prostirke, sa obe strane kreveta. I dalje ćete imati to meko, udobno iskustvo kada ujutro izađete na pod, bez obzira na veličinu sobe (ili kreveta).

Tepih može stvoriti iluziju u prostoru, zato je važno da dobro razmislite koji efekat želite da postignete, da li da smanjite ili da povećate prostor, učinite ga efektnijim, učinite ga mirnijim ili dinamičnim. Ukoliko je vaš prostor neutralnih boja u kome preovladava nameštaj u basic stilu, možda bi jedan tepih koji je jakog kolorita mogao da podigne prostor. Takođe, ako je prostor urađen u dinamičnom koloritu, trebalo bi postaviti tepih neutralnih boja.

Dizajn tepiha, takođe je potrebno uklopiti u ostatak nameštaja ali i materijal. Persijski fini tepisi ne idu uz običan nameštaj koji nije stilski urađen. Takođe, ako je vaš enterijer u bojama peska, morate biti pažljivi sa tepisima. Veoma je lako da tepih ostane neprimetan, ukoliko je i on slične nijanse, ali možete veoma osvežiti prostor ako izaberete marinsko plavu sa bež nijansom zidova i nameštaja. Ukoliko želite da vidite šta je to što se nudi u prodaji možete na Gugl pretraživaču ukucati pojmove kao što su tepisi Beogradgde će vam izaći sva prodajna mesta koja imaju kvalitetne tepihe, od persijskih do vunenih i drugih vrsta tepiha.

Tepisi prodaja je isto termin koji možete ukucati u Gugl pretraživaču, jer se kvalitetni tepisi ne moraju naći samo u prodajnim salonima, već postoje i nezvanične prodajne stranice za prodaju kvalitetnih tepiha. Tepisi bili moderni ili ne, imaju svoju važnu funkciju. Na prvom mestu da dom učine toplijim i udobnijim mestom za život, a tek onda se može sagledati njihova dekorativna funkcija koja nije zanemarljiva.  U svakoj prostoriji, tepih je i modni detalj i zato se mora tako sagledati.  Pre kupovine, bi trebalo da znate osnove materijala i kako se održavaju. Postoje izuzetno osetljive vrste tepiha koje se moraju pažljivo održavati, pa ako iznajmljujete apartman ili stan, ne preporučuje se da u njih postavljate osetljive materijale. Ukoliko imate malu decu, takođe izbegavajte osetljive i svelte tepihe.

Close Comments

Comments are closed.