Venecijaneri - za i protiv

Venecijaneri imaju izuzetnu moć da ulepšaju vaš dom, zbog veoma jednostavnog mehanizma i velikog izbora dezena koji su vam na raspolaganju. Venecijaneri vas čuvaju od sunca ali čuvaju i vašu intimu od radoznalih pogleda, a takođe možete kontroslisati i količinu svetla koje će ući u vaš dom, u zavisnosti od doba dana. Ono što je kod njih karakteristično jeste da se ugrađuju u unutrašnjost prozora a mogu biti efektno rešenje i za krovne prozore. U njihov sastav ide metalna plastificirana kutija, mehanizmi i sajle za otvaranje. Ono što prvo vidite na njima jesu aluminijumske trake, koje mogu biti u različitim bojama.

Najveća prednost venecijanera jeste što se oni mogu uklopiti u svaki ambijent, jer se prave od aluminijuma, drveta, pa traju skoro večno i uklapaju se u sav nameštaj, bez obzira da li kod vas preovladava drvo, metal, mermer.

Veoma se lako podešavaju a njima se može upravljati isključivo putem mehanizama, nikako ručno. Dele se na horizontalne trakice, koje su nešto uže i koje se sklapaju i podižu i na taj način podešavate svetlost, a postoje  nešto šire vertikalne koje se ne skupljaju na gore nego sa leve na desnu stranu ili sa desne na levu, a mogu se razdvojiti i po sredini.

  • Venecijaneri imaju pristupačnu cenu

Venecijaneri imaju mnogo povoljniju cenu od zebra ili rolo zavesa i to je njihova osnovna prednost. Uz pomoć venecijanera vaš enterijer izgledaće elegantnije i suptilnije, ali i prijatnije, jer ćete moći da podešavate količinu svetlosti

  • Venecijaneri traju mnogo duže od drugih oblika zavesa

Venecijaneri se izrađuju najčešće od aluminjuma, metala ili drveta, što ih čini veoma postojanim i izdržljivim. Prilagodljivi su za svaki tip stolarije. Sve što je potrebno je da precizno izmerite dimenzije prozora, kako bi se one efikasno uklopile. Ukoliko niste vešti u uzimanju dimenzija, svakako angažujte stručnjake za montažu i izradu venecijenera.

  • Venecijanere možete dobiti u bilo kojoj boji i sa njima vaši prozori izgledaju mnogo veće nego što jesu

Farbanje venecijanera u boju koju želite je sastavni deo izrade. Ono što je posebno važno jeste vizuelni efekat. Važno je i da pravilno upotrebljavate mehanizam, tako da venecijaneri ne stoje krivo ili ukoso, jer se tako mogu pokvariti.

  • Venecijaneri sakupljaju mnogo manje prašine, nego klasične zavese

Na aluminijumskim ili metalnim venecijanerima, gotovo da nema prašine. Ipak, i to malo prašine možete jednostavno ukloniti vlažnom krpom. Jaka hemijska sredstva neće oštetiti aluminjum, za razliku od održavanja tkanine, ali ipak ona vam nisu nu potrebna jer ćete održavanje jednostavno završiti brisanjem venecijanera magičnom vlažnom krpom.

Venecijaneri se takođe mogu montirati u bilo kojoj prostoriji, u dnevnoj sobi, spavaćoj sobi, kuhinji ili kupatilu. Ono što bi trebalo da znate jeste da venecijaneri rađeni po meri, uvek više koštaju nego oni koji su već urađeni u standardnim dimenzijama.

  • Drveni ili aluminijumski venecijaneri?

Kada se odlučite za venecijanere, verovatno ćete razmišljati da li da izaberete drvene ili aluminjumske. Drveni venecijaneri deluju veoma rustično i atraktivno u početku, ali tokom vremena su se pokazali, kao manje kvalitetni i teži za održavanje. Drveni venecijaneri imaju tenedenciju da nakon nekoliko godina počnu da trule ili izgube svoj oblik i formu, mogu se iskriviti, dok su aluminijumski mnogo izržljiviji i postojaniji. Ukoliko ipak insistirate, na drvenim venecijenarima, budite spremni za zamenu mnogo pre nego ako postavite aluminjumske venecijenere. Aluminijumski venecijaneri, međutim, zadržavaju svoj oblik i svoju izolaciju, što znači da mogu održavati vaš dom toplim dugi niz godina. Pored toga, aluminijumski venecijaneri mogu vaš dom učiniti prijatnijim. U vrelim letnjim danima, kada sunčeva svetlost može da ugreje vaš dom, odsjaj i toplota mogu da se odbiti od stakla, čineći da vaš dom bude prijatniji i bolji. 

 Aluminijum može reflektovati toplotu, što znači da će vaše roletne moći da rashlade vaš dom tokom leta. Kao rezultat, sa ovim dizajnom ćete dobiti udobnost koja traje tokom cele godine i to ne samo jednu sezonu, već dugi niz godina. Prosečan vek venecijanera je oko 30-40 godina, ako ih pravilno održavate i ne dođe do kvara u mehanizmu. Ipak postoje i servis za popravku venecijanera, tako da ne morate kupiti nove, već samo popraviti mehanizam i zadržati svoje postojeće venecijanere, što svakako utiče na cenu. Drveni venecijaneri se mogu i polomiti, a tada je moguća samo zamena određenih delova. 

Close Comments

Comments are closed.