5 korisnih saveta za pronalazak posla

Tržište rada je poslednjih godina doživelo različite promene, što je dovelo do formiranja drugačijeg kriterijuma za zaposlenje. Moderne tehnologije i njihova sve veća prisutnost iznedrila je potpuno nova zanimanja i u fokus stavila određene veštine, bez kojih danas gotovo da ne možemo da zamislimo zaposlene u uspešnim kompanijama. Trendovi u biznis sektoru se menjaju gotovo svakodnevno, što se odražava i na tržište rada i utiče na sve potražioce posla. Bez obzira da li ste na početku vaše karijere i u potrazi ste za prvom poslovnom prilikom ili želite da se prekvalifikujete i oprobate u nečem novom – očekuje vas iscrpan proces potrage i potpuna posvećenost. 

Pronalak posla jeste izazovna i zahtevna aktivnost, ali istovremeno, i prilika da se upoznate sa aktuelnim trendovima na polju poslovanja i poradite na sebi. Sigurni smo da će vam navedeni saveti biti od koristi i olakšati put ka pronalasku idealnog radnog angažmana. 

Pažljivo napisan CV

Radna biografija predstavlja važan segment u procesu pronalaska posla, a način na koji je napisana može biti odlučujući prilikom selekcije kandidata. Budući da ona, na neki način, označava vaš prvi kontakt sa poslodavcem, važno je pokazati se u dobrom svetlu. Kvalitetno napisana radna biografija mora sadržati sve relevantne podatke o vašem dosadašnjem radnom iskustvu, stečenom obrazovanju i dodatnim edukacijama, kao i istaknutim veštinama koje su potrebne za poziciju za koju aplicirate. Dodatan plus jeste priloženo motivaciono pismo, koje vas može izdvojiti iz mase prijava koje su pristigle, a pomoću koga ćete naglasiti zašto ste baš vi idealan kandidat za određenu poziciju. Pravopisne greške su nedopustive, a određeni dizajn i tehničke specifikacije moraju biti zadovoljene. 

Istraživanje tržišta i onlajn prisutnost

Kako biste se što bolje upoznali sa trenutnim aktuelnostima u oblasti zapošljavanja, neophodno je svakodnevno pratiti promene na tržištu rada. Oglasi za posao koje Novi Sad ili Beograd imaju u ponudi, zasigurno će biti u fokusu većine, budući da su najbolje poslovne prilike i dalje skoncentrisane na veće gradove. Činjenica je da je sve veći broj poslova fokusiran na rad od kuće, pa se samim i tim i proces pronalaska posla, od samog apliciranja, pa do intervjua, sprovodi u onlajn svetu. Istražite koje poslovne mreže su najpopularnije i ne zaboravite da budete aktivni na njima. Povežite se sa ljudima koji rade u vašoj industriji i stavite im do znanja da ste u potrazi za novim poslom. Inicijativa je osobina koja se biznis svetu izuzetno ceni i bez koje nema vidljivih rezultata. 

Dodatno usavršavanje

Svesni smo manjkavosti formalnog obrazovanja, a svi njegovi nedostaci dođu do izražaju kada to znanje treba kasnije da primenimo u praksi. Pogotovo kada je razvoj modernih tehnologija toliko ubrzan i kada se promene u sferi poslovanja odvijaju na svakodnevnom nivou. Kako biste bili u koraku sa aktuelnim dešavanjima, unapređenje potrebnih znanja i veština je uvek dobar izbor. Bez obzira da li ste u procesu prekvalifikacije ili samo želite da pronađete boje uslove u istom sektoru, znanje će vam uvek povećati šansu za zaposlenjem i bolje vas pozicionirati u odnosu na konkurenciju. 

Priprema za razgovor

Nakon što je vaš CV privukao pažnju potencijalnih poslodavaca, dolazite do sledeće bitne faze, a to je razgovor za posao. Analitičari često ovaj korak označavaju kao presudan, stoga je važno da se dobro pripremite za upoznavanje sa članovima HR tima. Informišete se o najčešće postavljenim pitanjim tokom intervjua i razmislite o potencijalnim odgovorima. Dobro istražite ličnu kartu firme i prikupite sve raspoložive informacije o njenom poslovanju. Potrudite se da tokom razgovora nenametljivo naglasite vaše veštine i ambicije, te da u najboljem svetlu predstavite vaše prethodno radno iskustvo. 

Značaj volontiranja i prakse

Organizacija različitih događaja i učestvovanje u radionicama tokom studiranja kroz različite volonterske programe mogu biti korisna stavka u vašem CV-ju ukoliko nemate radnog iskustva. Ako ste tek završili fakultet i otpočeli vašu prvu potragu za poslom iz snova, stažiranje u nekoj od uspešnih kompanije može biti i više nego dobar start. Na taj način ćete imati priliku da primenite stečeno znanje i, ono što je najvažnije, učite od iskusnijih kolega. A možda vam se i pruži prilika da nakon uspešno završene prakse, ostanete u kompaniji i razvijate vaš karijerni put. 

Složićemo se da je pronalazak posla kompleksan proces, prožet mnoštvom neizvesnosti i stalnim promenama koje su karakteristične za tržište rada današnjice. Međutim, konstantim radom na sebi i ulaganjem u sopstveno znanje, vaš trud će pre ili kasnije biti prepoznat i uroditi lepom poslovnom prilikom. 

Close Comments

Comments are closed.