Budite u toku sa dešavanjima u vašem domu dok ste na odmoru 

Prethodnih par godina situacija u svim sferama života je bila intenzivna za većinu ljudi. Pandemija Covid-19, borba preduzeća za opstanak, pojačani pritisak na zaposlene, nemogućnost putovanja usled rigoroznih pravila samo su deo izazova sa kojima smo se suočavali. Srećom, situacija se donekle stabilizovala, a vi čeznete da konačno odete na zasluženi odmor. 

Bilo da planirate da otputujete u obližnje zemlje na more ili na neku udaljenu, egzotičnu destinaciju, verujemo da vam nije svejedno na pomisao da ćete biti udaljeni stotinama kilometara, bez nadzora nad situacijom u vašem domu ili poslovnom prostoru. 

Možda niste znali, ali leto, vreme godišnjih odmora, je ujedno doba godine kada su provale najučestalije. Organizovane kriminalne grupe neretko su toliko sistematične u svom poslu da prate objave na društvenim mrežama i mesecima nadgledaju objekt interesovanja, sve dok se ne uvere da ste otputovali i da je pravi čas da otuđe predmete od vrednosti.

Kako zaštititi imovinu od provala i krađe? 

Najjednostavniji način je da ugradite video nadzor. Video nadzor neće fizički sprečiti provalnike, ali istraživanja su potvrdila da su kuće i poslovni prostori koji imaju vidno istaknute kamere za video nadzor manje podložne provalama od onih koje nemaju ovaj vid obezbeđenja. 

Zvuči obećavajuće, zar ne? U nastavku teksta upoznaćemo vas sa funkcijama koje imaju najbolje kamere za video nadzor, kao i sa svim prednostima koje pružaju.

Kakve kamere za video nadzor odabrati?

Prvo odlučite da li želite da vaše kamere za video nadzor snimaju neprekidno ili na osnovu okidača, kao što je pokret. Kamera treba da vas upozori na pokret slanjem obaveštenja na vaš pametni telefon ili tablet i brzo isporuči jasan, kvalitetan video o događaju. Zahvaljujući naprednim sistemima kamera zasnovanim na veštačkoj inteligenciji možete napraviti bazu koje kamera prepoznaje, kako bi vas alarmirala samo kada se pojave nepoznata lica.

Svaka kamera koja može da snima snimke u punoj visokoj rezoluciji biće odlična. Visinu rezolucije birajte u skladu sa detaljima koje želite da nadzirete – neki modeli imaju toliko dobar zum da ćete moći da vidite registarske tablice auta pred vašim domom.

Izvor napajanja je još jedna ključna karakteristika sigurnosne kamere. Ako kupujete bežičnu kameru, potražite onu koja se napaja baterijama ili naizmeničnom strujom (što znači da se uključuje u zidnu utičnicu). AC napajanje je poželjno, ali nije uvek dostupno tamo gde želite da instalirate kameru. Kao rezultat toga, mogućnost korišćenja obe opcije omogućava maksimalnu fleksibilnost postavljanja.

Ostale važne karakteristike uključuju:

  1. Noćni vid kako biste mogli da posmatrate dešavanja na vašem posedu tokom noći. 
  2. Zvuk kako biste mogli da čujete razgovore na mestima koje nadzirete.
  3. Ugrađeni alarm i/ili reflektor, kao dodatna sredstva odvraćanja uljeza.
  4. Mobilna aplikacija za pristup kamerama koja je jednostavna za korišćenje.

Kako pratiti kamere za video nadzor putem mobilnog uređaja?

Ako često putujete, pristup kamerama za video nadzor putem mobilnog telefona, tableta ili laptopa za vas će biti od presudnog značaja. Kupovinom kompleta za video nadzor vodećih svetskih proizvođača, kao što su Dahua ili Hikvision, dobićete link za instalaciju web i mobilne aplikacije, koje će vam u svakom momentu pružiti pristup slici u realnom vremenu.

Moći ćete da promenite ugao gledanja kamere, da zumirate sliku, pristupite starim snimcima i premotate ih do željene tačke događanja. Sve što vam je potrebno je internet konekcija – bez obzira da li ste na Bahamima ili u Budvi, videćete šta se dešava u vašem prostoru.

Kamere koje se koriste za video nadzor imaju mnogo finih podešavanja. Na vaš mobilni uređaj mogu stizati informacije o bilo kakvim zabeleženim promenama, kako biste mogli pravovremeno da proverite imate li razloga za brigu i u skladu sa tim alarmirate nadležne službe.

Da li kamere za video nadzor imaju još neku svrhu?

Da li vredi ulagati u kamere za video nadzor samo zbog dve nedelje odmora, pitate se? Sistemi za video nadzor su multifunkcionalni i mogu se koristiti za mnogo drugih namera, pored kontrole uljeza na vašoj teritoriji.

  1. U svakom momentu možete videti kako su i šta rade vaša deca ili bilo ko od ukućana, dok ste na poslu ili na putu, što može biti naročito korisno ako imate novu dadilju ili stara lica kojima je potrebna pomoć i nadzor.
  2. Možete proveriti vašeg kućnog ljubimca koji je sam kod kuće.
  3. Senzori za pokret mogu uključiti reflektore ispred vaše kuće ako uoče kretanje.
  4. Ako kamere instalirate na radnom mestu moći ćete da nadzirete ponašanje vaših zaposlenih kada niste prisutni u radnom prostoru.

Kamere za video nadzor su višestruko korisne. Efikasno odvraćaju osobe koje bi mogle imati nečasne namere prema vašoj imovini, a čak i ako se provala odigra obaveštavaju vas kako biste mogli da alarmirate policiju. Video zapisi će biti snimljeni i sačuvani, i poslužiće kao dokazni materijal koji će pomoći lakšem privođenju kriminalaca. 

Vaš subjektivni osećaj bezbednosti će biti podignut na novi nivo, zahvaljujući kontroli koju imate u svakom momentu, bez obzira gde se nalazite.

Close Comments

Comments are closed.