Odaberi tapete i učini svoj prostor nesvakidašnjim

Veoma je važno da prostor u kojem živimo ili radimo bude prijatan i udoban, te se stoga posvećuje naročita pažnja njegovom uređenju. Posebno su bitni zidovi jer oni svojom površinom dominiraju u enterijeru. Ako želite da ih oplemenite i učinite neobičnim, najbolji izbor jesu upravo tapete.

Vizuelni sklad

Prilikom sređivanja enterijera prostora svakodnevnog obitavanja pažnja se posvećuje kako zidovima i podovima, tako i nameštaju i mnogobrojnim detaljima. Uglavnom se izabere nekoliko boja koje će dominirati, a koje su međusobno u saglasju. Otuda je važna i nijansa zidova, da li su uređeni kao jednoobrazna celina ili sa diskretnim šarama, da li je možda kombinovano više boja. Naime, zidovi zauzimaju veliku površinu u enterijeru i otuda se njihovom dizajniranju mora naročito pridati na značaju. Oni treba da čini vizuelni sklad i sa nameštajem, a naročito sa policama, slikama, satovima i drugim ukrasnim zidnim elementima. 

Izbor koji je praktičan

Tapete su odličan izbor jer se zahvaljujući njima postiže kompaktnost zidnih površina. One pomoću tapeta dobijaju jedinstveni vizuelni izraz, a takođe se mnogo lakše pokrivaju izvesne neravnine. Vrlo brzo i na jednostavan način dobija se veoma efektan rezultat. Važno je takođe napomenuti da se mogu postaviti i na deo zida ili pak jedan zid, odnosno njima ne moramo da oblepimo celokupnu sobu, a postići ćemo mnogo u estetskom pogledu, potpuno ćemo osvežiti kućni/radni ambijent i učiniti ga atraktivnijim. 

Sa druge strane, kada poželimo promenu, postojeće tapete možemo lako odlepiti i postaviti nove. Naime, one se postavljaju veoma brzo i jednostavno, lepljenjem na zidnu površinu – mnoge su i samolepljive, a potom se i lako održavaju – prebrisavanjem. 

Modeli

Tapete služe dekorisanju zidova, ali i zamenjuju druge opcije dekoracije ovih površina, prekrivaju eventualne neravnine i ceo zid čine skladnom i vrlo modernom površinom. S obzirom na to koliko su praktične i dekorativne, veoma su primenljive. Kako su vrlo podesne za različite odaje, od kuhinje, trpezarije i dnevne sobe, pa sve do hodnika i kancelarija, postoji veoma mnogo modela. Razlikuje se debljina, tekstura, nijanse i dezeni, pa naposletku i kvalitet i cene – koje mogu varirati od, otprilike, oko 1000 dinara do 10 puta više po metru kvadratnom. 

Raznolikost šara

Ipak, najveća razlika među tapetama leži upravo u njihovom dezenu i bojama. One svakako mogu biti jednobojne sa kakvim diskretnim šarama u nekoj drugoj nijansi, sa mestimičavom teksturom u kojoj se prelivaju sve nijanse u nežnom skladu. Vrlo elegantne mogu biti i one sa prugama ili cvetnim motivima. Posebno su zanimljive one sa geometrijskim ili nekim apstraktnim motivima. Takođe, mogu imati na sebi i motive gradova ili prirode, dečje motive ili pak one koje oponašaju drvenu ili kamenu podlogu. 

Kako odabrati?

Postoji širok spektar tapeta i izvesno svako može pronaći baš onu koja odgovara stilu njegovog enterijera i ličnom ukusu. Prvo je važno definisati kakve bi bile poželjne boje, a potom kakvi se dezeni mogu uklopiti sa već postojećim nameštajem tepisima ili zavesama. One svaki prostor mogu učiniti veoma modernim i neobičnim, te mu dodati izvestan šarm tako da on zahvaljujući njima bude uređen u nekom specifičnom stilu (romantičnom, minimalističkom, industrijskom…). 

Close Comments

Comments are closed.