Ženske pantalone kroz decenije - šta je sve bilo IN?

Moda je nešto što se menja koliko i sam čovek. Poslednjih decenija mnogo većom brzinom nego što je to bilo krajem prošlog veka. Danas nemamo dve grupisane sezone – jesen/zima i proleće/leto, nego se u okviru glavnih sezona javlja više podsezona. To znači da je vrlo teško ispratiti svaki mali trend koji se javi sa novim modnim talasom.

Žene su oduvek nosile suknje i haljine – da je dugačko, lepršavo i da prekriva kolena. Pored male crne haljine, ženskih kostima, žerseja i mornarskih prugica kao dezena, Koko Šanel je u amanet svim ženama ostavila pantalone. Shvativši da ne može lagodno jahati konja u dugačkoj suknji, Koko Šanel je odlučila da je skine i tako pokloni ženama novi vid slobode i još jedan stepenik ka jednakosti sa muškarcima. 

Evolucija ženskih pantalona kroz decenije

Ženske pantalone su oduvek izazivale atrakciju i zainteresovane poglede drugih. Danas ima pregršt modela koji olakšavaju ženi da pronađe onaj pravi model za nju – model koji će sakriti nedostatke, a istaći sve lepote i obline ženskog tela. Na internetu možemo pronaći savete za naš model građe, a zabavni testovi su tu da nam pomognu da odredimo koji smo tip – ektomorf, mezomorf, endomorf. 

Hajde da se pozabavimo evolucijom ženskih pantalona. Interesantno je da naša heterogeno-modna sadašnjica podrazumeva razne retro modele u kombinaciji sa modernim, pa u prodavnicama pored klasičnih modela, možemo naći i mnoge hermafrodite.

Muška elegancija na početku

Prvi modeli su bili muški ili dečački. Elegancija nije bila odlika ovih modela. U poređenju sa (balskim) haljinama to je bio veliki šok. Nije čudno što je Koko Šanel toliku revoluciju naparvila. 

Jahački stil 20-ih

Pantalone 20-ih su bile jahačke, a za tu nameru su se i koristile. Skupljale su se malo ispod kolena, te su se na butinama pravile šalvare. Ovakve pantalone možemo sresti kod turskih begova. Najčešće su se kombinovale sa dugačkim čipkastim čarapama. Bile su strukirane i imale su kaiš.

Boyfriend džins 30-ih

Pantalone 30-ih, tj. farmerice, bile su dečačke, slične današnjim boyfriend džins, čije nogavice su se zavrtale kako bi se videli članci. U predelu ispod kukova i karlice, ispred butina pravila bi se blaga kesa. Što se tiče pantalona, žene su nosile pantalone koje su imale izrazito široke nogavice koje su išle u a.

Pantalone 40-ih su se vratile na velika vrata

Pantalone 40-ih su imale široke, ravne dugačke nogavice i bile su duboke čak do pupka. Mnogi modeli su imali džepove, rajsferšlus ili dugmiće sa strane. Ovaj model je danas izuzetni popularan.

Dve verzije cigaret pantalona

Pantalone 50-ih su bile tzv. cigaret pantalone (cigarette pants) ili kapri pantalone. Uske, dubokog struka, pratile su tananu liniju devojaka koje su obično bile mršavije građene i bile su kraće, ispod kolena – otkrivajući članke. Obično su se nosile uz baletanke.

Cigaret pantalone popuštaju 60-ih godina, kada popularnost stiču jax pants. Ovaj model podseća na prethodni, samo ima više komfora, nisu toliko uske, pa su delovale kao da grle noge onog ko ih nosi. Nisu imale džepove i najčešće su pozadi imale rajsferšlus. Poznata zavodnica, Merlin Monro, nosila je ove pantalone. 

Pantalone u skladu s promenom duha vremena

Uz hipi pokret 70-ih javljaju se izrazito duge pantalone sa dubokim strukom. Nogavice su bile lepršave i poletne u skladu sa filozofijom pokreta.  

Nakon toga, 80-ih džins u različitim bojama postaje sve popularniji, a dominira mum džins – ležerne, dubokog struka, sa malko kraćim nogavicama. Ovakav džins definitivno ne izlazi iz mode.

Već 90-ih se javljaju se čuvene zvoncare, džins sa dubljim strukom i širokim, zvonc, nogavicama. A hip-hop kultura je napravila posebne pantalone sa ogromnim džepovima sa strane i prepoznatljivim baggy stilom. Obično su bile pliće u struku. Nosile su se s patikama.

Trenerke i helanke svuda, a najmanje za teretanu

Na scenu 2000-ih javlja se pliš i pliš pantalone – trenerke u kombinaciji sa ugg čizmama. Paris Hilton je poznata modna ikona koje je u to vreme prepoznatljivo nosila ovaj trend. Pored toga, javljale su se pantalone sa izrazito širokim, lepršavim nogavicama ali koje su bile kratke – gotovo kao bermude.

Uske helenke, različitih dezena, osvajaju 2010-te. Pevačica Demi Lovato ih je čak nosila i na nastupu uz sandale. Dakle, kad su se pojavile nisu se nosile isključivo za trening. U tom periodu nastaje i još jedan zanimljivi džins, koji ima blago široke nogavice, dužine do ispod kolena, a krajevi su obično bili namerno blago poderani.

A danas? Danas živi sve, glasnije nego ikad pre. Zanimljivo je koliko se trenutno različite decenije ukrštaju kako bi se dobili stajlinzi koji ne pripadaju ni jednoj deceniji, a zagazile su u svaku po malo. Modni blogeri tako lako svojim odevnim kombinacijama putuju kroz vreme.

Da li se zaista ništa novo ne može više smisliti ili nas novi i genijalni modeli tek čekaju? Ostaje da strpljivo čekamo i da sa dosadašnjim modelima eksperimentišemo.

Close Comments

Comments are closed.