5 razloga zašto se isplati ulagati u investiciono zlato

Investiciono zlato je jedna od najboljih investicija ako imate već zarađeni kapital koji bi trebalo držati na sigurnom. I sami znate da se vremena menjaju a da valute zavise od trenutne finansijske situacije u svetu, te da su podložne izmeni, a samim tim i vaš kapital može pretrpeti gubitke. Valute poput elektronskog novca, bitcoina i kartica takođe su veoma nesigurne i sklone zloupotrebama, jedino je investiciono zlato investicija koja ne gubi na ceni, već njegova cena stalno raste vremenom. To je prilika da uloženi novac za nekoliko godina značajno uvećate.

Razloga za ulaganje u investiciono zlato zaista ima mnogo, a dobra stvar kod ulaganja jeste da ne morate biti bogataši, kako biste uspeli da povećate svoj profit. I za sasvim malo novca, možete kupiti određenu količinu investicionog zlata, obično u vidu zlatnih pločica, poluga i dukata, koji vam trajno ostaju. Takođe, postoje kompanije koje imaju različite programe ulaganja u investiciono zlato, gde ulažete određenu sumu na mesečnom nivou i kroz nekoliko godina možete postati vlasnik značajne količine investicionog zlata. Sakupljenu količinu investicionog zlata možete podići u bilo kom trenutku.

Investiciono zlato ne gubi svoju vrednost

Investiciono zlato je najsigurnija investicija. Sa druge strane kupovina nekretnina, ulaganje u biznis ili novac može biti veoma rizično, cene nekretnina mogu pasti a valuta značajno izgubiti na vrednosti, tako da vaša uložena vrednost može biti znatno manja nakon par godina. Sa druge strane investiciono zlato možete čuvati u sefu banke, što je najbolja opcija, a čak i da ništa ne radite, njegova vrednost vremenom će rasti. Što više vremena prođe, njegova vrednost biće veća, zato je ulaganje u investiciono zlato dobro planirati za investiciju u školovanju, pokretanje biznisa u nekom trenutku i slično.

Za kupovinu investicionog zlata ne plaćate PDV

Prema Zakonu od 2108.godine, svi ulagači i kupci su oslobođeni plačanja PDV-a, što je vema dobra vest za ulagače.

Uvek je pravo vreme da ulažete investiciono zlato

Ulaganje u investiciono zlato nije dostupno samo velikim i bogatim ljudima, već i običnim ljudima, koji imaju izvesnu sumu za ulaganje. Zahvalljujući određenim programima za ulaganje i vi mesečno možete ulagati određenu sumu i za neki duži vremenski period ostvariti značajnu sumu koju možete uložiti u kupovinu stana ili za druge potrebe.

Investiciono zlato je najbolje rešenje ako imate imate puno novca na računu

Sigurno ste uznemireni kada pomislite da bi vaš teškom mukom stečeni kapital, neko mogao da ukrade. Ukoliko uložite u investiciono zlato vaša vrednost neće stagnirati već će rasti, a investiciono zlato čuva se u specijalnim sefovima u bankama i gotovo je nemoguće ukrasti ih.

Takođe, investiciono zlato se strogo kontroliše, dok novac može da se štampa.

Kolika je najmanja težina i vesticionog zlata?

Investiciono zlato može se kupiti u različitim oblicima, u vidu dukata i zlatnih pločica, najčešće kao poklon za rođenje deteta i krštenje. Zlatne pločice se mogu nabaviti u sledećim denominacijama od od 1g, 2g, 5g, 10g, 20 g, 50g, 100g, dok su zlatne poluge grublje obrađene težine: 50g, 100g, 250g, 500g ili 1000g pa čak i 5kg.

Kako da znate da je u pitanju investiciono zlato?

Za određivanje investicionog zlata, postoje strogo kontrolisani uslovi. Zlato u obliku poluga ili pločica, čiji je stepen finoće jednak ili veći od 995/1000.

Investiciono zlato u obliku zlatnih novčića jednakog ili većeg stepena finoće od 995 hiljaditih delova, iskovanih nakon 1800.godine, koja jeste ili je bila sredstvo plaćanja u državi porekla.

Na različitim sajtovima i berzama možete pratiti trenutnu cenu zlata u svetu i kod nas, koja se menja iz minuta u minut i iz dana u dan. 

Gde mogu nabaviti investiciono zlato?

Prodajom investicionog zlata bave se zlatare i posebne kompanije za trgovinu investicionim zlatom. Ono što je važno da se opredelite za provereno mesto, ovlašćenu zalataru i kompaniju koja ima sve licence za trgovinu investicionim zlatom, kako ne biste ostali prevareni i svoj teško stečen novac unapred izgubili.

Mnogo ljudi ne zna da postoji razlika u vidu zlata koje se koristi za izradu nakita i investicionog zlata. Razlika baš i jeste u gorempomenutim oznakama koje su dokaz autentičnosti i porekla. Dobro se edukujte pre kupovine investicionog zlata, kako bi svoj kapital mogli da uložite na najbolji mogući način i time zaradite. Čak i dugogodišnji investitori se konstantno edukuju.

Close Comments

Comments are closed.