Najbolji način da proveriš ispravnost akumulatora pre odlaska na put

Svi znamo da je važno proveriti vozilo pre odlaska na put. Ponekad se dese neprijatna iznenađenja, zaboravimo na akumulator, koji se isprazni kada ostavimo svetlo u koliima, ili dugo držimo radio uključen. Sve dodatne komponente troše akumulator, a kada se on isprazni, nije moguće pokrenuti vozilo.

Pre nego što pokušate da proverite alternator i akumulator, biće vam potreban odgovarajući alat. Alternator je trofazni generator naizmenične struje. Ali pošto automobil troši jednosmernu struju, naizmenična struja se otpušta preko ispravljača i regulatora, kako bi proizveli jednosmerni napon. 

Sve ove funkcije štite akumulator od pregorevanja. Alternator se sastoji iz rotora, statora, elektronski regulatora napona, ispravljača, kućišta, ležajeva. U slučaju kada na izlazu alternatora nemamo napon, to znači da je došlo je do pregorevanja statora, rotora ili elektronike alternatora.

Sigurno vam se bar jednom desilo da vam se isprazni akumulator, a ova pojava je češća zimi, zbog niskih temperatura, pa je automobilu potrebno više energije da se zagreje, što utiče na rad akumulatora, koji se češće prazni, pa je potrebno da ga proverimo pre svakog polaska na put ali i prilikom gradske vožnje.

Ako vam akumulator ima nizak napon, imaćete problema sa radom ujutru ili će farovi noću biti izuzetno slabi. Akumulatori obično traju 4 do 5 godina, u zavisnosti od upotrebe. Međutim, neophodno je redovno testirati akumulator svog automobila da biste bili sigurni da radi dobro.

Kako proveriti akumulator u automobilu?

Postoji nekoliko različitih načina na koje možete da testirate svoj akumulator u automobilu. 

Testirajte  farove

Ako nemate drugog načina, možete da proverite kako farovi automobila reaguju kada upalite automobil. Ako upalite farove i ustanovite da su tamniji nego inače, možda je akumulator u vašem automobilu prazan. Ako date gas i farovi postanu svetliji, to znači da vaš alternator radi, ali ne daje dovoljno struje da potpuno napuni akumulator. Ako nema promene kod farova, akumulator radi ispravno.

Indikator kvaliteta  akumulatora

Ovo je nova komponenta koju imaju savremeni automobili  Indikator je poklopac pričvršćen za akumulator, a kada uključite paljenje, strelica se pomera ili na crvenu ili zelenu. Kada je napon baterije nizak, postaje crvena, kada je u dobrom stanju, postaje zelena. Kada se akumulator  isprazni, boja će biti crna.

Sonda za napajanje

Ako nemate voltmetar, možete proveriti akumulator automobila sa sertifikatom o performansama. Sonda za merenje snage ima vrh, koji kucnete na pozitivni pol baterije i negativni pol sonde za merenje snage. Dobra baterija treba da ima očitavanje između 12,2 i 12,9 volti. Uverite se da ste isključili paljenje i da su svi dodaci koji koriste bateriju isključeni. Ovo nije najbolji način merenja jer je mnogo bolje testirati pod opterećenjem.

Ampermetar proverava dolazni i izlazni način punjenja akumulatora. Ampermetar vam govori da li je vaš akumulator napunjen ili ne. Ako je dolazni punjač pun, akumulator je dobar.

Provera hidrometra

Hidrometar se koristi za proveru stepena kiselosti u pločama akumulatora. Ako je kiselost slaba baterija radi ispravno. Najbolje bi bilo kada bi imali hidrometar sa termometrom. Naći ćete neke modele koji se sami adaptiraju, dok neki dolaze sa tabelom za konverziju.

Fizički pregled akumulatora

Fizički pregled akumulatora automobila je neophodan da bi se otkrile bilo kakva oštećenja.  Da biste to uradili, prvo morate da odvojite terminale akumulatora, a zatim uklonite akumulator iz automobila. Postavite akumulator na ravnu površinu i proverite da se na površini baterije nije stvorilo ispupčenje.

Važno je povremeno proveriti napon akumulatora. Prazan akumulator može dovesti do vam automobil stane jako daleko od kuće, gde ne možete potražiti pomoć. Razmislite kada ste menjali akumulator, jer postoji šansa da je postojećem prošao rok trajanja, i da neče biti moguće popraviti ga. Možete početi tako što ćete proveriti da li baterija ima pukotine ili ispupčenja. 

Redovan servis automobila može vam biti od pomoći, redovno radite servis i pregled pre svakog puta. Kupujte kvalitetne i proverene delove od zvaničnih proizvođača. Iako mislite da ćete u početku uštedeti, svaki deo u vozilu, može trajno oštetiti i uticati na kompletan rad vozila, tako da delovi koji nisu komplementarni, mogu za određeno vreme proizvesti mnogo češće kvarove na automobilu. Ne dozvolite da vam se to desi i delove za automobil, kupujte kod proverenog dobavljača.

Sve ovo se odnosi i na kupovinu akumulatora. Pouzdani brendovi su skuplji ali svakako garantuju bolji kvalitet i dugotrajnost. Neko se odluči i za kupovinu polovnog akumulatora, ali je takva kupovina veoma rizična.

Close Comments

Comments are closed.